Stora Sjöfallet Nationaal Park
Nationale Parken

Nationale parken in Zweden

De Nationale Parken in Zweden zijn uiteraard enorm de moeite van een bezoek waard. Het zijn er maar liefst 30! Verschillende nationale parken zijn simpel te bezoeken tijdens je Zweden vakantie, sommige parken liggen zo geïsoleerd dat ze niet eenvoudig bereikbaar zijn. Sommige nationale parken, zoals Töfsingdalen en Sarek, zijn alleen te voet bereikbaar. Andere parken, bijvoorbeeld Kosterhavet en Djurö zijn slechts per boot bereikbaar. In dit artikel geef ik je een handig overzicht van alle nationale parken in Zweden inclusief tips voor bereikbaarheid.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Overzicht van de Nationale Parken in Zweden

Van de 30 nationale parken in Zweden bezocht ik er inmiddels 13, bij de parken waarover een blog is verschenen kun je doorklikken naar meer informatie over het betreffende park en natuurlijk, niet geheel onbelangrijk, mijn ervaringen lezen! Indien er een bezoekerscentrum (Naturum) in het nationale park of in de buurt is, heb ik dit uiteraard ook vermeld.

Nationale Parken van Zweden - Sarek Padjelanta Stora Sjöfallet
Op de grens van Stora Sjöfallet, Sarek en Padjelanta Nationaal Park
Dalby Söderskog Nationaal Park

Dalby Söderskog is het zuidelijkste nationale park van Zweden en werd opgericht om zuidelijkste loofbos van Zweden te beschermen (Söderskog betekent zuidelijk bos). Het is een relatief klein nationaal park in Zweden met enkele korte wandelroutes.

Stenshuvud Nationaal Park

Het Stenshuvud Nationaal Park is een populaire toeristische attractie aan de zuidkust van Zweden. De prachtige witte zandstranden van Skåne komen hier prachtig tot hun recht en vanaf de Stenshuvud toppen heb je prachtige vergezichten over de wijdse kustlijn van Skåne. Er is een Naturum bezoekerscentrum en er zijn verschillende wandelpaden die het park doorkruisen.

Söderåsen Nationaal Park

Wil je toch het gevoel krijgen dat je in een ruig berggebied loopt in het relatief vlakke Skåne, bezoek dan Söderåsen Nationaal Park. Het park wordt gevormd door Skäralidsdalen, een 8 kilometer lange kloof. Het Söderåsen Nationaal Park heeft meerdere ingangen, parkeren doe je het beste bij Naturum Skäralid, vanuit waar ook de meeste wandelingen beginnen.

Nationale Parken Zweden - Söderåsen Nationaal Park
Uitzichtspunt Kopparhattan in Söderåsen Nationaal Park
Blå Jungfrun Nationaal Park

Blå Jungfrun Nationaal Park ligt tussen het vasteland van Småland en het eiland Öland en bestaat grotendeels uit water. Het nationale park kreeg zijn naam van de granieten koepel die grijsblauw van kleur is en 86 meter boven de zeespiegel uitrijst, midden op het eiland. In de zomermaanden kun je een tourboot nemen vanuit Oskarshamn en Öland, buiten dit seizoen geraak je er alleen met je eigen vaartuig.

Åsnen Nationaal Park

Een van de jongste nationale parken van Zweden is Åsnen Nationaal Park, dat werd opgericht in 2018. Ook dit park bestaat voor het grootste deel uit water, het ligt rondom het Åsnen meer. Er komen meer dan 100 verschillende soorten planten voor en er zijn enkele korte wandelroutes die je kunt maken. In de zomermaanden is het mogelijk om een kano of kajak te huren en de natuur vanaf het water te beleven.

Nationale Parken van Zweden - Åsnen Nationaal Park
Uitkijken over het water van Åsnen Nationaal Park
Store Mosse Nationaal Park

Store Mosse Nationaal Park bezit het grootste moerasgebied in het zuiden van Zweden. Het ontstaan van de natuur in het park dateert al van 14.000 jaar geleden, toen de ijstijd in Europa ten einde kwam. Bij het Naturum bezoekerscentrum informeert men je graag over de verschillende wandelpaden en observatieposten.

Lees hier meer over mijn bezoek aan Store Mosse Nationaal Park.

Bij Store Mosse Nationaal Park
Bij Store Mosse Nationaal Park
Norra Kvil Nationaal Park

Het Norra Kvil Nationaal Park ligt ten noordwesten van Vimmerby, in het gebied wat ook wel de hooglanden van Småland genoemd wordt. Het nationale park staat bekend om zijn magische bossen en met mos bedekte rotspartijen die uitnodigen om beklommen te worden. Aangezien het een relatief klein nationaal park is kun je het prima in een paar uur bezoeken.

Gotska Sandön Nationaal Park

Ook Gotska Sandön Nationaal Park ligt in de Oostzee, ten noorden van Gotland. Het is een niet al te groot park maar er is toch maar liefst 60 kilometer aan uitgezette wandelroutes. In de zomermaanden bereik je dit nationale park per boot vanuit Nynashamn of Fårö. De hoogste duin van het nationale park, Höga Åsen, steekt maar liefst 42 meter boven de zee uit. 

Tyresta Nationaal Park

Tyresta Nationaal Park ligt op slechts 20 kilometer buiten Stockholm. Het nationale park bestaat uit torenhoge sparren die bedekt zijn met korstmossen en kale rotsplateaus die zijn uitgesleten gedurende de laatste ijstijd, af en toe onderbroken door een kraakhelder meer en zompige moerassen. Tyresta Nationaal Park is het grootste beboste gebied in het zuiden van Zweden, samen met het aangrenzende natuurreservaat.

Nationale parken van Zweden - Tyresta Nationaal Park
Tyresta Nationaal Park
Tiveden Nationaal Park

Eén van de meest bijzondere nationale parken die je in het midden van Zweden kunt bezoeken is Tiveden Nationaal Park. Dit nationale park werd opgericht in 1923 met als doel de nog overgebleven oerbossen te beschermen. Tiveden heeft een van de ruigste bossen van dit deel van Zweden, een groot deel ervan is bedekt met tot wel tien meter hoge rotsen, die wandelen in dit nationale park een ware uitdaging maken.

Nationale Parken in Zweden - Tiveden Nationaal Park
Tiveden Nationaal Park
Djurö Nationaal Park

De Djurö-archipel bestaat uit meer dan dertig eilanden en rotseilandjes in het midden van het Vänern meer. Geen enkele archipel in Zweden ligt op zo’n afgelegen, geïsoleerde locatie en dit maakt het tot een uniek natuurgebied. Omdat er geen reguliere bootdiensten naar het nationale park zijn, komen er nauwelijks bezoekers, de enige manier om Djurö Nationaal Park te bereiken is per eigen boot.

Garphyttan Nationaal Park

Het relatief onbekende Garphyttan Nationaal Park is compleet anders dan het nabijgelegen Tiveden Nationaal Park en is bekend vanwege zijn weelderige bloemenpracht. Het grootste deel van Garphyttan maakte ooit deel uit van Östra Gården, een van de vier landgoederen dat eigendom was van de rijke landeigenaren van het Svenshyttan gebied.

Tresticklan Nationaal Park

In het uiterste noorden van Dalsland ligt Tresticklan Nationaal Park, een bebost gebied zonder nederzettingen en wegen die ongewoon groot is voor dit deel van Zweden. Het nationale park bestaat voornamelijk uit schrale en dorre dennenbossen met zijn met korstmossen bedekte platte rotsen afgewisseld met vele meren. Je kunt er zonder problemen een aantal dagen wandelen.

Kosterhavet Nationaal Park

Kosterhavet Nationaal Park is een maritiem natuurpark en een van de meest bezochte nationale parken van Zweden, gelegen tussen Tanum en Strömstad aan de westkust van Zweden. Een groot deel van Kosterhavet Nationaal Park ligt onder water, in de Koster geul die zich uitstrekt over de gehele lengte en op sommige plekken een diepte van zo’n 247 meter kan bereiken.

Ängsö Nationaal Park

Het Ängsö Nationaal Park ligt op een eiland in de archipel tussen Stockholm en Norrtälje en herbergt een kleurrijke bloemenpracht waar de Roslagen-archipel bekend om staat. Het is een vrij ongewoon soort nationaal park, namelijk een cultuurlandschap uit de 19e eeuw, zeer goed bewaard gebleven en uitzonderlijk authentiek.

Färneböfjärden Nationaal Park

Het Färneböfjärden Nationaal Park ligt in de Dalälvendelta en is een paradijs voor wandelaars en vogelaars, er leven ontzettend veel vogelsoorten. De periodieke overstromingen drukken een sterke stempel op het nationale park, bestaande uit meer dan 200 eilanden en scheren. De belangrijkste toegangspoort tot het nationale park is Färnebofjärden Naturum in Gysinge Bruk. 

Hamra Nationaal Park

Het kleine Hamra Nationaal Park ligt in het uiterste westen van Hälsingland, op de grens met Dalarna en Härjedalen en is het meest bekend om zijn bijzondere bossen. Het oudste deel van het nationale park heeft een van de weinige nog nagenoeg onaangetaste bossen van het midden van Zweden. Veel van de dieren en planten van het oude bos leven in de oude bomen en het dorre hout. 

Fulufjället Nationaal Park

Fulufjället Nationaal Park in Dalarna bestaat uit een immense berg (fjäll) op de grens met Noorwegen en heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden: de hoogste waterval van Zweden Njupeskär en de oudste boom ter wereld: Old Tjikko. Bezoek het park bij voorkeur buiten de drukke zomermaanden, wanneer de parkeerplaatsen overvol zijn en toegang niet altijd mogelijk is. Bij het Naturum informatiecentrum vertelt men je graag meer over de verschillende wandelpaden.

Nationale parken van Zweden - Fulufjället Nationaal Park
De ingang van Fulufjället Nationaal Park
Töfsingdalen Nationaal Park

Eén van de nationale parken van Zweden die niet met de auto bereikbaar is, is het Töfsingdalen Nationaal Park, gelegen in het uiterste noorden van Zweden. Het park wordt volledig omringd door het Långfjället Natuurreservaat en is in de zomers slechts te voet bereikbaar. In de winter kom je er op je ski’s of per sneeuwscooter.

Sonfjället Nationaal Park

Sonfjället (ook wel Sånfjället) Nationaal Park is een kleinschalig nationaal park dat feitelijk bestaat uit een enorme berg die eenzaam vanuit het woeste landschap van Härjedalen omhoog rijst. Het is één van de beste locaties van Zweden om bruine beren te zien zonder dat ze gelokt worden met voedsel. Er is geen bezoekerscentrum.

Skuleskogen Nationaal Park

Een van de populairste nationale parken van Zweden is Skuleskogen Nationaal Park, gelegen aan de oostkust van Zweden. De toeristische streek Höga Kusten (Hoge Kust) heeft de hoogste kustlijn ter wereld. Dé bezienswaardigheid in het park is de Slåttdalsskrevan, een kloof met 40 meter hoge granieten wanden. Helaas is de kloof per 2023 afgesloten om doorheen te wandelen, maar je kunt er nog wel van bovenaf in kijken via verschillende wandelpaden. Bezoek ook zeker Naturum Höga Kusten, bij de Skuleberget, voor meer informatie over wandelpaden.

Nationale parken van Zweden - Skuleskogen Nationaal Park
De Slåttdalsskrevan in Skuleskogen Nationaal Park
Björnlandet Nationaal Park

In het zuidoosten van Lapland ligt het weinig bezochte Björnlandet Nationaal Park, wat letterlijke vertaald land van de beren betekent. Het nationale park ligt in het land van de Åsele Sámi en heeft een van de meest waardevolle oerbossen van Zweden. De bossen lijken nog steeds op de natuurlijke omgeving die de bekende Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus beschrijft na zijn reis naar Lapland van meer dan 280 jaar geleden. 

Haparanda Skårgärd Nationaal Park

Haparanda Skärgård Nationaal Park ligt in de Botnische Golf in het noordoosten van Zweeds-Lapland. Het nationale park bestaat uit twee grote eilanden (Sandskär en Seskar Furö) en talloze kleinere eilanden. De meeste bezoekers gaan naar de eilanden met hun eigen boot, maar het is ook mogelijk om een tour te boeken naar Sandskär vanuit de haven van Haparanda.

Pieljekaise Nationaal Park

Pieljekaise Nationaal Park is een klein nationaal park dat voornamelijk bestaat uit onaangetaste berkenbossen, gelegen in het westen van Norbottens län. De hoogste berg van het nationale park is Pieljekaise en meet 1.138 meter in hoogte. De Sámi die op de berg leven noemden hem ‘Bieljijgájse’, oftewel orenberg. De twee toppen van de Pieljekaise lijken samen op het profiel van een oor. De enige manier om Pieljekaise Nationaal Park te bereiken is te voet, bijvoorbeeld over de beroemde Kungsleden Trail.

Muddus Nationaal Park

Het Muddus / Muttos Nationaal Park ligt ten oosten van de E45, tussen Jokkmokk en Gällivare. Muddus Nationaal Park is het land van uitgestrekte moerassen en diepe oerbossen en staat bekend om zijn watervallen, diepe ravijnen en lage bergen. In het park zijn verschillende oude hutten en is een vogelkijktoren.

Sarek Nationaal Park

Eén van de ruigste, dan wel niet het allerruigste nationale parken van Zweden is Sarek Nationaal Park. Het park is bezaaid met gletsjers, rivierdelta’s en bergen boven de 2.000 meter in hoogte. Voor avonturiers is het een walhalla: er zijn nauwelijks wandelpaden en de beste manier om het gebied te bereiken is door je te laten afzetten per boot of helikopter. Sarek grenst aan twee andere nationale parken: Stora Sjöfallet en Padjelanta / Badjelánnda.

Met de boot door Sarek Nationaal Park
Met de boot door Sarek Nationaal Park
Stora Sjöfallet Nationaal Park

Stora Sjöfallet / Stuor Muorkke Nationaal Park is een van de ruigste nationale parken van Zweden die relatief eenvoudig te bezoeken is. Stuor Muorkke is de Sámi naam en betekent ‘grote landengte’ oftewel het land tussen twee wateroppervlakten. Het park herbergt niet alleen enkele van de hoogste bergen van Zweden, maar ook nog oeroude bossen en gletsjers. Je bezoekt Stora Sjöfallet Nationaal Park vanuit Naturum Laponia.

Verder lezen? Ga dan naar mijn artikel over Soldalen, de mooiste wandelroute in Stora Sjöfallet.

Padjelanta Nationaal Park

Padjelanta / Badjelánnda Nationaal Park is alleen te voet, per helikopter of per boot bereikbaar. Het park bestaat uit eenzame bergplateaus en meren en er leven verschillende Sámi gemeenschappen. De wandelroute Padjelantaleden doorkruist het gebied, dat grenst aan Sarek in het oosten en Stora Sjöfallet in het noorden.

Padjelanta Nationaal Park Badjelánnda
Op de Padjelantaleden in Padjelanta Nationaal Park
Abisko Nationaal Park

Eén van de best bereikbare nationale parken van het noorden van Zweden is Abisko Nationaal Park, op een uurtje rijden buiten Kiruna vandaan. Er zijn talloze voorzieningen voor de bezoeker en doordat Abisko Nationaal Park aan de oostkant van de berg Njullá ligt, valt er relatief weinig neerslag. Hierdoor is het een van de droogste plekken in Zweden en is het regelmatig zonnig weer. Er zijn uitstekend gemarkeerde wandelroutes en bovendien is Abisko het startpunt van de Kungsleden.

De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
Vadvetjåkka Nationaal Park

Het Vadvettjåkka Nationaal Park tenslotte is het noordelijkste en tevens minst bezochte nationale park van Zweden. Het park ligt ten westen van het Törnetrask meer op de Zweeds-Noorse grens, op 20 kilometer vanaf STF Abisko. Er zijn geen wegen die er naartoe leiden en wandelpaden ontbreken ook. De enige manier om Vadvettjåkka Nationaal Park te bereiken is te voet.

Dit waren de nationale parken van Zweden

Dit was het overzicht met nationale parken van Zweden. Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heeft het je vragen beantwoord en vooral: geïnspireerd om naar Zweden op reis te gaan.

Mocht je meer willen weten over de parken, bezoek dan zeker ook de website van Sveriges Nationalparker voor meer informatie, plattegronden en bereikbaarheid.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *