Lapland in de zomer
Routes

Rondreis Noord-Zweden (Lapland) route van een week

In dit artikel deel ik mijn favoriete route in Noord-Zweden voor je eerste keer in Zweden. Ik heb een route voor een week beschreven, die je natuurlijk zelf verder kunt uitbreiden met vrije tijd en extra dagen. Ik raad je een reis van minimaal twee weken aan om het land écht te leren kennen en meerdere nachten op een plek te verblijven. Je kunt de onderstaande routes dus volledig naar wens aanpassen.

Deze route is afkomstig uit mijn e-book Zweden voor beginners. Ga jij ook voor het eerst naar Zweden? Dan is dit e-book echt iets voor jou!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Voor het noorden van Zweden heb ik een route van een week samengesteld, maar aangezien de afstanden relatief lang zijn, is een week eigenlijk te kort. Plan dus vooral ook veel vrije dagen om optimaal te genieten van de schoonheid van het landschap en de uitbundige natuur, waarvoor je normaal gesproken even aardig van de route af moet wijken.

De globale rijafstand, afhankelijk van welke route je exact aflegt, is ca. 2.300 kilometer. De hieronder genoemde overnachtingstips zijn gebaseerd op eigen ervaringen. De resorts en campings die ik noem hebben zowel kampeerplekken als huisjes (stugas), soms heb ik twee opties genoemd omdat ik zelf niet op de camping heb overnacht.

Dag 1. Vanuit Umeå naar de Vildmarksvägen

Rij vanuit Umeå richting mijn woonplaats Dorotea (mocht ik er zijn, kom gerust even hej zeggen!) en neem hier de E45 zuidwaarts en sla vervolgens linksaf de Vildmarksvägen op. Let op: de doorgaande route over Stekenjokk is pas vanaf begin juni geopend!

Overnachtingstip: Marsfjäll Mountain Lodge of de camping in Marsfjäll

Rondreis noord-Zweden route over Stekenjokk
Stekenjokk
Dag 2. Over de Vildmarksvägen richting Hemavan/Tärnaby

Vandaag rijd je door het binnenland via Dikanäs naar de bergsportdorpjes Hemavan en Tärnaby, gelegen aan de voet van het grootste natuurreservaat van Europa: Vindelfjällen. 

Overnachtingstip: STF Hemavans Fjällcenter of de camping in Tärnaby

Vindelfjällen Natuurreservaat
Dag 3. Rij via Arvidsjaur naar Jokkmokk

Vandaag steek je de Poolcirkel over en rij je richting Jokkmokk, een gezellig dorp waar van alles te beleven is. Bezoek absoluut Ájtte, het berg- en Sámi museum. 

Overnachtingstip: Camping Skabram

route noord-zweden
Ajtte museum Jokkmokk
Dag 4. Bezoek aan Stora Sjöfallet

Een van de mooiste nationale parken van Zweden is Stora Sjöfallet Nationaal Park en het is ook nog eens relatief goed toegankelijk in vergelijking met zijn buren: Sarek en Padjelanta. Bezoek Naturum Laponia voor meer informatie over de wandelmogelijkheden of maak een roadtrip naar Ritsem, helemaal aan het einde van de vallei.

Overnachtingstip: Camping Skabram

Stora Sjöfallet Nationaal Park
Het prachtige Stora Sjöfallet Nationaal Park
Dag 5. Naar Kiruna en Abisko

Nog meer tijd voor natuur want vandaag rij je via het mijnstadje Kiruna naar Abisko Nationaal Park, in het uiterste noorden van Zweden. Hier begint de beroemde Kungsleden Trail en kun je prachtige wandelingen maken. 

Overnachtingstip: Camp Ripan

De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
Dag 6. Rit naar Luleå

Via het beboste binnenland van Zweeds-Lapland rij je nu zuidwaarts richting de leuke stad Luleå. Bezoek hier Gammelstad Luleå of een van de vele eilanden in de archipel.

Overnachtingstip: Arctic Hotel Luleå of First Camp Luleå

Kathedraal van Luleå in Zweden
Kathedraal van Luleå in Zweden
Dag 7. Terug naar Umeå

Via een relatief saaie kustroute rij je terug naar Umeå of vervolg je je reis verder naar een ander deel van Zweden. 

Regel je reis

Interesse om deze reis te maken? Je boekt de reis snel en eenvoudig via de volgende links:

Liever een volledig georganiseerde reis via een reisorganisatie? Kijk dan eens bij de volgende reisorganisaties en/of reizen

Liever naar Zuid-Zweden of Midden-Zweden?

Ga je liever wat noorderlijker of juist zuidelijker? Bekijk dan hier de routes voor Zuid-Zweden en Midden-Zweden.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *