Praktische tips

Zomer in Zweden: hier moet je rekening mee houden!

De zomer in Zweden is begonnen! Dat betekent: lange dagen, veel licht, festivals en feesten en overal gezelligheid. Maar ook … muggen! En niet kunnen slapen door het daglicht. En mogelijk zelfs een vuurverbod wegens risico op bosbranden. Ik bracht de afgelopen zes jaar elke zomer in Zweden door (en verhuisde in de zomer van 23 naar Zweeds-Lapland) en heb in dit artikel mijn allerbeste tips voor je verzameld om de zomer in Zweden goed door te komen.

de perfecte plek voor muggen in zweden
Een zomer aan een van de vele meren in Zweden

Op het moment van schrijven zit Midzomer eraan te komen en dat betekent dat in het noorden van Zweden gedurende een periode helemaal niet onder gaat. De midzomersnachtszon houdt velen in zijn ban maar ook uit zijn slaap.

Dit betekent dat het in het grootste deel van Zweden gedurende de maanden juni en juli niet of nauwelijks donker wordt. Je hebt super lange dagen en kunt hiermee optimaal genieten van al het moois dat Zweden te bieden heeft.

Maar … het kan ook je rust verstoren. Want het is mij al regelmatig gebeurt dat het nog volop licht is en dat het dan al middernacht is. Zonder slaap ben je nergens dus hou de klok in de gaten. Bovendien neem ik steevast een slaapmasker mee, waar ik ook naartoe ga in Zweden. Sommige accommodaties hebben een verduisterend gordijn voor de ramen, maar veel accommodaties hebben dat niet. Slaapmasker mee in de koffer dus!

Zomer in Zweden rond middernacht
Een foto van rondom middernacht
Feesten, festivals en gezelligheid

De zomervakantie loopt in Zweden net wat anders dan in Nederland. De meeste scholen sluiten hun deuren vanaf midzomer (21 juni) en gaan medio augustus weer open. In de zomer moet je er niet gek van opkijken als officiële instanties hun deuren ook sluiten. Denk aan banken of ziekenhuizen. Echt waar! De zomer is heilig voor de Zweden en bijna iedereen heeft vakantie. Wegwerkzaamheden liggen bijvoorbeeld ook regelmatig stil in de zomervakantie.

Dit zorgt voor veel feesten, festivals en gezelligheid. De Zweden houden wel van een feestje en dus moet je niet raar opkijken als je op veel plekken aangeschoten Zweden tegenkomt in de zomer. Officieel mag je in het openbaar niet drinken in Zweden (dus bv aan een strand of in een park) maar in de zomer lijkt het erop alsof iedereen die regel wat laat vieren.

Rondom midzomer zijn er op veel plekken festivals en festiviteiten die de komst van de zomer vieren. Je bent als toerist van harte welkom op een dergelijk feest of op een festival.

Geen zin in drukte? Er is genoeg ruimte voor iedereen!
Vuurverbod

Alhoewel je volgens het Allemansrecht vrij bent om een vuur te maken, komt het in de zomer in Zweden regelmatig voor dat er een vuurverbod geldt wegens grote kans op bosbranden. Dit wordt altijd publiek aangekondigd bijvoorbeeld op campings en bij benzinestations. En aangezien jij niet diegene wilt zijn die met een vonk een bosbrand veroorzaakt, adviseer ik je met klem om je aan de geldende regels te houden.

een vuur maken helpt tegen de muggen in zweden
Vuurtjes zijn fijn maar check altijd of er geen vuurverbod is
Muggen

Met de komst van de zomer, zijn ook de muggen weer terug van weggeweest. Meestal doen ze zo rond eind mei hun intrede en zijn ze er, afhankelijk van het weer, tot medio/eind augustus. Je kunt muggen je vakantie behoorlijk laten verpesten, maar je kunt ook maatregelen nemen om je te beschermen tegen muggen. Mijn uitgebreide artikel met betrekking tot muggen in Zweden vind je hier.

zomer in zweden
Mijn favoriete spray tegen muggen
Zwemveiligheid

In Zweden is het heel gebruikelijk om in een rivier of een meer een verkoelende duik te nemen. Alhoewel het een super warme dag kan zijn, is het water vaak ijs- en ijskoud, vooral naarmate je verder richting de bergen gaat. Wees er dus op voorbereid dat je een flinke klap kunt krijgen qua kou als je vanuit het niets ineens in het water springt. De meren en rivieren zitten natuurlijk ook boordevol met vis en dus kan het zomaar zijn dat je iets langs je been voelt bewegen, alhoewel ze je normaal gesproken gewoon uit de weg gaan. Bij nagenoeg alle meren en zwemplekken hangen reddingsbanden voor noodgevallen, een veilig gevoel dus. Zwemmen is uiteraard altijd op eigen risico.

De Zweden vinden het trouwens heerlijk om naakt te zwemmen. Dit klinkt ons waarschijnlijk vreemd in de oren, maar je moet er niet raar van opkijken als je tijdens een wandeling ineens iemand zonder zwemkleding uit het water ziet komen. Niks om bang voor te zijn, het is in Zweden heel normaal. Zwemkleding dragen is natuurlijk voor jou als bezoeker ook geen probleem, maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt!

Zwemmen in Zweden
Zwemmen in de wildernis
Drukte overal

Laat ik eerlijk zijn, de zomer brengt drukte met zich mee. Steden lopen leeg maar plekken als eilanden van de verschillende archipels lopen vol met Zweden die naar hun vakantiehuis gaan. Ook plekken zoals Bohuslän, Österlen en de Höga Kusten zijn populaire plekken voor de Zweden om op vakantie te gaan. Verschillende nationale parken (waaronder Fulufjället en Skuleskogen) kunnen de drukte niet aan in de zomer en sluiten hun parkeerplaatsen vaak al vroeg in de ochtend omdat ze vol zijn.

Wil je ontsnappen aan de drukte en ben je op zoek naar plekken waar minder toeristen komen? Ik vertel je er graag over tijdens een persoonlijk reisadvies gesprek.

Must-see tijdens je rondreis Zuid-Zweden: Fjällbacka
Fjällbacka
Bessen plukken

Bij de zomer hoort bessen plukken! Ik vind het heerlijk om erop uit te trekken en met bakken vol met bessen weer thuis te komen. Welke bessen je waar en wanneer vindt lees je in mijn uitgebreide artikel over bessen plukken in Zweden.

Bessen plukken in Zweden
Er is niks zo gezond als verse bessen plukken en dan opeten!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over de zomer in Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *