Paklijst Zweden in de zomer
Praktische tips

Paklijst Zweden in de zomer: dit moet mee!

Ga je deze zomer naar Zweden? Goeie keuze, want het is hier prachtig en je gaat er vast enorm van genieten. Ik heb de afgelopen zes jaar mijn zomers doorgebracht in Zweden en woon er sinds de zomer van ’23. In dit artikel licht ik toe welke items er niet mogen ontbreken in jouw bagage komende zomer. Hier komen ze:

Op het moment van schrijven is het eind mei en zijn de eerste muggen gearriveerd. Het is elk jaar maar weer afwachten of het er veel of weinig zijn, maar ik kan je op een briefje geven dat je er tijdens de zomer mee te maken gaat krijgen. Ik word zelf regelmatig geprikt en alhoewel ik anti muggenspray gebruik, vinden ze toch altijd wel een plekje dat ik heb overgeslagen. In zo’n geval biedt de Bite Away uitkomst, ik heb hem nu anderhalf jaar en voor mij maakt het mijn leven echt stukken beter. De Bite Away is een hittepen die je gebruikt na je beet en nagenoeg direct de jeuk wegneemt. De beste uitvinding van de laatste jaren wat mij betreft.

Bestel hier jouw Bite Away.

Een slaapmasker

Wanneer je in de zomer naar Zweden gaat is een slaapmasker onmisbaar. Het wordt namelijk, zelfs in het zuiden, nauwelijks donker in de zomer. Wanneer je helemaal tot aan Lapland gaat, wordt het op sommige plekken zelfs helemaal niet donker. Er is niks zo vervelend als slapen in een lichte kamer of een kampeermiddel dat niet donker is, dus ik ga niet meer zonder mijn slaapmasker op pad.

Bestel je slaapmasker hier.

Een goede regenjas

Een regenjas is onmisbaar in Zweden. Beter is het nog om een wind- en waterdichte jas te hebben. Ik herinner me nog heel goed de dag dat ik bij Ales Stenar was eind juli en dat ik ‘s ochtends nog op het strand had gezeten. ‘s Avonds zwol de wind aan en werd het ontzettend guur weer. Zomers zijn ontzettend wisselvallig in Zweden en alhoewel je twee weken prachtig weer kunt hebben, moet je er ook niet van opkijken als je twee weken grotendeels regen hebt.

Bekijk hier alle regenjassen bij Bever en bij Decathlon of lees hier mijn tips voor goede regenjassen voor dames.

paklijst zweden
Hartje zomer het kan vriezen en het kan dooien (en regenen!)
Zwemkleding en een sneldrogende handdoek

De Zweden houden van het water en je vindt nagenoeg overal wel plekken om in de natuur te zwemmen. Alhoewel naakt zwemmen niet ongebruikelijk is, adviseer ik je dit alleen te doen als andere mensen er geen last van hebben, het is niet gebruikelijk om dit te doen op volle stranden bijvoorbeeld. Stop ook altijd een sneldrogende handdoek in je rugzak zodat je snel weer droogt bent na je duik en snel je kleding aan kunt trekken tegen de muggen.

Ik heb deze sneldrogende handdoek van Decathlon en die gaat al jaren mee!

Zwemmen in Zweden
Zwemmen in de wildernis
Een zitlap

Een van de dingen die je echt bij heel veel Zweden ziet is … de zitlap! Dit is een soort van opbouwbaar matje waarop je droog kunt zitten wanneer je tijdens je wandeling een fika pauze neemt. Warm, zacht en onmisbaar! Ze zijn er in alle soorten en maten, maar in Nederland heb ik ze tot nu toe alleen gevonden bij Bever.

Welkom in Landskrona!
Mijn zitlap

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Zoals je ziet zijn het geen hele bijzondere dingen dus het zal je weinig moeite kosten om dit in je tas te stoppen. In dit artikel heb ik echt specifieke items voor de zomer genoemd, mijn volledige paklijst voor Zweden vind je hier.

Wil je verder lezen over Zweden, dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.