Soldalen wandelroute Stora Sjöfallet
Nationale Parken,  Wandelingen

Soldalen: de mooiste wandeling in Stora Sjöfallet Nationaal Park

Ben je in Stora Sjöfallet Nationaal Park en heb je een paar uur de tijd om hier te wandelen? Doe dan absoluut de Soldalen wandelroute, de allermooiste wandeling van het nationale park. Je begint de route met een klim door een eeuwenoud berkenbos, waarna je de alpiene zone bereikt. Aan het eindpunt van de route heb je fabelachtige uitzichten over de hoogste toppen van Sarek Nationaal Park en zelfs tot aan Noorwegen! 

Stora Sjöfallet Nationaal Park ligt in Norbottens län, onderdeel van Zweeds-Lapland. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Jokkmokk en Gällivare. Het nationale park maakt onderdeel uit van Werelderfgoed Laponia.

Soldalen start wandeling
Soldalen start wandeling

Je vindt het begin van de wandelroute op enkele minuten rijden van Naturum Laponia, aan de rechterkant van de weg. De parkeerplaats voor de route ligt even terug aan de linkerkant van de weg, net voorbij de gebouwen. Je wandeling begint met een stuk door een eeuwenoud berkenbos, waar bomen van duizenden jaren oud te vinden zijn. Het pad is duidelijk en goed begaanbaar. Af en toe moet je even klimmen over wat rotsen en vind je onderweg een informatiepaneel. 

Uitzicht op het meer
Uitzicht op het meer
Naar de subalpiene zone

Zodra het bos al dunner begint te worden steek je een riviertje over. Let even goed op, de oude route had stapstenen, maar tegenwoordig is er iets naar rechts een brug aangelegd zodat je droge voeten houdt. Vul hier bovendien even je waterfles bij, dit is het lekkerste water dat er bestaat. Pluk onderweg ook bessen om je maag mee te vullen!

Het bos wordt langzaam minder dens en een fikse klim van zo’n 20 meter volgt. Niet veel later kom je in de subalpiene zone aan, waar bomen plaats hebben gemaakt voor lage alpiene begroeiing. Bekijk de korstmossen op de rotsen eens van dichtbij, er gaat een wereld voor je open! 

Even verderop kom je bij een reeks informatiepanelen, inmiddels boven de boomgrens. Je bent nu in Soldalen aangekomen, de zonnevallei. De Sámi verzamelden hier hun rendieren in de weiden, waarvan nog sporen terug te vinden zijn in het landschap. 

Soldalen
Soldalen
Door Soldalen

Vanaf hier wordt het pad wat onduidelijker, je volgt een oud rendierenspoor naar het einde van de route, soms met kllimmetjes over rotsvelden, maar nergens echt moeilijk. Neem wel absoluut de moeite om nog even door te lopen. Het ‘pad’ voert je verder tussen de twee toppen van Soldalen door. Steeds een stukje hoger betekent ook dat er steeds meer zicht komt op de toppen van Sarek aan je linkerhand, aan de overkant van het meer.

Uiteindelijk heb je het hoogte punt van het dal bereikt en ontvouwt zich voor je een prachtig uitzicht op de meren van Stora Sjöfallet Nationaal Park. Op een heldere dag zie je zelfs de besneeuwde toppen van de berg Áhkká, de Sámi naam voor oude dame. Je kunt zo ver lopen als je wilt, maar moet uiteindelijk over dezelfde route weer terug naar beneden.

Soldalen uitzicht over Sarek
Uitzicht over Sarek
Aanvullende informatie wandelroute Soldalen

De route is 3.5 kilometer enkele reis en je wandelt heen en terug over hetzelfde pad. Je stijgt en daalt ongeveer 350 meter. Het is een niet al te zware wandeling met af en toe pittige klimmetjes. De informatiepanelen van Soldalen zijn een prima punt om terug te keren mocht je niet verder willen, maar probeer in ieder geval tot aan hier te lopen voor de prachtige uitzichten op het meer. 

Een wandelkaart van het gebied is er niet maar is ook niet nodig. Bij Naturum Laponia informeren de medewerkers je graag over de route. Elke zondag in de zomer worden er wandelingen met een natuurgids georganiseerd op deze route. De wandeling gaat tot aan de start van Soldalen, wil je verder lopen dan doe je dit op eigen houtje.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over het noorden van Zweden en de mooie wandelingen die je hier kunt maken? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *