wat is een fika?
Praktische tips

Wat is een fika? Dat lees je hier!

Wanneer je op reis gaat naar Zweden is een van de dingen die je vast gaat opvallen dat men het regelmatig heeft over de ‘fika’ of dat er op borden langs de weg staat ‘öppet för fika’. Zweden houden enorm van koffie en nemen gedurende de dag regelmatig een fikapauze, oftewel een koffiemoment. In dit artikel vertel ik je meer over het Zweedse gebruik fika en hoe je hier als bezoeker op respectvolle wijze mee om dient te gaan.

De fijne kant van de fika!
Wat is een fika?

De fika is meer dan een koffiepauze op je werk of waar je ook bent op dat moment. De fika staat voor even ontspannen, bijpraten met een ander en genieten van de geneugten des levens. Een fika doe je soms wel twee keer per dag, in de ochtend en in de middag, ook op je werk. Veel restaurants zijn behalve de ‘dagens lunch’ ook open voor fika en het lijkt erop alsof de fika zich inmiddels ook aan het verspreiden is naar andere landen. Een fika kan heel simpel bestaan uit een kop koffie met soms iets lekkers erbij. Dat lekkers is optioneel, maar de vakantie mag gevierd worden en de Zweden houden zelf ook wel van een beetje zoetigheid erbij.

Ik lees vaak dat het zoetigheidje bij de koffie een “fika” wordt genoemd maar dit is dus niet juist. Een fika is een moment en geen lekkernij!

wat is een fika
Een fika is een moment
Hoe is de fika ontstaan?

De naam fika komt trouwens van het woord koffie. In de 19e eeuw was het gebruikelijk om woorden om te draaien, kaffi (koffie) werd fika en zo ontstond een typisch Zweeds gebruik waar wij als bezoekers ook van kunnen meegenieten tijdens onze vakanties. 

Wat is een fika?
Zoveel keuze!
Wat eet en/of drink je tijdens een fika?

Fika hoeft niet per se met koffie te zijn, maar kan het bijvoorbeeld ook een andere warme drank zijn of een koud drankje. De kanelbulle (kaneelbolletje) is de meest traditionele optie voor een gebakje tijdens je fika, maar natuurlijk niet echt gezond om elke dag te doen. Daarom zijn er op veel plekken tegenwoordig ook gezonde opties zoals fruit.

Elk jaar is het op 4 oktober trouwens Kanelbullens dag, een dag ter ere van het kaneelbolletje. Het heeft verder weinig betekenis, maar het is natuurlijk wel hét moment om een kanelbulle te eten. Of twee …

Kanelbullens dag Zweden 4 oktober
Zeg maar nee, dan krijg je er twee!
Regels met betrekking tot de fika

Er is maar één regel die je moet onthouden als bezoeker aan Zweden en dat is: ontneem een Zweed nooit zijn fika. Een Zweed zal op zijn beurt nooit verstek laten gaan wanneer het tijd is om een fika te doen. In sommige contracten zijn fika’s zelf officieel vastgelegd. Wanneer een Zweed een fika aan het doen is, wordt de werkzaamheid waar hij op dat moment mee bezig is echt even los gelaten. Ga een Zweed dus niet vragen om jou tijdens zijn fika te helpen.

Een fika in Östersund
Een fika in Östersund
De outdoorfika

Een populaire vorm van fika is de outdoorfika, oftewel een pauze nemen van je buitenactiviteit en een (meestal warme) drank doen en wat lekkers erbij. Bij de outdoor fika hoort vaak een vuurtje. Doe dit wanneer mogelijk op een daarvoor bestemde plek (over heel Zweden zijn vuurplaatsen te vinden) en beschadig de fragiele natuur zo min mogelijk!

Outdoorfika in de bergen bij Hemavan
Outdoorfika in de bergen bij Hemavan
Mijn favoriete plekken voor een fika

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om, wanneer ik erop uit trek, een fika te doen. Afgezien van de plekken in de natuur zijn de volgende cafeetjes en konditoris voor mij echt favoriet:

  • Konditori Dorotea
  • Maria Caféet in Ystad
  • Chokladkoppen in Stockholm
  • Café Old Fashion in Höör
  • Cafe Frösötornet in Östersund
  • Landhs Konditorier in Mullsjö
fika bij Maria Cafeet in Ystad
Maria Cafeet in Ystad

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je vraag “wat is een fika?” beantwoord en kun je vanaf nu optimaal, net als ik, van deze Zweedse traditie gaan genieten!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *