Wat te doen in Hälsingland in Zweden
Hälsingland is een landschap in Zweden ten noorden van Stockholm en ten zuiden van Sundsvall, de twee grote steden aan de oostkust van Zweden. Hälsingland is géén provincie maar een regio (landschap) die van historische waarde is. De regio ligt in de provincie Gävleborgs län. Hälsingland staat vooral bekend om de prachtig gedecoreerde huizen die op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan.
In het voorjaar van 2024 bracht ik een week in Hälsingland door en ik vertel je meer over mijn bezoek en wat je ervan mag verwachten.
Table of Contents
De bezienswaardigheden van Hälsingland
Hälsingland is een regio waar je vrij snel doorheen rijdt als je niet van de snelweg E4 af gaat. De regio is dan ook nog relatief onbekend bij buitenlandse toeristen en ik kan je de volgende bezienswaardigheden aanraden:
- De steden Hudiksvall en Söderhamn
- Hamra Nationaal Park
- De houten huizen van Hälsingland
Hälsingland bestaat grotendeels uit landbouwgrond en diepe bossen, die nog steeds gebruikt worden voor de houtindustrie. Deze dichte bossen zijn een ideaal leefgebied voor groot wild, zoals beren en veelvraten.
De versierde boerderijen van Hälsingland
Verspreid over het landschap staan zeven boerderijen, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan als de versierde boerderijen van Hälsingland. Zij vertegenwoordigen het hoogtepunt van de regionale houtbouwtraditie die teruggaat tot in de middeleeuwen. De boeren gebruikten in deze tijd hun geld om hun huizen te decoreren om hun weelde te uiten. De huizen op de lijst maken deel uit van de in totaal meer dan duizend boerderijen die er nog terug te vinden zijn. De zeven boerderij- en die op de UNESCO-lijst staan zijn:
– De Jon-Lars boerderij in Långhed
– De Bortom åa-boerderij in Fågelsjö
– De Bommars boerderij in Lestbo
– De Erik Anders boerderij in Askesta
– De Kristofers boerderij in Järvsö
– De Gästgivars boerderij in Vallsta
– De Pallars boerderij in Långhed
Helaas zijn de huizen maar heel beperkt toegankelijk, voornamelijk in de zomer. Buiten de zomermaanden om is het nauwelijks mogelijk om de huizen te bezoeken, omdat ze nog privé eigendom zijn en er nauwelijks toerisme is in de regio en het dus niet loont om ze warm te stoken.
Wil je toch graag een van de huizen bezoeken, kijk dan op de website van Hälsingland en bel een locatie van tevoren op om te checken of ze geopend zijn voor publiek.
Ben je in Hälsingland buiten het hoogseizoen en zijn de houten boerderijen niet geopend, dan kun je op bepaalde dagen van de week terecht bij het bezoekerscentrum in Järvsö, ten tijden van mijn bezoek alleen geopend van donderdag t/m zaterdag. Hier kun je een indruk krijgen van het traditionele leven in Hälsingland.
Hamra Nationaal Park
Hamra Nationaal Park ligt in het noordwesten van Hälsingland, op de grens met de regio’s Dalarna en Härjedalen. Het park werd geopend in 1909 en bestaat uit bossen, moerassen en snelstromende beken. Het oudste deel van het nationale park heeft een van de weinige nog nagenoeg onaangetaste bossen van het midden van Zweden. Veel van de dieren en planten van het oude bos leven in de oude bomen en het dorre hout. In het nationale park leven onder meer otters, elanden en beren.
Hamra Nationaal Park heeft drie verschillende ingangen: Huvudentrén, Myrentrén en Svartåéntren. Bij de eerste en de laatste zijn enkele korte rondwandelingen mogelijk tussen de twee en vier kilometer, de tien kilometer lange Hamraleden verbindt alle drie de ingangen met elkaar.
Hoeveel tijd heb je nodig om Hälsingland te bekijken?
Hoeveel tijd je nodig hebt om Hälsingland te bekijken hangt af van jouw eigen reistempo en interesses. In 2022 ben ik er in een paar uur doorheen gereden, in 2024 bracht ik er enkele dagen door met wandelen en rondreizen. Mocht jouw doel zijn om de houten huizen te bezoeken, dan kun je er wat meer tijd inlassen.
In de zomervakantie (eind juni tot medio augustus) is er genoeg te bevelen, daarna sluiten net als op veel andere plekken in Zweden de meeste toeristische bezienswaardigheden hun deuren. In de winter kun je prima terecht om bijvoorbeeld te langlaufen in Harsa en om te skiën in Järvsö.
Waar te overnachten
Ik heb overnacht in STF Undersik, een onlangs gerestaureerde vandrarhem. Ze hebben privé kamers en kamers met gedeelde douche en toilet. Het complex, bestaande uit meerdere gebouwen, ligt vlakbij de rivier en heeft onder meer een sauna, een grote lounge en meerdere reacreatieruimtes. De maaltijden worden op duurzame wijze en met lokale producten bereid.
Ook heb ik overnacht in het Scandic Hotel in Bollnäs op weg naar het noorden en toen ik naar het zuiden reed in Enångers B&B aan de E4. Beiden waren prima opties!
E-book Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.
Boek je reis
Verder lezen?
Hopelijk vond je dit artikel over Hälsingland nuttig. Wil je verder lezen over Zweden? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
- Route door Midden-Zweden van een week
- Wat te doen in Y-stad, een van de leukste steden in Zuid-Zweden
- Paklijst Zweden: dit moet mee!
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.