Praktische tips

Zo maak je zelf een super simpele smörgåstårta

Ik krijg regelmatig de vraag van volgers of ik typisch Zweedse recepten zou willen delen. Alhoewel ik geen ster ben in de keuken, vind ik het wel ontzettend leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met Pasen maakte ik een smörgåstårta (spreek uit: smurgostorta) oftewel een broodtaart. Of een sandwichtaart, dat schijnt de hippe vertaling te zijn.

Anyway … om deze taart te bakken heb je geen oven nodig en ook nog eens weinig tijd. Ik deel mijn recept voor een smörgåstårta voor dummies met je want als ik het kan, kun jij het ook!

De Smörgåstårta wordt met feestdagen gegeten
De Smörgåstårta wordt met feestdagen gegeten

Een smörgåstårta vertaal je letterlijk als broodtaart en wordt in Zweden traditioneel gegeten bij speciale gelegenheden en op feestdagen. In de supermarkten kun je verschillende smörgåstårta kant en klaar krijgen, maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf eentje te maken. Zo kun je kiezen welke ingrediënten je gebruikt en zelf je garnering kiezen.

Ik maakte twee varianten van de smörgåstårta, eentje met garnalen en eentje met garnalen en röding (zalm).

Ingrediënten voor de smörgåstårta

Om deze smörgåstårta met garnalen te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 ml crème fraîche
  • 4 boterhammen (ik gebruikte Zweeds polarbrood)
  • 1 ei
  • 100 ml mayonaise
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 1 citroen
  • 100 gram garnalen
  • zout en peper
  • een komkommer

Smörgåstårta maken
De smörgåstårta maken
Bereiding van de smörgåstårta

Kook het ei hard en hak fijn in een kom. Hak de garnalen in kleine stukjes in dezelfde kom. Voeg 200 ml crème fraîche en 50 ml mayonaise toe, samen met de bieslook, dille, een beetje citroensap en zout & peper.

Neem het eerst sneetje brood en smeer de massa hier in een dunne laag. Neem het volgende sneetje brood, leg deze erop en besmeer opnieuw met de saus. Zo stapel je vier boterhammen op elkaar. Op de bovenste smeer je ook de saus. Ik heb hem hierna eventjes in de koelkast gezet om de saus wat in het brood te laten trekken.

Maak ondertussen lange slierten van de komkommer met de kaasschaaf en mix de overige 100 ml crème fraîche en 50 ml mayonaise in een kom. Deze smeer je om de “taart” heen. Beleg nu de buitenkant met de komkommer slierten tot er geen brood meer zichtbaar is.

Als garnering kun je nemen wat je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld garnalen, een stukje zalm, een gekookt ei en wat citroen. Voeg wat kruiden toe en voila, je smörgåstårta is klaar.

De smörgåstårta met garnalen
De smörgåstårta met garnalen

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *