wat is swish
Praktische tips

Swish – dit is het en dit kun jij ermee!

Swish is een term die je tijdens je vakantie in Zweden regelmatig tegen zult komen. Maar, wat is het nu precies? En wat kun jij er als toerist mee? In dit artikel leg ik je uit wat Swish is en waarom je er als toerist niet zo veel mee kunt, jammer genoeg.

Swish is een Zweeds betaalsysteem dat gekoppeld is aan je Bank ID en je telefoonnummer. Het is een elektronische manier van betalen via je mobiele telefoon die ervoor gezorgd heeft dat contant geld nagenoeg niet meer gebruikt wordt in Zweden. Inmiddels hebben ca. 7 miljoen personen Swish, wat neerkomt op 77% van de Zweedse bevolking. Je kunt het in min of meerdere mate vergelijken met een tikkie of een betaalverzoek.

De naam Swish komt van het geluid dat het maakt als je een snelle, vliegende beweging maakt tijdens het swipen voor akkoord. Shwiiishhhhhhhhh … nouja, zoiets dan!

Hoe werkt Swish

Het Zweedse betaalverkeer werkt anders dan in Nederland. Wanneer je in Zweden een bankrekening hebt (wat niet voor iedereen mogelijk is) koppel je daar aan een persoonsnummer (voor inwoners van Zweden) en je Bank ID, waarmee je kunt inloggen bij instanties.

Voor Swish download je de Swish app en die koppel je aan je Bank ID. Hierdoor kun je, via Swish, makkelijk en snel geld overmaken van de ene Zweedse bankrekening naar de andere. Je Swish is gekoppeld aan je telefoonnummer en hiermee kun je dus snel en eenvoudig betalingen doen. Ook kun je online betalen met Swish en kun je bijvoorbeeld een QR code scannen.

Het geld staat direct bij de ontvanger op de rekening.

Kun je als toerist Swish gebruiken?

En dan de belangrijkste vraag: kun je als toerist Swish gebruiken? Nee, dit kan niet. Swish is alleen voor personen met een Bank ID en voor een Bank ID heb je een persoonsnummer nodig. En een persoonsnummer krijg je alleen als je in Zweden woont. Dit is de simpele versie van de uitleg, ik schrijf later nog eens meer over persoonsnummers etc.

Ondanks dat ik regelmatig hoor van volgers en lezers dat er gewerkt wordt aan een optie om Swish mogelijk te maken voor toeristen, is daar op dit moment geen sprake van. De enige ontwikkeling die nu gaande is, is dat het voor de Noren mogelijk gekoppeld gaat worden aan hun eigen variant van Swish.

Jammer voor jou als toerist want soms is Swish de enige manier om te betalen. Toen ik nog geen Swish had dacht ik vaak “jammer maar helaas” … je kunt er namelijk niks aan veranderen.

Zo … nu weet je wat Swish is en dat je er als bezoeker dus weinig aan hebt. Wil je meer leuke dingen leren over Zweden, koop dan mijn e-book!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Meer handige weetjes over Zweden

Meer leuke dingen leren over Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *