Landskrona in Skåne
Steden

Wat te doen in Landskrona in Zweden

Steeds wanneer ik Zweden binnen reed via de Öresundsbrug en bij Malmö over de E6 richting het noorden verder ga, passeerde ik afslag “Landskrona”. Eén van de steden in Skåne waarvan je je af kunt vragen “wat ik er te doen en waarom zou ik er een bezoek aan brengen?” Tijdens mijn meest recente reis door Skåne bracht ik eindelijk eens een bezoek aan Landskrona en wat bleek? Het is een superleuke stad om een middag of 24 uur door te brengen. Ik vertel je alles over Landskrona in Zweden in dit artikel!

Welkom in Landskrona!
Welkom in Landskrona!

Landskrona ligt aan de E6, tussen de grote steden Malmö en Helsingborg en aan de oevers van de Öresund. Er wonen ongeveer 33.000 mensen en de stad wordt gedomineerd door het Landskrona Slott Citadellet. De meeste bezienswaardigheden van Landskrona liggen rondom de citadel. Over het ontstaan van de stad gaan verschillende verhalen de ronde, maar feit is dat Landskrona lange tijd Deens is geweest. Sinds 1658 behoort Landskrona tot Zweden.

Het raadhuis van Landskrona
Het raadhuis van Landskrona
De mooiste bezienswaardigheden in Landskrona

Alhoewel Landskrona met iets meer dan 33.000 inwoners niet al te groot is, zijn er meer dan genoeg leuke bezienswaardigheden in de stad om je ten minste een halve dag te vermaken. De volgende bezienswaardigheden zijn absoluut de moeite van een bezoek waard:

  • De citadel: de citadel van Landskrona werd tussen 1549-1559 gebouwd door de Deense koning Kristiaan III. In de periode rondom 1660 werd de citadel ontwikkeld tot het modernste fort in Scandinanvië. Het is het enige bewaard gebleven fort aan het vasteland van Zweden en het complex staat sinds 1935 op de nationale monumentenlijst. Vanaf het begin van de 18e eeuw werd de citadel gebruikt als gevangenis en in de 20e eeuw deed het tot 1940 dienst als dwangarbeidersfaciliteit voor vrouwen. In dit citadel zijn verschillende informatiepanelen te vinden met verhalen van vrouwen die hier gevangen hebben gezeten. Tegenwoordig vind je in de citadel enkele leuke winkeltjes en restaurants, waaronder het zeer populaire Smörtaxen. Wie hier wil eten moet dit al maanden van tevoren boeken, het was tijdens mijn bezoek in oktober al tot en met het einde van het jaar volgeboekt.
  • De volkstuinen van Landskrona: deze volkstuinen zijn heel bijzonder, want ze beschikken allemaal over een eigen vakantiewoning, oftewel een fritidshus. Deze huisjes mogen alleen in het voorjaar en in de zomer bewoond worden en de meeste zijn niet voorzien van elektriciteit en stromend water. Het zijn er meer dan 100 en ze hebben allen een eigen stijl en kleur. Ook vind je hier het Rothoffska volkstuinen museum, het enige museum van zijn soort in Zweden.
  • Het centrum van de stad: hier bevinden zich ondermeer een theater, kunstgalerij, het Landskrona museum en het fotografiemuseum. Landskrona heeft als doel de fotografiehoofdstad van Scandinavië te worden.
Entree naar de citadel  van Landskrona
Entree naar de citadel
Binnenin de citadel
Binnenin de citadel
Karleksstigen Landskrona
Het pad van de liefde
volkstuinen Landskrona
Het museum
De Skåneleden

Ook het langeafstandspad Skåneleden doorkruist Landskrona. De Skåneleden bestaat in totaal uit 134 etappes met een totale lengte van ruim 1.400 kilometer. Ik wandelde zo’n zeven kilometer vanuit het centrum van de stad naar Erikstorp ten noorden van de stad, naar de heuvels bij Glumslövs en Hilleshögs. De route staat uitstekend gemarkeerd en fout lopen is daardoor nagenoeg onmogelijk!

Op de Skåneleden
Op de Skåneleden
De Skåneleden langs de Öresund
De Skåneleden langs de Öresund
Leuke restaurants in Landskrona

Helaas voor mij bezocht ik Landskrona op een maandag en op maandag (en dinsdag) zijn veel restaurants gesloten, kwam ik achter. Ik wilde gaan eten bij Matscenen bij het theater want daar had ik goede verhalen over gehoord, maar deze was gesloten. Smörtaxen was uiteraard al volgeboekt. Uiteindelijk heb ik ‘s avonds gegeten bij Sofia by the Sea in Hotell Öresund & Spa. Dat was prima. Na mijn wandeling over de Skåneleden heb ik genoten van een heerlijke dagenslunch bij Kvartet Erikstorp. Bijzondere cafeetjes voor een fika heb ik helaas niet gevonden, maar de koffie bij Espresso House is prima evenals de kanelbullar!

Kvartet Erikstorp net buiten Landskrona
Kvartet Erikstorp
Dagenslunch bij Kvartet Erikstorp
Waar te overnachten in Landskrona

Landskrona heeft verschillende hotels en een camping. Ik heb overnacht in Hotell Öresund met als reden … de spa! De heerlijke spa heeft namelijk twee hele bijzondere buitenbaden, met prachtig uitzicht over de stad en een glazen bodem. Binnen kun je genieten van een sauna, bubbelbaden en een relaxruimte. De kamers zijn netjes en modern ingericht, het diner in Sofia by the Sea was prima. Het ontbijtbuffet was het beste wat ik tijdens mijn reis gezien heb, een absolute aanrader dus.

De camperplaatsen van camping Borstahusen ten noorden van de stad zagen er niet echt sfeervol uit, vooral heel erg krap qua plekken en massaal. De stugas zagen er wel leuk uit.

Booking.com
Spa van Hotell Öresund
Spa van Hotell Öresund
Conclusie over Landskrona

Ik vond Landskrona verrassend leuk en had niet verwacht dat er zoveel te zien zou zijn. Het is een groene stad met ontzettend veel parken. Helaas regende het voornamelijk toen ik er was, maar ik kan me voorstellen dat het hier in het voorjaar en/of in de zomer heerlijk vertoeven is. De stad ademt outdoor uit, dit zie je onder meer terug in de vele fietspaden, wandelroutes en de diskgolf die je in een van de parken kunt doen. Absoluut een aanrader dus, wat mij betreft!

Wil je meer lezen over leuke onbekende steden in Zweden? Lees dan de volgende blogs:

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *