rondreis zuid-zweden routesuggestie
Routes

Rondreis Zuid-Zweden route van een week

In dit artikel deel ik mijn favoriete route in Zuid-Zweden voor je eerste keer in Zweden. Ik heb een route voor een week beschreven, die je natuurlijk zelf verder kunt uitbreiden met vrije tijd en extra dagen. Ik raad je een reis van minimaal twee weken aan om het land écht te leren kennen en meerdere nachten op een plek te verblijven. Je kunt de onderstaande routes dus volledig naar wens aanpassen.

Deze route is afkomstig uit mijn e-book Zweden voor beginners. Ga jij ook voor het eerst naar Zweden? Dan is dit e-book echt iets voor jou!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Het zuiden van Zweden is vlak tot licht glooiend en kenmerkt zich door lange, brede zandstranden, ruige rotskusten en heel veel bossen en meren. Voor de toerist zijn er volop voorzieningen, er zijn veel campings en ook voor gezinnen is er genoeg te beleven. 

De globale rijafstand, afhankelijk van welke route je exact aflegt, is ca. 1.100 kilometer. De hieronder genoemde overnachtingstips zijn gebaseerd op eigen ervaringen. De resorts en campings die ik noem hebben zowel kampeerplekken als huisjes (stugas), soms heb ik twee opties genoemd omdat ik zelf niet op de camping heb overnacht.

route zuid-zweden
Dag 1. Aankomst in Trelleborg of Malmö, rit naar Ystad

Malmö en Trelleborg zijn weinig interessante steden, Ystad is een leuk en gezellig stadje op korte rijafstand en heeft verschillende accommodaties en een camping. 

Overnachtingstip: Ystad Camping

De smalle straatjes van Ystad
De smalle straatjes van Ystad
Dag 2. Rit via Kivik naar omgeving Tingryd, Åsnen Nationaal Park

Rij omhoog langs de kust en maak onderweg stops op het prachtige strand van Sandhammaren, ga naar Stenshuvud Nationaal Park, bezoek Kivik en eindig in de omgeving van Tingsryd en bij Åsnen Nationaal Park. 

Overnachtingstip: Tingsryd Resort

Route Zuid-Zweden: Nationaal Park Åsnen
Nationaal Park Åsnen
Dag 3. Verder naar Jönköping en omgeving via Gränna

Rij via Vimmerby of Eksjö naar Linköping en kies voor een overnachtingsplek aan het Vätternmeer. Bezoek het zuurstokstadje Gränna, het eiland Visingsö of het sfeervolle Jönköping.

Overnachtingstip: Friluftshotell Mullsjö of Mullsjö Camping

Mooiste plekken in Zuid-Zweden: het Vanernmeer
Uitzicht over het Vatternmeer en Jönköping
Dag 4. Richting Vänersborg

Ga via Mullsjö naar Vänersborg aan het Vänermeer. Op de Hunneberg en Halleberg heb je ’s avonds grote kans om elanden te zien. Of kies voor een zuidelijkere variant en pak Store Mosse Nationaal Park mee, waar het grootste moeras van Zuid-Zweden ligt. 

Overnachtingstip: Ursand Resort

mooiste plekken in zuid-zweden: store mosse nationaal park
Een van de vele meren van Store Mosse
Dag 5. Bezoek Fjällbacka, de kust boven Göteborg

Neem vandaag de tijd voor een bezoek aan de kust van Bohuslän (ten noorden van Göteborg), bijvoorbeeld met een bezoek aan het schilderachtige Fjällbacka en de rotstekeningen van Tanum. Overnacht ten noorden van Göteborg. 

Overnachtingstip: First Camp Lilleby
Lees hier mijn artikel over wat te doen in Fjällbacka

Must-see tijdens je rondreis Zuid-Zweden: Fjällbacka
Fjällbacka
Dag 6. Vrije dag in Göteborg

Göteborg is een van de leukste steden van Zweden en een dag is te kort om alles te zien. Geen zin om een drukke stad in te gaan? Rondom Göteborg zijn verschillende natuurreservaten, waaronder Vättlefjäll. Een bezoek aan een van de eilanden voor de kust is ook een aanrader. 

Overnachtingstip: First Camp Lilleby

Eriksberg in Göteborg
Eriksberg in Göteborg
Dag 7. Langs de kust terug naar Malmö of ferry Göteborg – Kiel

Op de weg terug zuidwaarts kun je nog een bezoek brengen aan het Kullaberg natuurreservaat bij Ängelholm of Söderåsen Nationaal Park. Beiden de moeite waard en zeer verschillend van elkaar. 

Laatste stop tijdens je rondreis Zuid-Zweden: Söderåsen Nationaal Park
Uitzichtspunt Kopparhattan in Nationaal Park Söderåsen
Regel je reis

Interesse om deze reis te maken? Je boekt de reis snel en eenvoudig via de volgende links:

Liever een volledig georganiseerde reis via een reisorganisatie? Kijk dan eens bij de volgende reisorganisaties en/of reizen

Liever naar Midden-Zweden of Noord-Zweden?

Ga je liever wat noorderlijker? Bekijk dan hier de routes voor Midden-Zweden en Noord-Zweden.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *