Midnattssolstigen Kiruna
Wandelingen

Wandelroute: Midnattssolstigen in Kiruna

Met Kiruna, de noordelijkste stad van Zweden, heb ik een soort van haat/liefde verhouding. De ene keer dat ik er ben heb ik er enorm naar mijn zin, de andere keer vind ik het vreselijk. Voor wie de briljante Netflix serie Midnattssol niet heeft gezien: Kiruna (uitspraak KI-runa) wordt langzaam maar zeker verplaatst vanwege de mijnbouw. Een bizar gegeven dat al merkbaar is zodra je de stad binnenrijdt.

Wie naar het Arctisch deel van Zweeds-Lapland afreist, kan Kiruna echter niet mijden, het is de grootste en belangrijkste stad van Norbotten. Gelukkig ontdekte ik vorige zomer de Midnattssolstigen: een verrassend leuke wandeling met prachtige vergezichten over de stad en over de Zweedse fjälls. 

Midnattssolstigen
Informatie over de Midnattssolstigen
Over de Midnattssolstigen

De wandeling start bij Camp Ripan, onder het niet te missen bord door en je begint aan de wandeling. Vanaf hier is het eerste deel relatief vlak en voert je af en toe over een smal onverhard pad, maar soms ook over een breed pad dat in de winter door skiërs en langlaufers wordt gebruikt. Onderweg staan regelmatig informatiepanelen over de omgeving, jammer genoeg alleen in het Zweeds, maar met behulp van Google Translate is het prima leesbaar.

Na een kilometer begin je aan een fijne klim, soms met trappen, soms wat lastiger. Alhoewel de klim nergens technisch is, gaat het soms wel steil omhoog. Gelukkig kom je al snel boven de boomgrens uit en heb je prachtige vergezichten over Kiruna en belangrijker nog: de wijde omgeving! Vanaf hier kun je op een heldere dag kilometers ver kijken en de bergen op de grens met Noorwegen zien liggen, waaronder de hoogste berg van Zweden: Kebnekaise.

Ook kom je langs diverse mijnbouwplekken, heel bijzonder om dit van zo dichtbij te kunnen zien. Je kunt helemaal doorlopen tot aan het skistation (wat tegenwoordig gebruikt wordt als mountainbike berg) en vanaf hier teruglopen, maar je kunt natuurlijk ook doorlopen tot aan Luossavaara, waar de wandeling officieel eindigt. Vanaf hier moet je dan zelf weer terug navigeren naar het begintpunt bij Camp Ripan.

De start van de Midnattssolstigen
De start van de Midnattssolstigen
Uitzicht vanaf de Midnattssolstigen over de bergen van Lapland
Uitzicht vanaf de Midnattssolstigen over de bergen van Lapland
De trappen van de Midnattssolstigen
De trappen van de Midnattssolstigen
Overnachten in de buurt van de Midnattssolstigen

Ik heb zelf beide keren dat ik in Kiruna was overnacht bij Camp Ripan, een keer op de camping met mijn tentje en een keer in een van de cabins. Beiden zijn prima en waar voor het geld. Liever elders overnachten? Bekijk dan hier alle opties om te overnachten in en rondom Kiruna in Zweden.

Conclusie

Ik heb de Midnattssolstigen inmiddels twee keer gelopen, een keer heen en terug tot aan de top van de berg en een keer met de verbindingsroute via Luossavaaraa. De route over de berg van Camp Ripan naar Luossavaara is 4,3 kilometer, de verbindingsroute is niet gemarkeerd maar is ongeveer 2,5 kilometer. De verbindingsroute terug vond ik niet super interessant dus ik zou je aanraden om hem als lijnwandeling te doen dus via dezelfde route terug te keren.

Wil je meer lezen over reizen in Zweeds-Lapland? Lees dan de volgende blogs:

Of bekijk hier alle beschreven wandelingen op ZwedenReisInfo.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *