Wat te doen in Höör
Steden

Wat te doen in Höör in Skåne? Dat lees je hier!

Höör is een dorp in centraal Skåne dat misschien wel een van de mooist gelegen locaties in de regio is. Höör wordt namelijk volop omringd door natuurgebieden waar je kunt wandelen, fietsen, kajakken en vissen. Bovendien zijn er in de omgeving van Höör verschillende leuke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.  Bij deze mijn tips voor wat te doen in Höör in Zweden.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Allereerst vraag je je waarschijnlijk af hoe je Höör precies uitspreekt. Van de Zweden heb ik begrepen dat het gebruik van dubbele klinkers met een trema nauwelijks voorkomt in de Zweedse taal en dat het typisch iets is wat gebruikt wordt in Skåne, waar men een dialect spreekt dat eigenlijk meer een kruising is tussen Zweeds en Deens.

Höör spreek je uit als Hur

Veel simpeler dan het lijkt dus! Höör ligt zoals gezegd in het centrale deel van Skåne, op ongeveer 45 minuten rijden ten noordoosten van Malmö. Het dorp heeft bijna 8.000 inwoners en wordt omringd door prachtige natuur. De natuur is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheid in Höör.

Wat te doen in Höör
Bij het Frostavallen natuurreservaat
Natuur in het Frostavallen recreatiegebied

Höör wordt omringd door verschillende natuurreservaten en recreatiegebieden. De heuvels zijn hier relatief steil in vergelijking met de rest van Zweden, wat ervoor zorgt dat er in de winter wanneer er sneeuw ligt gesleed kan worden.

Het Frostavallen recreatiegebied ligt een kwartiertje rijden ten noordwesten van Höör. Hier vind je twee grote meren: Vaxsjön en Dagstorpssjön. In beide meren kun je zwemmen en op verschillende plekken zijn er zandstrandjes en vuurplaatsen. Hout kun je bij de meeste supermarkten en benzinepompen kopen. Grillplekken zijn er ook op veel locaties. Het Frostavallen Recreatiegebied bestaat uit verschillende natuurreservaten: Bjäret, Ullstorp en Dagstorp. Heel bijzonder is dat je er mag wildkamperen, wat in veel natuurgebieden in Zuid-Zweden niet (meer) is toegestaan. Er zijn vijf gemarkeerde wandelroutes en ook de Skåneleden doorkruist het gebied.

De Ulfsbjär vulkaan is een belangrijke bezienswaardigheid bij Höör
De Ulfsbjär vulkaan is een belangrijke bezienswaardigheid
Rövarekulan natuurreservaat

Het Rövarekulan natuurreservaat ligt op ongeveer twintig minuten rijden ten zuiden van Höör. De naam betekent zoiets als Roversbal, het reservaat is vernoemd naar de rovers die deze vallei hebben verwoest. Ze vormden een hinderlaag voor reizigers die zich over de landweg haastten en de Bråån rivier in de vallei overstaken. Vooral bezienswaardig is de stenen brug over de Bråån. Deze werd in 1870 door Otto Ramel bij kasteel Löberöd gebouwd. Bij de parkeerplaats vind je nog een oude runensteen. Er loopt een geel gemarkeerde wandelroute door het natuurreservaat en ook de Skåneleden vind je hier.

Wandelen bij Höör
De stenen brug uit 1870
Skånes Djurpark

Ook leuk om te bezoeken is het Skånes Djurpark, de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van Scandinavische dieren. Er leven op dit moment meer dan 1.000 dieren in het park en is vooral erg leuk voor kinderen die hier meer kunnen leren over bijvoorbeeld de wolf, lynxen, beren en poolvossen. 

Het Bosjöklooster

Ten zuiden van Höör liggen twee grote meren: het Östra Ringsjön en het Västra Ringsjön. Deze twee meren worden door elkaar gescheiden via een schiereiland met een prachtig landgoed met het historische Bosjöklooster. Dit klooster werd gebouwd rond het jaar 1080. Al snel na de bouw groeide het klooster uit tot een van de rijkste kloosters van Skåne en betaalden rijke Zweden behoorlijk veel geld om hun dochters hier te mogen plaatsen. In latere jaren veranderden de functies van het complex en in het jaar 1962 werd het gebouw opengesteld voor het publiek.

De Skåneleden

Ook de Skåneleden doorkruist Höör. Deze lange afstandswandeling van ruim 1.300 kilometer heeft talloze secties, waarvan er twee door Höör komen. Vanaf het station in Höör kun je in zuidwaartse richting wandelen naar Bjeveröd (11 km, sectie 8) of noordwaarts richting Frostavallen (7 km, sectie 7). Kijk voor meer informatie en een routeplanner op de website van de Skåneleden of lees mijn blog over de Skåneleden.

De oranje markering van de Skåneleden
De oranje markering van de Skåneleden
De beste fika van Höör

De beste fika van Höör vind je zonder twijfel bij Old Fashion Café in het centrum. Dit in een sfeervolle huiskamerstijl ingerichte cafeetje heeft niet alleen heerlijke taartjes, maar ook ontbijten en lunches. Op een zonnige dag kun je gebruik maken van de binnentuin.

Cafe Old Fashion Höör
Cafe Old Fashion
Waar te overnachten in Höör?

Höör is een klein dorp en heeft geen grote overnachtingshotels of immense campings. Ik heb zelf overnacht in een stuga van Ulltorps Stugor, net buiten Höör. Deze authentieke stuga’s liggen binnen Frostavallen en vormen een oase van rust en ruimte.

Buiten Höör liggen twee campings, Jägersbo Camping en de camping bij Skånes Djurpark. Onmisbaar voor op de campings is de ACSI campingkaart.

Booking.com
Conclusie over Höör

Ik vond Höör een leuke plek in Skåne om te bezoeken. Het is een groen dorp omringd door prachtige natuur. Helaas regende het veel toen ik er was, maar dat mocht de pret niet drukken. Een aanrader om te bezoeken wat mij betreft dus!

Wil je meer lezen over leuke dorpen en steden in Skåne? Lees dan de volgende blogs:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *