bezienswaardheden in dalarna
Routes

Rondreis Midden-Zweden route van een week

In dit artikel deel ik mijn favoriete route in Midden-Zweden voor je eerste keer in Zweden. Ik heb een route voor een week beschreven, die je natuurlijk zelf verder kunt uitbreiden met vrije tijd en extra dagen. Ik raad je een reis van minimaal twee weken aan om het land écht te leren kennen en meerdere nachten op een plek te verblijven. Je kunt de onderstaande routes dus volledig naar wens aanpassen.

Deze route is afkomstig uit mijn e-book Zweden voor beginners. Ga jij ook voor het eerst naar Zweden? Dan is dit e-book echt iets voor jou!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Midden-Zweden kenmerkt zich door glooiende, beboste landschappen in het zuiden en het begin van de fjälls in het noorden. Ik heb een rondje van een week vanuit Stockholm voor je samengesteld

De globale rijafstand, afhankelijk van welke route je exact aflegt, is ca. 2.050 kilometer. De hieronder genoemde overnachtingstips zijn gebaseerd op eigen ervaringen. De resorts en campings die ik noem hebben zowel kampeerplekken als huisjes (stugas), soms heb ik twee opties genoemd omdat ik zelf niet op de camping heb overnacht.

Dag 1. Via de E4 naar de Hoge Kust

Rij de E4 noordwaarts richting de Hoge Kust, overnacht bijvoorbeeld in Docksta of in Kramfors. Frilyftsbyn is een van de leukste campings van heel Zweden!

Overnachtingstip: Frilufstbyn

Höga Kusten Zweden
De Höga Kusten
Dag 2. Vrije dag aan de Hoge Kust

Aan de Hoge Kust is genoeg te zien, dus plan hier een hele dag voor bijvoorbeeld een bezoek aan nationaal park Skuleskogen, de Skuleberget of de Fjällräven outlet in Örnsköldsvik. 

Overnachtingstip: Frilufstbyn

De Fjällräven outlet tijdens je route Midden-Zweden
De Fjällräven outlet
Dag 3. Steek binnendoor naar Östersund en verder richting Åre

Aan de E14 tussen Östersund en de Noorse grens liggen talloze bezienswaardigheden, zoals mooie watervallen, het Vålådalen natuurreservaat en de gletsjers van Sylarna. 

Overnachtingstip: Hotel Åre Fjällsätra of Vålågården Camping

Blanktjärn Vålådalen is een mooie plek in Zweden
Het Blanktjärn meer in Vålådalen
Dag 4. Via Flatruet naar Idre

Een lange maar prachtige rit over de Flatruet voert je over de hoogste route van Zweden. De weg is onverhard maar over het algemeen in prima staat. Eindig in Idre, een gehucht vanuit waar je naar de prachtige Nipfjället kunt gaan.

Overnachtingstip: Sporthotellet Idre of een van de campings in Idre

route midden-zweden: nipfjället bij idre
Nipfjället bij Idre
Dag 5. Bezoek aan Fulufjället Nationaal Park

Breng vandaag een bezoek aan Fulufjället Nationaal Park met de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter wereld. Zorg dat je er op tijd bent want in de zomer is het druk en kun je na 10.00 meestal niet meer parkeren. Overnacht bijvoorbeeld aan de oevers van het Siljan meer. 

Overnachtingstip: Hotell Rättvik of First Camp Rättvik

rondreis midden-zweden: bezoek fulufjället
Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden in Fulufjället
Dag 6. Via Falun naar Torsby

Een combinatie tussen natuur en cultuur vandaag. Rij eerst langs de oevers van het Siljan meer naar Falun voor een bezoek aan de Falugruva. Bezoek wat plekken van de Silverringen, om daarna te eindigen in de natuur van Värmland. 

Overnachtingstip: Värmlands Sjö och Fjällcamping

Bratfallet
Bratfallet in Värmland
Dag 7. Via Värmland naar Stockholm

Vanuit Torsby kun je twee kanten op: reis terug naar Stockholm via het gezellige Karlstad of neem de E45 zuidwaarts richting Göteborg voor het vervolg van je reis.

Regel je reis

Interesse om deze reis te maken? Je boekt de reis snel en eenvoudig via de volgende links:

Liever een volledig georganiseerde reis via een reisorganisatie? Kijk dan eens bij de volgende reisorganisaties en/of reizen

Liever naar Zuid-Zweden of Noord-Zweden?

Ga je liever wat noorderlijker of juist zuidelijker? Bekijk dan hier de routes voor Zuid-Zweden en Noord-Zweden.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *