Must-see tijdens je rondreis Zuid-Zweden: Fjällbacka
Bezienswaardigheden,  Steden

Wat te doen in Fjällbacka

Wanneer je net als ik graag Scandinavische thrillers leest, heb je vast al eens van Fjällbacka gehoord. Dit is namelijk de plek waar zich deboeken van de populaire auteur Camilla Läckberg afspelen en de films van de Fjällbacka Murders gefilmd zijn. Fjällbacka is in de zomers een toeristisch dorp wat niet voor niks is: het is er prachtig en schilderachtig. Maar, dus ook heel erg druk. Zo druk, dat ik na twee uur weer weggevlucht ben. Toch naar Fjällbacka? In dit artikel geef ik je mijn tips.

Fjällbacka ligt aan de westkust van Zweden, ten noorden van de stad Göteborg, in de regio Bohuslän. Er wonen nog geen 1.000 mensen, een aantal dat in de zomermaanden verveelvoudigt wanneer toeristen massaal hier naartoe trekken, zowel over land als over zee. De scherenkust voor de kust van Fjällbacka is prachtig en de rode huisjes vormen een fotogeniek geheel.

Fjällbacka is een voormalige vissersplaats en speelde vroeger een belangrijke rol in de haringvisserij. Nu doet het voornamelijk dienst als bad- en toeristenplaats. Varen kun je er uitstekend en per dag vertrekken er meerdere toeristenboten die je meenemen langs de scherenkust. Een duik nemen is mogelijk bij de diverse rotsachtige baaien.

Uitzicht over Fjällbacka
Uitzicht over Fjällbacka
De Kungskluftankloof uit Ronja de Roversdochter

In de mooie Kungsfkluftankloof werden scenes opgenomen uit Ronja de Roversdochter. Je bereikt de kloof, waar een immens steen klem in zit, over een serie trappen vanuit het centrum van het dorp. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de scherenkust.

Kloof van Ronja de Roversdochter
Kloof van Ronja de Roversdochter
Kuststigen wandelroute

Wil je ontsnappen aan de drukte, loop dan de vier kilometer lange Kuststigen wandeling met een blauwe markering. Via de ‘buitenwijken’ van Fjällbacka beklim je, via de Kungsfkluftankloof, de 74 meter hoge Vetteberget. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de kustlijn. De meeste bezoekers aan de kloof doen geen moeite om de hele wandeling te lopen en dat zorgt ervoor dat je een groot deel van de route voor jezelf hebt. Een fijne manier om ook de rustige kant van Fjällbacka te leren kennen.

Uitzicht over de scherenkust van Bohuslän
Uitzicht over de scherenkust
Overnachten in Fjällbacka

Wil je overnachten in Fjällbacka, dan doe je er verstandig aan om dit ruim van tevoren te boeken. Ook de lokale camping zin in de zomer steevast volgeboekt, op de bonnefooi reizen is in het toeristische deel van Bohuslän in de zomer echt geen optie. Het aantal mogelijkheden om te wildkamperen is zeer beperkt en er wordt flink gecontroleerd.

Bekijk hier alle accommodaties in Fjällbacka en omgeving.

Buitenwijk van Fjällbacka
Buitenwijk van Fjällbacka
Parkeren in Fjällbacka

Bij aankomst in Fjällbacka word je naar een grote parkeerplaats buiten het dorp geleid, hier kun je (op dit moment nog) gratis parkeren. Het wordt afgeraden om met de auto of camper verder het dorp in te rijden vanwege de smalle straatjes en zeer beperkte parkeerruimte. Kamperen wordt op dit parkeerterrein ook toegestaan maar is vanwege de drukte weinig romantisch. 

Uitzicht op Fjällbacka
Uitzicht op Fjällbacka

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Conclusie

Aangezien ik alle boeken van Camilla Läckberg gelezen heb, vond ik het ontzettend leuk om eens in Fjällbacka geweest te zijn. Ik ben er na twee uur echter weer gillend weg gegaan vanwege de extreme drukte. Leuk om een keer gezien te hebben, maar daar blijft het wat mij betreft bij.

Wil je verder lezen, dan vind je de volgende artikelen wellicht ook nuttig:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *