de perfecte plek voor muggen in zweden
Praktische tips

Muggen in Zweden: dit is hoe ik ermee omga

Ohhh de muggen in Zweden … ze kunnen je vakantie aardig verpesten. Of beter gezegd: als je dit toelaat natuurlijk. Wanneer je in de zomer naar Zweden gaat is de kans heel groot dat je met muggen te maken krijgt. Ik krijg heel vaak de vraag of het wel te doen is. Een vraag die ik niet eenduidig kan beantwoorden want hoe geïrriteerd je raakt door muggen in Zweden is natuurlijk helemaal aan jezelf.

Gelukkig is er goed nieuws want er zijn niet elk jaar veel muggen en er zijn middeltjes die helpen tegen de jeuk, maar ook dingen die je zelf kunt doen om muggenbeten te voorkomen. In dit artikel vertel ik je alles wat ik de afgelopen zomers geleerd heb met betrekking tot de muggen in Zweden en hoe ik ermee om ga.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Helaas lees ik hier heel veel foutieve informatie over en dat is jammer want het laatste dat je wil is dat je verwacht geen muggen te treffen en je lek gestoken wordt. Mijn eigen ervaring is dat het muggenseizoen in Zweden al vroeger begint dan de meeste sites beweren. Afgelopen zomer waren ze er al vanaf eind mei zijn (en niet dus pas vanaf juli ) en waren ze eind augustus weer verdwenen. Eind mei had ik ze in de omgeving van Stockholm, begin juni zelfs al in Lapland.

Welke soorten muggen zijn er in Zweden?

Er zijn verschillende soorten muggen in Zweden, ongeveer 45 soorten, die gelukkig niet allemaal steken. De kleinste is de knott, deze is niet groter dan een speldenknop en kan zelfs door de kleinste kieren en gaatjes kruipen. Ook van je muskietennet ja.

Dan zijn er nog de muggen zoals wij ze kennen in Nederland, die irritant zoomen en je steken. Dit is de meest voorkomende soort. Ook zijn er, vooral bij het water, grotere dazen aanwezig. Deze bijten een stukje vel uit je huid en hier kan een bloeding ontstaan.

Dit klinkt natuurlijk niet heel fijn, maar er zijn dingen die je zelf kunt doen om muggen te verjagen en/of beten tegen te gaan.

een vuur maken helpt tegen de muggen in zweden
Een vuur maken helpt
Waar komen muggen in Zweden het meest voor?

Hoe verder je naar het noorden van Zweden gaat, hoe meer muggen. Ik woon zelf in het noorden van Zweden en … ik ben er nog! Het is niet zo dat muggen alleen maar bij water zitten of alleen maar in het bos. Muggen komen nagenoeg overal voor.

Wél vinden ze waterrijke omgevingen erg fijn. Net als dichte bossen. Maar ik heb ze ook op de fjälls van mijn lijf moeten slaan.

Waar muggen niet van houden is wind, felle zon en regen. Dit betekent niet dat je in deze omstandigheden geen muggen zult treffen, maar wel dat je op een strandje aan het water op een dag zonder wind en regen een grotere kans maakt om ze te treffen dan wanneer je op de top van een berg staat waar het winderig is

Wat kun je doen als preventie tegen muggen

Allereerst is het natuurlijk zaak om de overlast van muggen zo veel mogelijk te beperken. Laat ik voorop stellen dat er geen wondermiddel bestaat om overlast tegen te gaan, behalve de juiste mindset. Als jij besluit jouw vakantie door muggen te laten verpesten, dan gaat dat zo zijn.

Wat je zelf kunt proberen om muggen op een afstand te houden en/of beten te voorkomen:

 • Vuur maken. Muggen houden niet van rook.
 • Gebruik geurtjes om ze te verjagen. In de Zweedse supermarkten zijn allerhande geurverspreiders te koop. Denk aan een citronellakaars, een muggenspiraal of verstuivers van bepaalde geuren.
 • Smeer je in met een muggenspray. Je kunt deze vanuit Nederland kopen (denk bijvoorbeeld aan Care Plus) maar mijn ervaring is dat je ze net zo goed in de Zweedse supermarkt kunt kopen. Ik heb zelf ervaring met de merken US 662, MyygA Spray en Djungelolja. Deze laatst is een vettige olie, de eerdergenoemde merken zijn sprays die behoorlijk sterk ruiken. De beschikbaarheid van de genoemde merken varieert per supermarkt of outdoor winkel.
 • Draag loszittende kleding, niet te kleurrijk en geen wit.
 • Een thermacell schijnt ook te helpen hebben vrienden mij verteld. Echter is deze redelijk aan de prijs.
 • Maak wanneer je in huisjes overnacht gebruiken van muskietennetten voor de ramen en wanneer je gaat kamperen gebruik van een klamboe.
 • Er zijn ook een muskietennet voor om je hoofd.
 • Bedek je huid zo veel mogelijk, polsen en enkels zijn favoriete plekken om gebeten te worden.
 • Beweeg maar niet hysterisch. Wanneer ik op een wandeling ben, merk ik dat muggen juist vaak toeslaan als je stil gaat staan of pauze neemt. Ze hysterisch weg proberen te slaan heeft dan weer een averechts effect.
 • Draag insectwerende kleding. Ik heb hier zelf (nog) geen ervaring mee maar ben voornemens het komende zomer uit te gaan proberen. Bever heeft een prima selectie in het assortiment.
Wat als je toch gestoken wordt?

De kans is groot dat je muggenbeten niet volledig kunt voorkomen, vooral niet wanneer je actief bent in de buitenlucht. Word je toch gestoken, dan kun je verschillende dingen doen:

 • Verzachtende lotion gebruiken, zoals deze.
 • Niet krabben. Ik herhaal: NIET KRABBEN!
 • Ik zweer zelf bij het gebruik van een BiteAway. Niet voor watjes, maar deze hittepen geeft een warme prik af die de histamine neutraliseert. Bij mij werkt dit uitstekend en het heeft mijn leven hier in Zweden echt een stuk aangenamer gemaakt. En ohja, stop een setje reservebatterijen in je tas!

Let bij alle middelen op bij het gebruik bij kinderen en test voordat je jezelf onder smeert uit of je geen allergie op het middel ontwikkelt. Dit geldt voor zowel muggensprays als behandelingen na een beet.

Mijn beste tip tegen muggen in Zweden

Mijn allerbeste tip, naast de BiteAway, is je mindset. Dit klinkt wellicht heel flauw, maar bij een vakantie in Zweden horen nu eenmaal muggen. Het ene jaar zijn het er meer dan het andere jaar. Soms zijn het er veel, soms zijn het er weinig. Er valt vooraf geen pijl op te trekken.

Zoals ik al eerder zei, is de keuze aan jou of je jouw vakantie door de muggen laat verpesten. Als je van het buitenleven houdt, krijg je hoe dan ook met muggen te maken. Tref de nodige voorzorgsmaatregelen, probeer je niet teveel te ergeren en geniet gewoon van het buiten zijn!

Asnen nationaal park
Aan het water is de ideale plek voor muggen, tenzij er een windje staat
Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de muggen in Zweden nuttig. Ik heb geprobeerd zo objectief mogelijk te schrijven, in combinatie met mijn eigen tips en ervaringen van de afgelopen acht jaar. Ik realiseer me dat muggenbeten bij de een een groter effect hebben dan bij de ander.

Mijn partner en zijn kinderen komen uit het uiterste noorden van Zweeds-Lapland en als ik zie hoe relaxt zij ermee omgaan als we op pad gaan in de natuur, denk ik dat wij daarvan kunnen leren. Maak je niet te druk, accepteer dat het erbij hoort en blijf lekker sprayen met middeltjes.

Fijne reis naar Zweden!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Hopelijk vond je dit artikel over muggen in Zweden nuttig en heb ik je hiermee wat tips gegeven om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Wil je meer handige tips voor je reis naar Zweden, dan vind je de volgende artikelen ook vast handig:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *