Ystad in Zweden
Steden

Wat te doen in Ystad in Zweden

Wie met de boot van Stena Line of TT Line aankomt in Trelleborg in het zuiden van Zweden, wil eigenlijk zo snel mogelijk weer weg daar. Een veel leukere plek om te bezoeken is Ystad, op ongeveer een half uur rijden ten oosten van Trelleborg. Ik bracht er vorige zomer een dag door en vermaakte me er uitstekend. Bij deze mijn tips voor wat te doen in Ystad in Zweden.

  • Bij het VVV kantoor aan de Sankt Knuts torg vertelt men je graag meer over de stad, de opties voor een Wallander tour en krijg je een gratis kaart van Ystad met alle bezienswaardigheden.
  • Gratis parkeren? Bekijk de beste opties op de gratis Park4Night app.
  • Trek je wandelschoenen maar aan want alle Ystad bezienswaardigheden liggen op loopafstand in en rondom het centrum van de stad.
  • Net buiten de stad begint een reeks prachtige zandstranden, je wandelt er vanuit het centrum zo naartoe. Ideaal voor als je de hectiek van de stad even achter je wilt laten!
De smalle straatjes van Ystad
De smalle straatjes van Ystad
Skåneleden
Het strand buiten Ystad
De leukste Ystad bezienswaardigheden

Ystad is met name bekend van de boeken over inspecteur Kurt Wallander van de auteur Henning Mankell, waarvan er velen inmiddels verfilmd zijn. Het is een van de charmantste steden van Zuid-Zweden en het loont dan ook zeker om hier een middag of zelfs langer door te brengen. Struin over de smalle klinkerstaten langs oude gekleurde huizen van de stad en laat je verwonderen over de gemoedelijke sfeer die hier hangt. Bezoek het klooster van Ystad met de St. Petri kerk en de centraal gelegen St. Mariakerk. Er zijn veel leuke, kleine winkels met prullaria en op het centrale marktplein vind je tal van gezellige cafeetjes en plekken voor een fika.

Het Ystad kunstmuseum is ook een bezoekje waard. Ben je toe aan even helemaal ontspannen na je lange reis naar Zweden of is het een regenachtige dag en kun je wel wat warmte gebruiken, breng dan een bezoek aan het Saltsjöbad, een spahotel aan zee.

St Petri kerk Ystad
De St. Petri kerk
Plein van Ystad
Het marktplein van Ystad
Wallander bezienswaardigheden

Ystad is een walhalla voor de fans van de eigenzinnige inspecteur Kurt Wallander, een personage dat werd gecreëerd door de Zweedse auteur Henning Mankell. De fans van Wallander komen in Ystad uitgebreid aan hun trekken tijdens bijvoorbeeld de Ystad Wallander Tour. Zo kun je bij het toeristenbureau een brochure afhalen ‘Ystad’s best guide to Wallander’ waarin alle plekken waar de films opgenomen werden besproken worden, inclusief plattegronden en foto’s.

Ook zijn er speciale Wallander rondleidingen te boeken en zijn er audio tours, conceptuele tours waarbij je zelf een moord dient op te lossen en kun je een speciale app downloaden op je telefoon. Bovendien kun je een bezoek brengen aan de Ystad Studios, gevestigd in een oude militaire basis. Cineteket is het filmmuseum van Ystad en maakt een bezoek aan het Wallander walhalla compleet.

Wallander tour Mariagatan 11c ystad
Mariagatan 11c
Ystad Wallander tour
Meer informatie over de Wallander tour
De beste fika in Ystad

Ben je na al het wandelen moe geworden en kun je wel een kop koffie met iets lekker gebruiken? De beste plek voor een fika in Ystad is Maria Caféet, een van de oudste café’s van de stad aan het plein tegenover de markt. Op het terras kun je heerlijk in de zon genieten van een semla of andere lekkernijen.

Meer weten over de fika? Lees er hier alles over!

De semla van Maria Cafeet
De semla van Maria Cafeet
Overnachten in Ystad

Wil je overnachten in Ystad? Bekijk dan hieronder de beste deals via Booking.com of check bij Trivago.nl voor de beste tarieven op jouw gewenste datum.

Liever kamperen? De Ystad camping ligt net ten oosten van het centrum van de stad, aan de Österleden oftewel weg nummer 9. Wildkamperen is in de omgeving van Ystad meestal niet toegestaan, op de meeste plekken staat die duidelijk vermeld.

Booking.com
Conclusie over Ystad

Alhoewel ik in het begin mijn twijfels had over Ystad, vond ik het een ontzettend leuke plek om een middag door te brengen. Alle belangrijkste bezienswaardigheden van Ystad zijn te voet bereikbaar en ik maakte een stadswandeling waarbij ik alle must-sees bezocht. Ik vond het dus een geslaagd hoogtepunt in het zuiden van Zweden en kan je een bezoek aan Ystad dan ook zeker van harte aanbevelen!

Meer lezen over leuke dorpen en steden in Skåne en de rest van Zweden? Lees dan de volgende blogs:

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *