Overnachten in Zweden
Hier lees je al mijn tips voor overnachten in Zweden. Uiteraard wordt deze pagina doorlopend aangevuld en bijgewerkt met nieuwe tips en accommodaties die ik bezocht heb. Heb je een tip voor een leuke accommodatie die ik tijdens een van mijn volgende reizen eens moet bezoeken? Laat dan gerust een comment achter of neem contact met me op!
Table of Contents
Wildkamperen in Zweden
Wildkamperen is toegestaan op de meeste plekken, ook als het land aan iemand toebehoort. In dit geval dien je echter wel om toestemming te vragen (en dus ook te krijgen) voordat je je tent opzet of camper hier plaatst. Vaak kom je erachter of een stuk land privé eigendom is wanneer er een hek omheen staat of er een bordje hangt. Zonder toestemming van de eigenaar van het land mag je er de nacht niet doorbrengen.
Ook is het niet toegestaan om te wildkamperen in nationale parken en in sommige natuurreservaten, tenzij anders vermeld. Je mag maximaal 24 uur op de betreffende plek blijven en een volgende bezoeker mag niet kunnen zien dat jij hier gekampeerd hebt. Een vuur maken is vaak toegestaan, mits er geen verbod op open vuur is vanwege bosbrand gevaar.
Wildkamperen met een camper of caravan
Voor campers en caravans zijn de regels iets strikter. Met name het campertoerisme heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de regels met betrekking tot wildkamperen met een gemotoriseerd voertuig de komende jaren aangescherpt gaan worden.
Allereerst gelden voor campers en caravans dezelfde regels als het opzetten van je tent voor wat betreft duur en locatie. Daarnaast word het wildkamperen met een camper of caravan beperkt door de zogenaamde ‘Terrängkörningslagen’, zij regelen alles wat te maken heeft met het rijden met motorvoertuigen op terreinen. Je mag volgens hen niet met je gemotoriseerde voertuig (dus alles wat een motor heeft, ook brommers en motoren) op onbedekte bodem in de natuur te rijden. Ook mag je niet rijden op particuliere wegen die gesloten zijn voor gemotoriseerd vervoer, dit moet middels een verbodsbord aangegeven zijn. Kort gezegd mag je dus niet zomaar met je voertuig van de verharde weg af om te gaan kamperen.
Bovendien gelden uiteraard de algemene normen en waarden tijdens het wildkamperen zoals maak geen lawaai, draai geen luide muziek en veroorzaak geen overlast voor andere mensen en dieren. Ga respectvol met de natuur om en met andere kampeerders zodat ook de generaties na ons nog van dit bijzondere recht kunnen genieten.
Overnachten op campings
Er zijn genoeg campings in Zweden, die tegenwoordig vooral bezet worden door campers. Tentjes hebben vaak een eigen veldje. Campings zijn er in alle soorten en maten, van kleinschalig tot immens. Wat opvalt is dat veel campings qua sanitair wel wat te verbeteren hebben ten opzichte van de campings elders in Europa, moderne voorzieningen zijn vaak ver te zoeken. Campings zijn echter wel vaak mooi gelegen aan een rivier of aan een meer. De meeste campings hebben ook kampeerhutjes oftewel stuga’s.
Veel campings hebben een kleine campingwinkel, een gebouw met toiletten en douches en een keukengebouw. Een wasje doen is op de meeste campings ook mogelijk tegen een betaling en als betalende gast kun je je watertank vullen en afvaltank legen. Overnachten op een camping kost gemiddeld tussen de 15 en 40 euro per nacht, afhankelijk van de locatie. Op sommige campings krijg je korting met de ASCI campingkaart of de Camping Key Europe card van de Zweedse campingbond SCR en de ANWB.
Overnachten in stuga’s
Een typische Zweedse manier van overnachten is overnachten in een stuga. Dit zijn kleine huisjes, vaak op een vakantiepark of een camping, soms naast een woonhuis van een particulier. Stuga’s zien er vaak typisch Zweeds uit: rode houten huisjes met witte kozijnen en een kleine veranda en ze zijn er in vele soorten en maten. De kleinste huisjes zijn de kampeerhutjes, deze zijn vaak van niet veel meer voorzien dan een (stapel)bed, een klein keukentje en een zitgelegenheid. De badkamer en andere voorzieningen deel je met andere reizigers in de openbare ruimte.
Ruimere stuga’s hebben vaak een aparte slaapkamer, een privébadkamer en soms zelfs een eigen sauna. Voor stuga’s is het gebruikelijk je eigen beddengoed en handdoeken mee te nemen. Ook zorg je hier zelf voor de eindschoonmaak, in sommige gevallen kun je dit tegen betaling door de eigenaar laten doen. Een overnachting in een eenvoudige kampeerhut begint vanaf ca. 60 euro per nacht, een overnachting in een ruimere stuga varieert tussen de 100 en 250 euro per nacht.
Een stuga boek je onder meer via
Glamping in Zweden
Glamping is een combinatie van “glamour” en “camping” en betekent feitelijk kamperen in een luxe tent. Net als in Nederland heeft het aanbod aan glampings in Zweden een vlucht genomen de afgelopen jaren en zijn er steeds meer opties, meestal op campings maar ook in speciaal daarvoor ingerichte glampings. Het niveau van een glamping verschilt van eenvoudig tot luxe. Op sommige glampings wordt aan alle luxe gedacht en is veel oog voor detail, op sommige glampings is het eenvoudiger en gaat het met name om comfortabel kamperen.
Overnachten in vandrarhems (hostels)
In Zweden is een ruim aanbod hostels, oftwel ‘vandrarhems’. Dit zijn hotels voor budgetreizigers. Daar waar je vroeger met name jongeren in hostels trof en deze erg simpel waren van kwaliteit, zijn veel hostels tegenwoordig van prima kwaliteit en komen er reizigers van alle leeftijden. Ook voor gezinnen is overnachten in hostels vaak een prima optie, er zijn regelmatig familiekamers beschikbaar. In een hostel kun je meestal kiezen voor een privé-kamer of een kamer op een slaapzaal die deelt met andere reizigers. De badkamers zijn meestal gedeeld.
Vandrarhems beschikken vaak over een keuken waar je je maaltijden kunt bereiden, evenals een tuin of andere gezamenlijke ruimte waar je andere reizigers kunt ontmoeten. Meestal biedt het hostel ook wel de mogelijkheid om een was te doen. Voor hostels geldt dat het gebruikelijk is om eigen beddengoed en handdoeken mee te nemen. Het huren hiervan is vaak ook mogelijk tegen een meerprijs. Prijzen voor een overnachting in een hostel variëren tussen de 25-75 euro, afhankelijk van of je een slaapzaal of eigen kamer boekt.
Een hostel is eenvoudig te reserveren via onder meer:
Bed & Breakfast
In Zweden zijn ook een groot aantal Bed & Breakfast accommodaties. Dit zijn vaak kleinschalige accommodaties waarbij je bij mensen thuis of op het erf logeert. Soms heb je een eigen woon- of leefruimte, soms deel je deze met de host van je B&B. Bed & Breakfast accommodaties liggen vaak net buiten het centrum in een woonwijk en het ontbijt is meestal inbegrepen. Ook voor de B&B’s geldt dat ze er zijn in verschillende prijsklassen, van eenvoudig tot luxe.
Bed & Breakfast accommodaties zijn eenvoudig te reserveren via onder meer:
Hotels in Zweden
Hotels zijn er in alle grootten en prijscategorieën. Scandic Hotels is de grootste Scandinavische aanbieder van hotels in en heeft meer dan 90 vestigingen in Zweden. In de steden vind je vaak een ruim aanbod aan moderne hotels met hip design en mooie kamers. Hoe verder je het platteland op gaat, hoe verder het comfort soms te zoeken is en hoe rustieker de kamers meestal zijn. Gebruikelijk is dat de hotelkamers zijn voorzien van een bed, bureau of zitmogelijkheid, een badkamer met douche of bad en toilet en een plek om je bagage op te bergen.
In de meeste hotels is het ontbijt bij de prijs inbegrepen of tegen een kleine toeslag te boeken. In de grote steden zijn gratis parkeerplaatsen geen standaard en loont het soms te overwegen een hotel wat verder buiten de stad te kiezen zodat je gratis kunt parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan. Wifi is vaak inbegrepen en relatief goed en snel. Het wordt echter niet altijd gewaardeerd als je veel gaat streamen. Prijzen voor overnachtingen variëren van 75 euro per nacht tot 250 per nacht of meer, afhankelijk van de locatie van je overnachting en periode in het jaar waarin je reist.
Hotels zijn onder meer te boeken via:
Blogs over hotels in Zweden:
Bijzonder overnachten
Regelmatig schrijf ik over plekken waar je bijzonder kunt overnachten. Plekken middenin de natuur, waar je even heerlijk tot rust kunt komen en die geen dertien in een dozijn accommodatie zijn. Tot nu toe verschenen hierover deze artikelen:
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je deze pagina met meer informatie over overnachten in Zweden nuttig. Heb je nog vragen en/of aanvullingen? Laat dan gerust een comment achter.
E-book Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.