Waar ligt Lapland en wat is Lapland? Dat lees je hier!
Praktische tips

Waar ligt Lapland?

Weet jij waar Lapland ligt? En wat het precies is? Alhoewel de vraag “waar ligt Lapland” eenvoudig klinkt, is het een wat langer en/of ander antwoord dan je wellicht verwacht. Sinds de zomer van 2023 woon ik in Zweeds-Lapland en in dit artikel beantwoord ik, vanuit eigen ervaring, de vraag: waar ligt Lapland nou eigenlijk?

Aankomst in Lapland
Altijd leuk: aankomst in Lappland

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Om je maar meteen uit de droom te helpen: Lapland is géén land, maar een leefgebied. Met Lapland wordt bedoeld het noordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Dit is het leefgebied van de Sámi, de inheemse bevolking van Lapland.

Gebruik als je het over de Sámi hebt nooit het woord ‘Lappen’, dit betekent letterlijk het woord lappen zoals wij het kennen (doeken) en wordt als zeer onbeleefd beschouwd. 

Treriksröset, het Drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland
Treriksröset, het Drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland
Lappland: een provincie of een landschap?

Zweden is verdeeld in provincies (län) en landschappen. Er zijn 25 verschillende landschappen die eigenlijk vooral qua historie en cultuur die functie hebben vanuit het verleden. De landschappen hebben geen bestuurlijke functie. De 21 provincies zijn in 1634 opgericht ter vervanging van de landschappen, om een moderne bestuursindeling te creëren. 

In Zweden is Lapland (in het Zweeds: Lappland) een landschap, dat bestaat uit de provincies Västerbottens län en Norbottens län. Ik woon net over de grens tussen Jämtland en Lappland, in de provincie Västerbottens län. Ik woon dus zowel in Lappland als in Västerbottens län (niet te verwarren met het landschap Västerbotten).

In Zweden is Lapland dus een leefgebied én een landschap.

Waar ligt Lapland
Aankomst in Västerbottens län oftewel Lappland
Norrland of Lappland?

Om het nog een stukje verwarrender te maken wordt er in Zweden ook vaak gesproken over Norrland, oftewel het noordelijke land. Norrland is op zijn beurt een landsdeel en wordt vaak gebruikt bij zaken zoals het weerbericht. Norrland omvat ruim de helft van de oppervlakte van Zweden. Lapland is dus een deel van Norrland. Mocht je een Zweed dus horen zeggen dat hij uit het noorden van Zweden (Norrland) komt, dan kan het alsnog betekenen dat hij ergens in midden-Zweden woont aangezien dit een algemene term is.

Alhoewel Norrland het grootste landsdeel van Zweden is met ruim 59% van de oppervlakte, woont er slechts 12% van de bewoners. 

Lapland
Dorotea in Zuid-Lapland
Een marketing term?

Ik heb veel Zweden gesproken die in hier in het noorden wonen en zij gebruiken zelf niet of nauwelijks de term Lapland. Zij spreken vaak liever over Västerbottens län of Norbottens län. Naar mijn idee is Lapland dan ook meer een marketing term die wordt gebruikt om het noorden van Europa aan te duiden. Mocht je mijn Instagram kanaal volgen, dan valt het je wellicht op dat ik zelf afwissel tussen de termen Lapland en Noord-Zweden. Als ik het namelijk over Västerbottens län zou hebben, weet niemand waar het over gaat. Lapland en Noord-Zweden spreekt veel meer tot de verbeelding. Wanneer mensen mij vragen waar ik woon, krijg je dus als antwoord de naam van mijn woonplaats en “dat ligt in Zweeds-Lapland.”

Volg mijn dagelijks leven in Lapland op Instagram

Meer lezen over Zweden en hoe het precies zit met de provincies en regios? Koop dan mijn boek!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Alhoewel het antwoord op de vraag “waar ligt Lapland” dus niet helemaal eenduidig en zeker niet simpel is, hoop ik toch dat ik je hiermee een idee heb gegeven van waar Lapland ligt en wat Lapland is. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter!

Wil je verder lezen over Lapland? Dat kan in de volgende blogs:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *