met de auto naar zweden
Vervoer

Met de auto naar Zweden? Dit zijn je opties!

Wil je met de auto naar Zweden? Goed plan, want het is een stuk beter voor het milieu dan vliegen. Bovendien kun je met de auto veel meer bagage meenemen en lekker op je gemak op vakantie naar Zweden gaan. Er zijn verschillende routes naar Zweden wanneer je met de eigen auto gaat, in dit artikel vertel ik je er alles over! Ook geef ik je mijn persoonlijke tips over de beste mogelijkheden en kun je uiteraard direct je overtochten boeken.

Dit artikel voorziet niet in informatie over de mogelijke routes als je eenmaal in Zweden bent, daarover volgt op een later tijdstip een artikel.

met de auto naar zweden

Wanneer je met de eigen auto naar Zweden gaat zijn er grofweg twee belangrijkste opties:

  • Optie 1: via de bruggen zonder gebruik te maken van veerbotren
  • Optie 2: met gebruik van een of meerdere veerboten


Uiteraard kun je bruggen en boten ook combineren en op die manier zelf jouw ideale route naar Zweden samenstellen.

Met de auto naar Zweden via de bruggen

Na de opening van de Öresundsbrug tussen Kopenhagen en Malmö in 2000 was Zweden ineens volledig over land bereikbaar vanuit Nederland. Sindsdien kun je zonder gebruik te maken van een boot via Duitsland en Denemarken met de auto naar Zweden rijden. 

De Storebælt Brug verbindt Funen en Sealand in Denemarken met elkaar en is de eerste brug die je tegenkomt op weg naar Zweden. Bekijk hier de tarieven.

Na deze brug volgt de Öresundsbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Deze brug staat overgens vooral ook bekend als “de brug” van de enorm populaire Zweeds/Deense thrillerserie The Bridge. 

Met de ÖresundsGO pas voor de Öresundsbrug betaal je een X-bedrag per jaar waarmee korting op je ticket krijgt. Dit loont vanaf twee reizen per jaar.

Bekijk hier de tarieven voor de Öresundsbrug.

The Öresundsbrug tijdens je reis met de auto naar Zweden
De Öresundsbrug
Met de auto naar Zweden via de boot (korte overtochten)

Je kunt de bruggen vermijden door allereerst de boot van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken (45 minuten) te nemen en vervolgens de boot van Helsingør in Denemarken naar Helsingborg in Zweden (30 minuten). Voor de komst van de bruggen was dit de meest gangbare manier om met de auto naar Zweden te reizen vanuit Nederland.

Een veelgestelde vraag is of je deze relatief korte overtochten moet boeken. Het antwoord is ja en nee, en dus afhankelijk van wat je zelf wilt. Ja omdat Zweden een steeds populairdere vakantiebestemming wordt en er simpelweg dus meer mensen naar Zweden gaan. Hierdoor kan de wachttijd in de vakanties en weekenden flink oplopen. Nee omdat je, wanneer je het ticket boekt, vast zit aan een vertrektijd. Ik heb me laten vertellen dat je deze niet ter plekke meer kunt wijzigen mocht je bijvoorbeeld al eerder bij de boot zijn.

met de auto naar zweden
Aankomst in midden-Zweden
Met de eigen auto naar Zweden via lange overtochten

Persoonlijk kies ik vaak voor de wat langere overtochten. Ik reis normaal gesproken alleen en moet vaak helemaal naar Lapland, dus hoe minder rijden, hoe beter. Bovendien vind ik het persoonlijke super relaxt om een nacht op de boot door te brengen zodat je lekker uitgerust aankomt!

Qua lange overtochten zijn er verschillende opties, de meest gangbare heb ik hieronder opgesomd:

  • De TT Line heeft een ca. 8 uur durende verbinding tussen Travemünde in Duitsland en Trelleborg in het uiterste zuiden van Zweden.
  • Stena Line en TT Line hebben een 6 uur durende overtocht van Rostock in Duitsland naar Trelleborg. 
  • Finnlines heeft een 8.5 uur durende overtocht van Malmö naar Travemünde. 

Begint je reis verder noordwaarts in Zweden, dan is de overtocht van Kiel naar Göteborg een uitstekende optie om snel naar Zweden te reizen. Stena Line heeft dagelijkse verbindingen tussen Kiel en Göteborg en de boot doet er circa. 14 uur over. De overtocht vindt ‘s nachts plaats en de kosten zitten hem vooral in het boeken van de hut voor je overnachting, je kunt helaas niet in je voertuig blijven ‘s nachts.

Ik heb zelf regelmatig gebruik gemaakt van de Stena Line tussen Kiel en Göteborg en Rostock en Trelleborg en dit beviel prima. Onlangs nam ik de Finnlines van Malmö naar Trelleborg en dit vond ik wat minder aangezien deze overtocht vooral door truckers gebruikt werd en de boot veel herrie maakte, wat niet heel fijn is als je boven de machinekamer slaapt.

Stena Line Zweden
De Stena Line in Rostock
Welke optie is het voordeligst?

Welke van de bovengenoemde opties het voordeligst is, hangt van een aantal factoren af. Allereerst met hoeveel personen je reist en hoe zuinig je auto rijdt. Gebruikt je auto benzine of diesel? Of rij je elektrisch? Wil je ‘s nachts rijden en in één keer door of juist in een hotel overnachten en het rustiger aan doen? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.

Ik ben ooit met een reisgenoot naar Zweden gereden en toen heb ik alles uitgerekend. Met de boot van Stena Line van Kiel naar Göteborg inclusief tweepersoonshut kwam per saldo maar net iets duurder uit dan helemaal rijden en via de bruggen gaan, inclusief een hotelovernachting.

Het voordeel voor ons zat hem destijds in het feit dat we naar het noorden gingen en daarmee gewoon al een stuk op weg waren we we de relatief saaie snelweg tussen Malmö en Göteborg overslaan. Ik denk dus dat het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur is.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen over Zweden?

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Ik realiseer me dat er natuurlijk nog veel meer opties zijn. Zo combineren veel vakantiegangers een reis naar Zweden bijvoorbeeld met Noorwegen en kun je op die manier ook vanuit Noorwegen een ferry pakken, of andersom. Ik ben altijd benieuwd naar andere ervaringen dus ik zie je reactie en/of aanvullingen dan ook graag tegemoet in de comments!

Wil je verder lezen over Zweden? Dan vind je deze artikelen ook ast leuk!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *