Wandeling in Söderåsen Nationaal Park uitzichtspunt Kopparhattan
Wandelingen

Wandeling in Söderåsen: de Kopparhattansrundan

Een van de zuidelijkst gelegen nationale parken van Zweden is Söderåsen. Alhoewel je bij zuidelijk wellicht automatisch aan vlak denkt is niet minder waar. Söderåsen wordt namelijk in tweeën gehakt door een bijzondere kloof, wat zorgt voor mooie wandelpaden en prachtige uitzichtspunten. Wanneer je Söderåsen in het najaar bezoekt, kleuren de bladeren alle mogelijke tinten rood, oranje en geel en is de wandeling naar uitzichtspunt Kopparhattan een van de mooiste die je in het zuiden van Zweden kunt maken. 

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

De meeste wandelingen in Söderåsen Nationaal Park beginnen bij het bezoekerscentrum in Skäralid. Hier is een grote parkeerplaats, een Naturum bezoekerscentrum en ruime speelgelegenheid voor kinderen. Ook is er een klein restaurant aanwezig. Je kunt de Kopparhattansrundan zowel met de klok mee als tegen de klok in lopen. Zelf begon ik met de wandeling door Skäralidsdalen, vanuit waar ik omhoog klom richting het uitzichtspunt, om vanaf hier weer af te dalen naar de parkeerplaats. 

De wandelroutes in Söderåsen Nationaal Park
De wandelroutes in Söderåsen Nationaal Park
Door Skäralidsdalen

De bergkam van Söderåsen Nationaal Park is ontstaan toen de continentale platen van Afrika en Europa tegen elkaar botsten. In die periode leefden er dinosaurussen in Skåne en waren er talloze vulkanen te vinden in het gebied. De latere ijstijden hebben gezorgd voor de uitkerving van het Skäralids dal, waar je je wandeling begint. De gigantische rotsvelden die de kloof omringen zijn imposant en zorgen ervoor dat er weinig ligt tot de bodem van de kloof doordringt. 

Na de wandeling langs de rivier, neemt het pad een flinke bocht en volgt de klim naar Kopparhattan. 

Skäralidsdalen
Skäralidsdalen
Kopparhattan

De klim naar Kopparhattan is kort maar relatief steil voor Zuid-Zweedse begrippen. Het pad is echter nergens moeilijk en voor je het weet, opent het bos zich voor je en bereik je Kopparhattan. Hier is een ruim uitzichtplateau dat ook toegankelijk is voor minder validen en kinderwagens. Op een heldere dag kun je mijlenver kijken. Ook tussen de bomen door heb je op andere plekken een mooi uitzicht maar let op: de afgrond hier is steil en diep. 

Uitzichtspunt Kopparhattan
Uitzichtspunt Kopparhattan
Terug naar Skäralid

Vanaf hier wandel je via het bos terug naar Skäralid. Het bospad is breed en goed begaanbaar, soms wat steil maar dat mag de pret niet drukken. Binnen no-time ben je weer bij de vijver en het bezoekerscentrum aangekomen. 

Tip: ben je minder goed ter been, dan is er ook een weg die naar Kopparhattan leidt, zodat ook minder validen van het prachtige uitzicht kunnen genieten! 

Aanvullende informatie over wandelen in Söderåsen

De lengte van de wandeling is vier kilometer en je loopt hem in een rondje vanaf de parkeerplaats bij Skäralid. Hij is gemarkeerd met gele bordjes en te combineren met de diverse andere wandelingen in Söderåsen. Het is een populaire wandeling voor families dus ook met kinderen zeer geschikt om te doen.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Meer leuke wandelingen in Zweden:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *