Vildmarksvägen – de Wildernisroute in Zweden
De Vildmarksvägen, oftewel de Wildernisroute, is een van de mooiste routes in Zweden. Alhoewel de term wildernis wat overdreven is (de weg is overal verhard en je bent vaak omringd door toeristen), is het toch een route die je absoluut op je planning mag zetten als je naar het noorden van Zweden gaat. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over de Vildmarksvägen route.
Ik begin het artikel met de verschillende secties en bezienswaardigheden. Daarna vertel ik je meer over de opening van Stekenjokk, het geldende parkeerverbod en wat wel en niet is toegestaan. Ook krijg je van mij tips voor accommodaties en campings op de Vildmarksvägen.
Table of Contents
Wat is de Vildmarksvägen?
De Vildmarksvägen of Wildernisroute is één van de mooiste routes die je in Zweden kunt rijden met de auto. Het is de hoogste geasfalteerde weg in Zweden. Hij begint in Strömsund in Jämtland en eindigt in Vilhelmina in Lappland.
De Vildmarksvägen werd aangelegd in de jaren ’60 en heette aanvankelijk ‘Stekenjokksvägen’. De bezoekers kwamen hier destijds met name vanwege hun interesse in de mijnbouw. In de jaren ’80 was er een daling van het aantal bezoekers en de aanliggende dorpen startten hierdoor het project ‘Vildmarksvägen – de mooiste weg van Zweden.’ Het doel van het project was om dieren, cultuur en natuur met elkaar te verbinden.
Inmiddels is de Vildmarksvägen uitgegroeid tot een toeristische attractie die je eigenlijk niet mag missen tijdens je reis door Zweden. Indien je het hele rondje wilt rijden vanuit Strömsund of Vilhelmina is de route 500 kilometer. De meeste mensen kiezen er echter voor om Strömsund – Gäddede – Vilhelmina te doen, dit is in totaal 370 kilometer, waarbij je het deel tussen Strömsund en Vilhelmina overslaat. Hiermee sla je trouwens ook een bezoek aan mijn woonplaats Dorotea over, waar ze de beste konditori van heel Lapland hebben. Just saying …
Strömsund – Gäddede
Strömsund is een weinig interessant stadje in Jämtland. Tank hier nog even bij en doe de nodige inkopen voordat je aan je reis over de Vildmarkvägen begint want onderweg is alles aanzienlijk duurder. Het begin van de route is nog vlak, maar naarmate je verder naar het westen rijdt, beginnen de fjälls in zicht te komen.
Wil je liever een onverharde weg rijden, kies dan voor de Björnvägen (berenweg) aan de andere kant van de rivier. Deze loopt min of meer parallel aan de Vildmarksvägen. De belangrijkste bezienswaardigheid op het traject Strömsund – Gäddede is de waterval Hällingsåfallet, een 43 meter hoge waterval die zich na zijn val door een 800 meter lange kloof worstelt. Rondom de waterval zijn diverse wandelpaden en uitzichtspunten, een stop is meer dan de moeite waard. Vanaf hier wordt de route landschappelijk gezien ook mooier en bergachtiger.
Gäddede is de laatste plek van betekenis voordat je aan de klim naar het Stekenjokk plateau begint. Er zijn overnachtingsmogelijkheden, wandelpaden, een benzinestation en een supermarkt. Kijk eventueel nog even bij de Hemsbydsgård voordat je verder rijdt naar Stekenjokk.
Gäddede – Stekenjokk
Na Gäddede wordt de weg bochtiger en heuvelachtiger. In de verte rijzen met sneeuw bedekte bergtoppen op uit het landschap. Omdat je langzaam maar zeker aan het stijgen bent, neemt de temperatuur ook steeds verder af. Je kunt nog even stoppen bij Brakkafallet en Gaustafallet, beide prachtige watervallen. Uiteindelijk bereik je het het Stekenjokk plateau, het hoogste deel van de route.
Stekenjokk
Stekenjokk is een berggebied tussen Stora Blåson in Jämtland en Klimpfjäll in Västerbotten (Lapland) en grenst aan Noorwegen. Het hoogste punt aan de route ligt op 876 meter. Op het plateau is een grote parkeerplaats waar, in de zomer, Sámi hun kunst verkopen. Je hebt met mooi weer prachtige vergezichten en kunt hier enkele wandelingen maken.
Op Stekenjokk mag je wildkamperen maar je bent op de parkeerplaats wel een van de velen. Op veel andere parkeerplaatsen geldt, afhankelijk van het seizoen, een stop- en/of parkeerverbod in verband met het wild dat er leeft.
Stekenjokk – Vilhelmina
Vanaf Stekenjokk daalt de Vildmarksvägen langzaam maar zeker weer af. Je rijdt voorbij het gehucht Klimpfjäll waar enkele overnachtingsmogelijkheden zijn. Maak zeker een stop bij Fatmomakke, ongeveer zeven kilometer van de route vandaan over een deels onverharde weg. Fatmomakke is een oud Sami kerkdorp, waar je onder meer de kerk en een klein museum kunt bezoeken.
De volgende plaats van betekenis is Saxnäs. Onderweg heb je aan de linkerhand prachtige uitzichten op Marsfjället, waar het boekt ‘In de schaduw van het Marsgebergte’ zich afspeelt.
Na Saxnäs bereik je al snel een van de volgende hoogtepunten van de route: de bijzondere Trappstegforsen. Deze waterval wordt ook wel de mooiste waterval van Zweden genoemd. Hoog is hij niet, indrukwekkend zeker wel. Naast de waterval is een kleine toeristenkiosk en er zijn toiletten. Vanaf hier is het nog een goed uur rijden tot Vilhelmina en ben je ondertussen in de provincie Västerbottens län in het landschap Lappland aangekomen.
Wanneer is de Wildernisroute open?
De Vildmarksvägen route is elk jaar geopend tussen 6 juni en 15 oktober. Deze data zijn uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die de winter ervoor is gevallen. Buiten deze periode om een groot deel van de route gesloten. Je kunt in periode buiten de bovengenoemde data in het zuiden (meestal) tot Gäddede rijden, in het noorden tot aan Klimpfjäll.
In de periode van 6 juni t/m 10 juli is het verboden om op een deel van de Vildmarksvägen te stoppen vanwege de bijzondere broedvogels die hier leven. Dit staat duidelijk aangegeven en er wordt streng op gecontroleerd.
Rendieren op de Vildmarksvägen
Er leven rendieren in het gebied rondom Vildmarkvägen. In de maanden april en mei worden de jongen geboren en zijn de dieren extra kwetsbaar. Ga rendieren altijd uit de weg, probeer niet om selfies te maken en gedraag je met respect voor de natuur.
Waar te overnachten op de Vildmarksvägen
Alhoewel je de Vildmarksvägen prima in één dag kunt rijden, is het eigenlijk zonde om je te moeten haasten. Hieronder heb ik enkele van de leukste accommodaties voor je opgesomd:
- Deze Airbnb van Jan en Wilma in Saxnäs
- Hotel Klimpfjäll
- Marsfjäll Mountain Lodge
- Kolgården in Vilhelmina (ook een mooie camping trouwens!)
E-book Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.
Boek je reis
Verder lezen?
Wil je verder lezen over het noorden van Zweden? Dan vind je deze artikelen ook vast handig:
- Route Noord-Zweden van een week
- Wat is Lapland en waar ligt het?
- Lapland in de zomer: handige tips en route
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.