vervoer naar zweden: de aankomst in Göteborg
Vervoer

Vervoer naar Zweden

Op deze pagina vind je alles met betrekking tot vervoer naar Zweden. Omdat er veel informatie is én er veel over te vertellen valt, vul ik deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips, tricks en andere handige dingen om rekening mee te houden wanneer je naar Zweden reist. Heb je een tip voor dingen die ik ben vergeten te noemen? Laat dan gerust een comment achter of neem contact met me op! 

Voor vervoer binnen Zweden (zoals treinen, bussen en autohuur) komt er binnenkort een apart artikel online!

De snelste manier om naar Zweden te reizen is met het vliegtuig. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen en opties. De onderstaande lijst onderhevig aan veranderingen en daarom wellicht ook niet volledig.

  • KLM heeft dagelijks rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Stockholm Arlanda, Göteborg en Linköping.
  • SAS (Scandinavian Airlines) heeft dagelijks rechtstreekse vluchten naar Stockholm Arlanda
  • Norwegian heeft dagelijks rechtstreekse vluchten naar Stockholm Arlanda
  • Transavia heeft in de winter vluchten vanaf Groningen naar Scandinavian Mountains Airport, deze zijn alleen te boeken via BBI Travel in combinatie met een pakketreis.

Wanneer je op rondreis in Zuid-Zweden wilt kun je bovendien ook naar Kopenhagen vliegen en vanaf hier met de trein naar Malmö gaan! Deze trein duurt slechts 30 minuten.

Tarieven en beschikbaarheid voor vluchten naar Zweden zijn de vinden op:

De KLM op Arlanda
Met je eigen vervoer naar Zweden

Met de komst van de Öresundsbrug tussen Kopenhagen en Malmö in het jaar 2000 werd Zweden ineens volledig over land bereikbaar vanuit Nederland en kun je zonder gebruik te maken van een boot via Duitsland en Denemarken naar Zweden rijden.

Het leek er in eerste instantie op dat veel overtochten per boot niet meer nodig waren, maar het aankomen met de boot in Zweden roept nog steeds bij veel reizigers een bepaalde magie op. Veel ferryverbindingen hebben derhalve stand gehouden en zijn nog steeds in gebruik. Bovendien is het reizen per boot een ontspannen manier van naar Zweden reizen. Er zijn talloze ferry overtochten en combinaties denkbaar om van Nederland naar Zweden te reizen, waarbij een combinatie tussen bruggen en boot ook een optie is.

Ik heb ervoor gekozen om alleen de meest gangbare verbindingen te noemen omdat de opties eindeloos zijn en vaak ook bepaald worden aan de hand van een persoonlijke voorkeur, evenals budget. Bovendien verandert het aanbod van overtochten en opties elk jaar weer met de komst van nieuwe routes en vervoerders. De meest logische verbindingen vind je verderop in dit artikel.

Of je het beste voor de boot, de bruggen of een combinatie hiervan kunt kiezen is afhankelijk van meerdere aspecten, waaronder je beschikbare tijd, het budget dat je voor je reis hebt en natuurlijk je uiteindelijke bestemming in Zweden. Vergeet bij je prijsberekening van de kosten voor je reis naar Zweden niet om rekening te houden met de benzinekosten die in Denemarken aardig wat hoger liggen dan in Duitsland en Zweden.

Mocht je besluiten om met de ferry te gaan, al dan niet een nachtboot, dan kan ik je van harte aanbevelen tijdig te boeken voor een zo gunstig mogelijk tarief. Vooral in het hoogseizoen kunnen de prijzen behoorlijk oplopen en dalen de prijzen niet of nauwelijks naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lees hier meer tips voor wanneer jet me de auto naar Zweden gaat.

Waar ligt Lapland
Er gaat niks boven rondreizen met de eigen auto!
Via de bruggen naar Zweden met je eigen vervoer

Wil je niet met de ferry, dan kun je over de bruggen naar Zweden met je eigen vervoersmiddel. De Storebælt Brug is een brug die Funen en Sealand in Denemarken met elkaar verbindt en je als eerste tegenkomt op weg naar Zweden. Na deze brug volgt de Öresundsbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Deze brug staat overgens vooral ook bekend als “de brug” van de enorm populaire Zweeds/Deense thrillerserie The Bridge.

Voor beide bruggen geldt dat het tolwegen zijn en je een aardig bedrag mag neerleggen om er overheen te mogen rijden. Met de BroPass voor de Öresundsbrug betaal je een X-bedrag per jaar waarmee steeds je 50% korting op je ticket krijgt. Dit loont wanneer je ten minste twee keer per jaar gebruik maakt van de brug. 

Op de brug tussen Kopenhagen en Malmö
Een combinatie van bruggen en ferry’s

Handige combinaties zijn te maken door de ferry van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken te nemen en dan de brug tussen Kopenhagen en Malmö. Een andere optie is de Storebælt Brug te nemen en vervolgens de veerboot tussen Helsingør in Denemarken en Helsingborg in Zweden te nemen. 

Ferry overtochten naar Zweden

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om helemaal niet over de bruggen te gaan. Je kunt deze vermijden door allereerst de boot van Puttgarden naar Rødby (45 minuten) te nemen en vervolgens de boot van Helsingør naar Helsingborg (30 minuten). Dit was tot voor de komst van de bruggen de meest gangbare manier om vanuit Nederland naar Zweden te reizen.

Wil je direct vanuit Duitsland naar Zweden en Denemarken overslaan, dan zijn er meerdere opties:

De TT Line heeft een ca. 8 uur durende verbinding tussen Travemünde en Trelleborg in het uiterste zuiden van Zweden. Stena Line en TT Line hebben een 6 uur durende overtocht van Rostock naar Trelleborg. Finnlines heeft een 8.5 uur durende overtocht van Malmö naar Travemünde.

Begint je reis verder noordwaarts in Zweden, dan is de overtocht van Kiel naar Göteborg een uitstekende optie om snel naar Zweden te reizen. Stena Line heeft dagelijkse verbindingen tussen Kiel en Göteborg en de boot doet er circa. 14 uur over. Deze overtocht wordt ’s nachts uitgevoerd en de kosten zitten hem vooral in het boeken van de hut voor je overnachting. Je komt dan wel lekker uitgerust aan in Zweden en kunt op die manier relatief snel wat verder noordwaarts gaan.

Ik heb zelf regelmatig gebruik gemaakt van de Stena Line tussen Kiel en Göteborg en Rostock en Trelleborg en dit beviel prima. Onlangs nam ik de Finnlines van Malmö naar Trelleborg en dit vond ik wat minder. Een verslag hiervan volgt spoedig!

De Stena Line in Rostock
Met de trein naar Zweden

Met de trein naar Zweden kost je veel tijd en overstappen maar is natuurlijk wel een duurzame optie. Er is een nachttrein, de EuroNight van SJ (de Zweedse NS zeg maar), vanaf Hamburg naar Stockholm. Vanaf Amsterdam betekent dit dat je eerst naar Hamburg moet reizen met de trein, dit is meestal met 1 of 2 keer overstappen mogelijk. De totale reisduur tussen Amsterdam en Stockholm is, afhankelijk van voor welke verbinding je kiest, minimaal 17 uur.

Bekijk de verschillende opties en tarieven op de website van NS International.

Vervoer naar Zweden per trein
De treinen van SJ
Met de bus naar Zweden

De laatste optie is om met de bus naar Zweden te reizen. Flixbus heeft een dagelijkse verbinding tussen Amsterdam en Stockholm, waarbij je overstapt in Hamburg en ongeveer 24 uur onderweg bent.

Bekijk de tarieven en beschikbaarheid op de website van Flixbus.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je deze pagina met meer informatie over vervoer naar Zweden nuttig. Deze pagina is nog onder constructie en wordt spoedig verder aangevuld, dus sla hem zeker op in je favorieten en kom nog een keer terug voor meer goede tips reviews!

Verder lezen over Zweden? Koop dan mijn Reishandboek Zweden of koop mijn e-book Zweden voor beginners:

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *