Nationale parken van Zweden - Tyresta Nationaal Park
Bezienswaardigheden

Mooiste plekken in Zuid-Zweden

Ga je op vakantie naar Zuid-Zweden en wil je zeker weten dat je geen hoogtepunten mist? In dit artikel vind je mijn persoonlijke top 10 met de mooiste plekken in Zuid-Zweden. Let wel: ik ben (nog niet) overal geweest en sta altijd open voor aanvullende tips en suggesties, die je kunt achterlaten in de comments zodat andere lezers er ook van mee kunnen profiteren!

De plekken heb ik gerangschikt van zuid naar noord en zijn in willekeurige volgorde

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

De Stenen van Ale, oftewel Ales Stenar, is een van de belangrijkste mooiste plekken van het zuiden van Zweden. Deze 59 stenen liggen hoog boven zee en zijn zeer de moeite van een bezoekje waard. Ze vormen een gigantisch schip dat 32 meter boven zee uittorent. Het is het best bewaarde monument in de vorm van een schip in heel Zweden en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Meer lezen over Ales Stenar kan hier

Ales Stenar Zweden
De stenen van Ale
Ystad, Skåne

Ystad is met vooral bekend geworden door de boeken over inspecteur Kurt Wallander van auteur Henning Mankell. Het is een van de leukste stadjes van Zuid-Zweden. Struin door de smalle klinkerstaten langs oude gekleurde huizen en laat je verwonderen over de gemoedelijke sfeer die hier hangt. Er zijn veel leuke, kleine winkels met prullaria en op het centrale marktplein vind je tal van gezellige cafeetjes en plekken voor een fika.

Mijn uitgebreide artikel over Ystad vind je hier.

Ystad in Zweden
Ystad is een van de leukste stadjes van Zuid-Zweden
Nationaal Park Stenshuvud

Stenshuvud Nationaal Park ligt in aan de zuidoostkust van Skåne en op een zonnige dag doet het felblauwe water met de witte zandstranden bijna tropisch aan. Het is geen groot nationaal park, in een halve dag kun je alle hoogtepunten zonder problemen bezoeken, de meeste ervan zijn alleen te voet bereikbaar. Wandelschoenen aan dus!

Stenshuvud Nationaal Park
Stenshuvud Nationaal Park
Söderåsen Nationaal Park

Een ander niet te missen nationaal park is Söderåsen, gelegen in het binnenland van Skåne. Je vindt hier een hele bijzonder kloof: de Skåralidsdalen, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Hoogtepunt van je bezoek aan Söderåsen is het uitzichtspunt Kopparhattan, vanaf waar je de verte in kunt turen.

Lees hier meer over Söderåsen Nationaal Park

Mooiste plekken in Zuid-Zweden
Uitzichtspunt Kopparhattan
Kullaberg Natuurreservaat

Het Kullabergs Naturreservat ligt op een landtong in het Kattegat in het zuidwesten van Zweden, net ten noorden van de stad Helsingborg. Hier wordt duidelijk dat deze kant van zuid-Zweden een stuk ruiger is dan die van het oosten van Zweden. Je vindt hier onstuimige rotspartijen en eenzaam gelegen vuurtorens en met een beetje geluk kun je walvissen spotten.

De vuurtoren op Kullaberg is een van de mooiste plekken van Zuid-Zweden
De vuurtoren op Kullaberg
Åsnen Nationaal Park

Åsnen is het nieuwste nationale park van Zweden en werd opgericht in 2018. Dit park bestaat voor het grootste deel uit water en het ligt rondom het Åsnen meer in de regio Småland. Er komen meer dan 100 verschillende soorten planten voor en er zijn enkele korte wandelroutes die je kunt maken. In de zomermaanden leent Åsnen Nationaal Park zich juist goed om per kano of kajak verkend te worden.

mooie plekken zuid zweden: åsnen
In Åsnen Nationaal Park
Göteborg

Mijn favoriete stad in Zuid-Zweden is Göteborg. Ik ben er inmiddels vier keer geweest en elke keer valt er wel weer een nieuwe plek te ontdekken. Een leuke en niet al te drukke periode is het voorjaar, wanneer de bloesem er volop in bloei staat. Ook zijn er rondom de stad talloze natuurreservaten, waardoor Göteborg uitermate geschikt is als citytrip met ook een beetje natuur.

Eriksberg in Göteborg
Eriksberg in Göteborg
Fjällbacka

Fjällbacka is echt een van de mooiste plekken in zuid-Zweden, vanaf het water lijkt het plaatsje net een ansichtkaart. De gekleurde huisjes aan de scherenkust van Bohuslän zijn zeer fotogeniek en helaas is het er in de zomer ook erg druk en toeristisch. Je vindt er een leuke wandeling naar de kloof waar Ronja de Roversdochter werd gefilmd en kunt er natuurlijk met een boot op uit trekken.

Een van de mooist plekken van Zuid-Zweden is Fjällbacka
De haven van Fjällbacka
Store Mosse Nationaal Park

Een ander prachtige plek in zuid-Zweden is Store Mosse Nationaal Park. Dit park bezit het grootste moerasgebied ten zuiden van Zweeds-Lapland. Het ontstaan van de natuur in het park dateert al van 14.000 jaar geleden, toen de ijstijd in Europa ten einde kwam en de ijskap smolt. Je kunt er prachtige wandelingen maken en vanaf de vogelkijktoren heb je een prachtig uitzicht.

mooiste plekken in zuid-zweden: store mosse nationaal park
Een van de vele meren van Store Mosse
De grote meren

De twee grootste meren van Zweden zijn het Vänern en het Vättern meer, deze liggen in het noorden van Zuid-Zweden. Rondom de grote meren is vanalles te zien en te beleven, van wandelen tot kajakken tot vissen en elanden spotten.

Mooiste plekken in Zuid-Zweden: het Vanernmeer
Uitzicht over het Vattern richting Jönköping
Andere mooie plekken in Zuid-Zweden

Ik weet zeker dat er nog veel meer mooie plekken in Zuid-Zweden te ontdekken zijn, maar elke keer dat ik op reis ben vergis ik me er weer in hoeveel mogelijkheden er zijn. Ik hoop in de toekomst bijvoorbeeld nog eens naar Öland te gaan en meer van Bohus län te ontdekken, maar dan wel buiten het hoogseizoen.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *