Tips voor hotels onderweg naar het noorden
Overnachten

Tips voor hotels onderweg naar het noorden

Als je naar het noorden van Zweden wilt met eigen vervoer vanuit Nederland, kun je dat niet in één dag doen. Sterker nog, het is beter om er een dag of 2-3 over te doen. Ik reis sinds 2018 elke jaar met de eigen auto naar het noorden van Zweden en heb al flink wat tussenstops gemaakt onderweg. In dit artikel deel ik mijn favoriete overnachtingshotels met je wanneer je op doorreis bent naar het noorden van Zweden!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Wanneer ik met de auto via Denemarken reed, redde ik het meestal om op 1 dag tot aan Ängelholm te rijden, een mooie springplank voor je reis over de E45 noordwaarts. Ängelholm ligt net boven Helsingborg en is daarom handig voor zowel reizigers die via de bruggen als met de boot tussen Helsingør en Helsingborg komen.

Alhoewel de locatie niet helemaal ideaal is, in het centrum van Ängelholm, keer ik wel steeds met plezier terug naar het hotel vanwege … de heerlijke bedden! Na een lange reis is er niks zo fijn om in een comfortabel bed te stappen, je ogen te sluiten en vast te dromen over het mooie hoge noorden van Zweden.

Er is een gratis parkeerplaats (first come, first serve) en het ontbijtbuffet is uitstekend. Omdat je centraal overnacht kun je naar verschillende restaurants voor je diner.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Best Western Plus Hus 57

Een leuk uitstapje net buiten Ängelholm is Kullaberg
Hotell Erikslund, Ängelholm

Een ander goed hotel net buiten Ängelholm is Hotell Erikslund. Deze ligt nagenoeg pal aan de E6 en is dus heel makkelijk te bereiken vanaf de snelweg. Omdat Hotell Erikslund vaak net wat voordeliger is dan het Best Western in Ängelholm, heb ik hier ook regelmatig overnacht. De kamers zijn wel echt een stuk eenvoudiger en datzelfde geldt voor het ontbijtbuffet.

Er is een enorme parkeerplaats en een restaurant, waarvan ik het eten niet echt geweldig vond. Aangezien je aan de snelweg zit, kun je niet even het centrum in om wat te gaan eten.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Hotell Erikslund

Best Western Hotel Norra Vättern

Afgelopen oktober was ik met de auto op weg naar het zuiden en zocht ik een overnachtingsadres in de buurt van Örebro. Omdat ik het centrum niet in wilde, kwam ik uiteindelijk terecht bij Best Western Hotel Norra vättern in Askersund. Een netjes hotel met goede kamers en een uitstekend ontbijtbuffet. Ook dit hotel ligt buiten het centrum dus je kunt er zonder problemen parkeren.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Best Western Hotel Norra Vättern

Enångers Bed & Breakfast, Enånger

Afgelopen augustus was ik ook op weg naar het noorden, maar deze keer reed ik via de E4, via Stockholm en Uppsala. Ik zocht naar een voordelige accommodatie in de buurt van de snelweg ter hoogte van Gävle en kwam uiteindelijk uit bij Enångers Bed & Breakfast. Deze kleinschalige accommodatie ligt op een paar kilometer van de E4 en vond ik een prima optie in vergelijking met de veel duurdere hotels die ik online vond. Ook is het een prima uitvalsbasis voor je bezoek aan het landschap Hälsingland.

Tijdens het ontbijt ben ik in gesprek gegaan met de eigenaar (die probeert elke ochtend met de gasten samen te ontbijten, echt heel leuk) en hij vertelde me dat ze bijna altijd vol zitten met reizigers op weg naar de Hoge Kust of nog verder noordwaarts.

Deze accommodatie heeft twee nadelen ten opzichte van een wat groter hotel: de badkamer is gedeeld en het is een oud (maar charmant) pand dus het kraakt zo her en der. Als je net als ik een lichte slaper bent, is dat wellicht niet heel handig, alhoewel ik er vanwege de vermoeiende reis die reeds achter me lag, prims geslapen heb.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Enångers Bed & Breakfast

Tips voor hotels op weg naar het noorden
Mijn kamer in Enångers B&B
Hotell Rättvik

In Hotell Rättvik kwam ik ooit per ongeluk terecht. Ik was op weg terug naar huis vanuit Jämtland waar ik een prachtige trektocht had gelopen en snakte naar een douche. Het weer was echter ontzettend slecht en daarom had ik geen zin om mijn tentje op te zetten. Mora, aan de E45 was behoorlijk aan de prijs zo last minute (ik was vast niet de enige die haar toevlucht zocht in een hotel) en uiteindelijk besloot ik dan maar te boeken bij Hotel Rättvikk, een half uurtje rijden ten oosten van Mora.

Het is een netjes hotel aan de oevers van het Siljanmeer en het ontbijt wordt geserveerd in een traditionele Amerikaanse diner.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid voor Hotell Rättvik

Best Western Hotel Ett, Östersund

Het laatste hotel dat ik noem in deze lijst met hotels onderweg naar het noorden is Best Western Hotell Ett in Östersund. Deze ligt op vijf minuten rijden van de snelweg net buiten het centrum van Östersund, een van de leukste steden van Zweden als je het mij vraagt. De kamers zijn netjes en comfortabel, het ontbijtbuffet is, eigenlijk net als bij alle andere Best Western hotels in Zweden, echt uitstekend.

Parkeren kan gratis voor de deur van het hotel en het centrum van Östersund ligt op ongeveer 15 minuten lopen. Vlakbij het hotel ligt een industrieterrein waar onder andere McDonalds en de Max Burgare zitten.

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Best Western Hotel Ett

tips voor hotels onderweg naar het noorden
Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van leuke hotels op weg naar het noorden van Zweden die zich prima lenen voor een overnachting. Mijn reden om meestal voor een hotel te kiezen (in plaats van een stuga op een camping bijvoorbeeld) is omdat het ontbijt bijna altijd is inbegrepen. Daarnaast moeten stuga’s altijd schoongemaakt worden en daar heb ik op doorreis vaak helemaal geen zin in en geen tijd voor. Een niet al te duur overnachtingshotel is dus voor mij in dat geval een prima optie.

Vragen en/of opmerkingen? Laat dan gerust een comment achter!

Verder lezen? Dan vind je deze artikelen ook vast leuk:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *