Tjörnedala wandeling
Wandelingen

Tjörnedala wandelroute over een landgoed aan de kust van Skåne

Een leuke korte rondwandeling die je kunt maken aan de oostkust van Skåne is een rondwandeling over het landgoed Tjörnedala, net ten noorden van Simrishamn. In het Tjörnedala kunsthuis vinden diverse culturele activiteiten plaats en op het landgoed zijn een aantal wandelroutes uitgezet, die in lengte variëren tussen de 1,7 en 5 kilometer. Ook de Skåneleden komt erlangs. De grote parkeerplaats tegenover het kunsthuis is een leuke plek om met de camper te ‘wildkamperen’ naast de appelboomgaard. Er zijn geen voorzieningen, maar men kan gebruik maken van het eenvoudige toiletgebouw tegenover het kunsthuis.

Per augustus 2022 mag je helaas niet meer kamperen op de genoemde parkeerplaats.

De korte wandelroute over landgoed Tjörnedala begint bij de parkeerplaats van Tjörnedalagården, tussen de appelbomen. Hier staat een informatiepaneel met wat achtergrondinformatie (in het Zweeds) en een simpele wandelkaart met de wandelroutes. Je kunt kiezen voor de rode wandeling van 1,7 kilometer of de blauwe wandeling van 3,6 kilometer. Ik heb alleen de rode wandelroute gedaan. 

Kunstgalerij Tjörnedala
Kunstgalerij Tjörnedala
Langs de boerderij richting het water

De korte wandelroute steekt direct de verharde weg over richting het kunstgebouw. Op bepaalde dagen is deze te bezoeken en is het café ook geopend. Even verderop ligt een droogtoilet en ga je een klaphek door. De wandelroute gaat dwars door het weiland, met een beetje geluk tussen de koeien door. In de verte ligt de zee aan je rechterhand, een uitstapje naar het water is snel gemaakt. 

Tjörnedala rondwandeling
Uitzicht over de Oostzee
Het bos in

Na enkele honderden meters buigt het rode pad af naar links. Een flinke klim over een trap in het bos volgt. Vanaf nu loop je door het bos over een richeltje, het pad is smal maar nergens moeilijk of technisch. Volg dit pad terug totdat je weer in dezelfde weide komt waar je de wandeling begonnen bent. Vanaf hier loop je via de boerderij en steek je de verharde weg over terug naar de parkeerplaats. Heb je meer tijd, dan kun je uiteraard ook de blauwe route nog doen of beide wandelingen met elkaar combineren. 

Aanvullende informatie rondwandeling Tjörnedala

De lengte van deze korte wandeling is 1,7 kilometer, je loopt hem in minder dan een half uurtje. Het is dan ook een leuke plek om even de benen te strekken tijdens je reis langs de oostkust van Skåne. Wildkamperen is toegestaan op het landgoed, reis je met de camper dan kun je overnachten op de parkeerplaats aan de andere kant van het weg, waar de wandelingen beginnen. In tegenstelling tot enkele andere wandelroutes die ik in Skåne deed was het hier heerlijk rustig omdat het nog relatief onbekend is. Aanrader dus! 

Tjörnedala Zweden
Tjörnedala informatiepaneel

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over Skåne? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *