wandelen in Dalarna
Bezienswaardigheden,  Wandelingen

Wandelen in Dalarna: de mooiste plekken + routes

Op zoek naar meer informatie over wandelen in Dalarna? Dan zit je goed op deze pagina! De provincie Dalarna is een van de beste plekken van Zweden om te wandelen. Niet alleen vanwege de prachtige fjälls (bergen), maar ook omdat er ontzettend veel gemarkeerde wandelroutes zijn. De Zweden trekken er zelf regelmatig op uit om in deze provincie te gaan hiken. Het leuke is dat je in Dalarna al rendieren tegen kunt komen, op alle genoemde wandelingen met uitzondering van het gebied bij Sälen.

In dit artikel deel ik mijn top drie wandelgebieden in Dalarna met jullie. Het zal je niet verbazen, ze liggen allemaal richting de grens met Noorwegen. Want eerlijk is eerlijk, mijn hart gaat nu eenmaal sneller kloppen van de bergen. Hier komen ze!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Fulufjället Nationaal Park leent zich uitstekend om een prachtige wandeling te maken, of het nu voor een half uur of voor een hele dag is. Dit nationale park op de grens met Noorwegen ligt officieel in twee landen, maar de Zweedse kant is de meest toegankelijke. De Noorse naam is Fulufjellet.

Aan de Zweedse kant van het nationale park liggen de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter wereld. Deze eerste is middels een korte wandeling eenvoudig te bereiken. Om de boom Old Tjikko te zien, moet je iets verder de fjäll op lopen. Bij het prachtige bezoekerscentrum kun je wandelkaarten kopen evenals meer informatie vinden over de wandelpaden en de opties om in de berghutten te overnachten.

Let op: wildkamperen is op de meeste plekken in Fulufjället Nationaal Park niet toegestaan!

Overnachten in de buurt van Fulufjället? Dit kan bijvoorbeeld op de mooi geleden Camping Särna. Alle overnachtingsopties in de buurt van Fulufjället Nationaal Park vind je hier.

De Njupeskär waterval in Fulufjället
Uitzicht op Nipfjället vanuit Fulufjället
Uitzicht op Nipfjället vanuit Fulufjället
Grövelsjön

In de uiterste noordwest hoek van Dalarna ligt het meer Grövelsjön, in de winter een populair gebied voor wintersporters, in de zomer een paradijs voor wandelaars. Nog relatief onbekend bij Nederlanders en alleen daarom al de moeite van een bezoek waard! 

Neem bij Idre de afslag naar Grövelsjön, hier aan de oevers van het meer eindigt de weg en kun je niet meer verder. De populairste wandeling van Grövelsjön is Sylen. Je vaart over het meer naar Noorwegen en wandelt door de bergen terug naar Grövelsjön. Deze wandeling is mij ooit getipt als mooiste wandeling van Zweden en hij is inderdaad geweldig!

Een van de bekendste routes is die naar Silverfallet, een prachtige waterval op de grens met Noorwegen. Ook heel bijzonder is de wandeltocht over de bergen naar het meer Hävlingen.

Overnachten doe je in STF Grövelsjön – het berghotel van de Zweedse toeristenvereniging. Vooraf boeken is noodzakelijk want het is een populaire plek, maar de sfeer is er gemoedelijk en de wandelpaden starten vanaf de ingang van het hotel.

Wandelen in Dalarna, Grövelsjön
Wandelen bij Grövelsjön
Wandelen in Dalarna
Uitzicht op Noorwegen
Nipfjället-Stadjan natuurreservaat

Een van de gaafste plekken om te wandelen in Dalarna is het Nipfjället-Städjan natuurreservaat. Dit natuurgebied ligt net buiten Idre en met de auto kun je helemaal tot boven de boomgrens rijden en vanaf hier gaan wandelen. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg kun je via een serie trappen de Nipfjället berg oplopen voor prachtige uitzichten over de wijde omgeving.

Wil je een mooie halve dagwandeling maken, dan is de route rondom Nipfjället een aanrader. Ook de kegelvormige Städjan is te beklimmen, deze is wat lastiger omdat ie relatief steil is.

route midden-zweden: nipfjället bij idre
Uitzicht op Städjan vanaf Nipfjället
Rendieren op de route rondom Nipfjället
Rendieren op de route rondom Nipfjället
Sälen

Sälen is het zuidelijkste skigebied van Zweden en ligt, net als bovengenoemde bestemmingen, op de grens met Noorwegen. In tegenstelling tot Grövelsjön komen hier minder wandelaars, alhoewel Sälen wel het startpunt vormt van de Södra Kungsleden en de Vasaloppet. Dit is een bekendste langlaufwedstrijd die elk jaar in maart gehouden wordt, maar er is ook een wandelroute van gemaakt: de Vasaloppsleden. 

Vanuit het skidorp Sälen sta je binnen no-time op de fjäll en de paden zijn hier relatief rustig. De meeste hotels zijn in de zomer gesloten en de vakantiehuizen staan nagenoeg allemaal leeg. De paden zijn echter goed gemarkeerd en een wandelkaart is verkrijgbaar bij het lokale pompstation, in hetzelfde gebouw als de Burger King. 

Mooie wandelingen die je in Sälen kunt maken zijn het zuidelijke stukje Södra Kungsleden en die naar de top van Stor-Narfjället, de hoogste berg van het gebied. Vanaf hier kun je, bij goed weer, zelfs zo ver kijken als Fulufjället en Trysil in Noorwegen.

Leuk overnachten? Ik verbleef twee nachten in de Hikers Cabin van Bärvallen 388 (van een Nederlandse eigenaar) en aansluitend heb ik nog twee nachten in Stöten overnacht.

wandelen in Dalarna bij Sälen
Op de top van Stor-Narfjället

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over wandelen in Dalarna

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie wandelingen in Dalarna. Meer tips vind je in deze wandelgids. Wil je verder lezen over Dalarna of over mooie wandelroutes in Zweden, dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *