Lapporten tijdens een wandeling in Abisko
Nationale Parken,  Wandelingen

Njakajaure wandeling in Abisko Nationaal Park

Misschien herken je de foto hierboven wel van de header van de website: dit is namelijk Lapporten, die je ziet liggen op de Njakajaure wandeling Abisko Nationaal Park, een van de bekendste nationale parken in het arctische deel van Zweden. Omdat het park aan de doorgaande weg E10 tussen Kiruna en Narvik ligt, trekt Abisko het hele jaar door veel bezoekers. Het is een populaire plek om even te wandelen en te genieten van de prachtige natuur.

Onlangs bezocht ik Abisko Nationaal Park voor de derde keer en … voor het eerst met goed weer! Ik deed er drie verschillende wandelroutes, waarvan ik de rondwandeling Njakajaure het meest indrukwekkend vond. Hieronder vind je het verslag! 

Het begin van de Njakajaura wandelroute in Abisko Nationaal Park bevindt zich bij Naturum. Je kunt hier een informatiebrochure van het park ophalen waar ook direct een eenvoudige wandelkaart in zit, deze heb je overigens niet echt nodig want de trail is uitstekend gemarkeerd. Je wandelt eerst langs het STF hostel en daarna langs het museum. Zodra je de weg onderdoor bent gestoken wordt het pad onverhard en gaat het natuurschoon écht beginnen. 

Njakajaure natuur wandeling Abisko
Njakajaure natuurwandeling Abisko
Langs de Abiskojåkka

De Abiskojåkka is dé reden waarom Abisko Nationaal Park zo immens populair is. Deze wilde rivier kronkelt zich ter hoogte van de weg door een nauwe kloof wat zorgt voor een spectaculair geheel. De eerste 2.5 kilometer volg je de rivier stroomopwaarts. Eerst nog door het bos zonder zicht, maar al snel langs de rivier. Op sommige plekken kun je afdalen naar het water om je waterfles te vullen. Zodra je het bos verlaat ontvouwt zich in de verte een prachtig panorama. Je volgt de rivier een goede 2 kilometer, dan weer hoog boven het water, dan weer lager.

Dit deel van de route maakt ook onderdeel uit van de beroemde Kungsleden, kijk er dus niet raar van op als je wandelaars met enorme rugzakken voorbij ziet lopen. Het pad is stenig en vaak modderig, soms moet je even uitwijken om uitglijden te voorkomen. 

De Abiskojåkka
De Abiskojåkka
Uitzicht vanaf de meditatieplaats

Net voordat je de Abiskojåkka verlaat maak je een klim op een rotsplateau, vanaf hier heb je een fabelachtig uitzicht over de rivier onder je. Ook is hier de meditationsplats, een aantal plekken op dit deel van Kungsleden om even tot bezinning te komen. Dit is de perfecte plek voor een pauze en voor een laatste blik op de Abiskojåkka, die je vanaf hier verlaat. De Kungsleden wandelaars gaan hier rechtdoor, de wandelaars van de Njakajaure natuurwandeling gaan hier linksaf. 

Wandeling in Abisko Nationaal Park
Wandeling in Abisko Nationaal Park
Uitzichten en moerassen

Het tweede deel van de wandelroute voert je allereerst door een beukenbos en vervolgens zie je aan je rechterhand in de verte een meer liggen. Een drassig pad voert je even de route af, naar de oevers van Vuolip Njáhkájávri. Maak deze korte detour zeker even, want vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Lapporten, wat volgens de Sámi ook wel de toegangspoort tot Lapland is. Wandel vervolgens weer terug naar de route voor het laatste deel van je tocht.

Deze voert je veelal over planken door moerassen. Achter je verdwijnen de bergtoppen van Abisko en Lapporten, voor je liggen de bergen die de grens met Finland markeren. Met een beetje geluk zie je hier nog een rendier, voor je uiteindelijk weer terug komt bij het begin van de wandeling bij Naturum. 

Lapporten Abisko wandeling
Lapporten
Aanvullende informatie wandelroute Njakajaure

De route is 5 kilometer en je doet er ongeveer 1.5 uur over mits je niet teveel fotostops maakt. De route is uitstekend gemarkeerd met oranje markeren en loop je het beste tegen de klok in. Het pad is stenig en soms modderig, waterdichte schoenen zijn fijn. Soms moet je even dalen of klimmen, maar het pad is nergens erg technisch. 

Deze route is eventueel te combineren met de andere korte wandelroutes in Abisko, bijvoorbeeld die naar het strand of door de Abisko kloof. Deze vertrekken beiden ook vanaf Naturum. 

Meer lezen over Abisko? Check dan hier alles wat je wilt weten over Abisko Nationaal Park

Abiskojaure
Abiskojaure
Verder lezen?

Wil je verder lezen over wandelen in het noorden van Zweden? Dan zijn de volgende artikelen ook leuk voor je:

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *