Grövelsjön Zweden
Wandelingen

Rondwandeling Silverfallet, Grövelsjön

Een voor veel Nederlanders nog onbekend wandelgebied is Grövelsjön, in het uiterste noordwesten van de provincie Dalarna. In 2020 maakte ik een reis van twee weken door Zweden en een local vertelde mij toen dat hier de mooiste wandeling van heel Zweden is: de Sylen wandeling. Deze wandeling begint in Noorwegen en aangezien de grenzen vanwege de pandemie nog gesloten waren ten tijden van mijn eerste bezoek in 2020, kies ik voor de tweede mooiste wandeling in Grövelsjön, namelijk die naar de Silverfallet. 

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Ik begin mijn wandeling vanuit STF Grövelsjön waar ik verblijf. Dit prachtige berghotel van de Svenska Turistföreningen ligt op ongeveer twee kilometer lopen van het startpunt van de meeste wandelingen aan de oevers van het Grövelsjön meer. Bij het meer is een camping en ruim voldoende parkeergelegenheid. Stap hier de prachtige hangbrug over en je bent bij de wandeling aangekomen. 

STF Grövelsjön Zweden
STF Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie Grövelsjön
Omhoog de fjäll op

De trail naar Silverfallet is vanaf hier zeer duidelijk gemarkeerd en niet moeilijk. Af en toe zitten er wat traptreden in het pad, dat overal vrij breed is en goed begaanbaar. Aangezien Grövelsjön relatief hoog ligt, kom je al snel boven de boomgrens uit en ontvouwen zich achter je in het dal prachtige uitzichten. Na ongeveer een uurtje lopen en een afdaling over een stenig pad, kom je bij de emergency shelter uit waar je indien je wilt een vuurtje kunt maken of een pauze kunt houden.

Tip: in de zomer barst het hier vaak van de muggen omdat je het bos in bent gegaan. Beter is het om op de fjäll te pauzeren, mocht je hier op een moment zijn dat er veel muggen zitten

wandeling naar silverfallet
Een elandspoor
Door naar Silverfallet

Vanaf hier wordt het pad smaller en iets onduidelijker en wanneer het geregend heeft: ook veel vochtiger. Af en toe steek je even een stroompje over. Je klimt weer boven de boomgrens uit en komt weer op de fjäll en met wat geluk staan er rendieren in je blikveld. Even verderop kom je bij de waterval: de Silverfallet. Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest spectaculaire waterval van Zweden, maar het wandelen op het hoge pad langs de rivier is leuk en afwisselend. 

wandelpaden grövelsjön
Wandelpaden Grövelsjön
Silverfallet Grövelsjön
Silverfallet Grövelsjön
Rendieren op de grens met Noorwegen

Nu sta je boven op de fjäll. Grövelsjön is het zuidelijkste deel van Zweden waar rendieren leven. Je wandelt verder langs het ‘rendierhek’ op de grens met Noorwegen. Grote kans dat je ze ook daadwerkelijk tegenkomt! Het pad kan her en der wat drassig zijn wanneer het geregend heeft. 

De afdaling terug naar de parkeerplaats is niet al te lastig en voert je over een moerassig gebied, waar planken zijn neergelegd om de fragiele natuur zo goed mogelijk te beschermen. Via de oevers van het meer wandel je uiteindelijk terug naar de parkeerplaats en eventueel verder naar je overnachtingsadres. 

Rendieren in Grövelsjön
Rendieren in Grövelsjön
Overnachten in Grövelsjön

Op zoek naar een overnachtingsplek voor Grövelsjön? Ik verbleef in STF Grövelsjön, een berghotel met eenvoudige kamers. Ze hebben een restaurant, een winkeltje en een prachtig panoramisch terras. STF Grövelsjön is je perfecte startpunt voor de diverse hikes in de omgeving. Bekijk alle opties en tarieven voor Grövelsjön hier

STF Grövelsjön
STF Grövelsjön
Aanvullende informatie Silverfallet wandeling

De lengte van de wandeling is zeven kilometer en je loopt hem in een rondje vanaf de parkeerplaats aan de oevers van Grövelsjön in Dalarna. Het is een populaire wandeling voor families dus ook met kinderen zeer geschikt om te doen.

Grövelsjön meer Zweden
Grövelsjön meer Zweden

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over Dalarna?

Wil je verder lezen over Dalarna of wandelingen in Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *