Lapland in de zomer
Bezienswaardigheden,  Praktische tips

Lapland in de zomer: bezienswaardigheden, route en handige tips

Ga je naar Lapland in de zomer? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden voordat je gaat. Ik woon sinds afgelopen zomer in Zweeds-Lapland en ging hier de afgelopen zomers elk jaar op vakantie. Ik kan je dus uit eigen ervaring heel veel vertellen. In dit artikel vertel ik je alles over de zomer in Lapland, de hoogtepunten die je niet mag missen en waar je aan moet denken bij het plannen van je reis. Veel lees- en inspiratieplezier!

Met de boot door Sarek Nationaal Park
Met de boot door Sarek Nationaal Park

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Om je maar meteen uit de droom te helpen: Lapland is géén land, maar een leefgebied. Met Lapland wordt bedoeld het noordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Dit is het leefgebied van de Sámi, de inheemse bevolking van Lapland. Globaal gezegd kun je er vanuit gaan dat Lapland het noordelijkste deel van deze vier landen is, zonder een harde grens te trekken.

In Zweden is Lapland (in het Zweeds Lappland) bovendien een officiële regio. Meer uitleg hierover lees je in de blog “Waar ligt Lapland en wat is het?

Grodkällan het mooiste meer van Zweden
Een van de prachtige meertjes van Lapland
Bezienswaardigheden in Lapland

Je kunt je in Zweeds-Lapland zonder problemen weken of zelfs maanden vermaken, zonder je ooit te vervelen. Ik heb meermaals enkele weken hier doorgebracht (voor ik er ging wonen) en viel qua natuurschoon steeds weer van de ene verbazing in de andere. Als je je afvraagt of er échte bergen en gletsjers zijn in Zweden, dan moet je absoluut in Lapland zijn!

Hieronder ga ik je mijn favoriete hoogtepunten van Lapland noemen:

Treriksröset: het Drielandenpunt tussen Noorwegen, Zweden en Finland een van de mooiste plekken van Zweden
Treriksröset: het Drielandenpunt tussen Noorwegen, Zweden en Finland
Tips voor je rondreis Lapland in de zomer

Wil je in de zomer naar Lapland, dan is het handig om rekening te houden met het volgende:

Allereerst … de muggen! Ik durf wel te zeggen dat de muggen hier nog hardnekkiger zijn dan in de rest van Zweden. Er zijn verschillende soorten muggen, van de kleine knott die niet veel groter is dan een speldenknop tot de bromsar “daas” die flinke stukken uit je huid kan wegeten. Een wondermiddel voor de muggen heb ik niet, maar ik adviseer je een goede muggenspray te kopen én een BiteAway stick mee te nemen, die je kunt gebruiken indien je toch gestoken gaat worden. Want geloof me … dit gaat sowieso gebeuren.

Lees hier mijn tips over hoe om te gaan met muggen in Zweden.

Ook is het handig om te weten dat het in de zomer 24 uur licht is in Lapland. Tijdens Midzomer op 21 juni gaat de zon in een groot deel van Lapland zelfs helemaal niet onder. Zodra de maand juli voorbij is merk je dat de dagen alweer snel korter worden en in augustus is het ineens gewoon weer donker ‘s nachts. Ik neem om goed te kunnen slapen altijd een slaapmasker mee.

Dan wil ik je ook nog meegeven dat je respectvol om dient te gaan met de lokale bevolking. Er wordt weleens gezegd dat mensen in het noorden van Zweden stugger en stiller zijn dan de bewoners in het zuiden van Zweden. Ik vind dit niet per definitie waar, wel kijken ze vaker eerst de kat uit de boom voordat ze een gesprek met je aan gaan. Daarnaast is het noodzakelijk dat je de Sámi, de inheemse bevolking, met respect behandelt, evenals hun rendieren. Meer daarover volgt in later artikel.

Lapporten vanuit Abisko
Lapporten vanuit Abisko
Route voor Lapland in de zomer

Als je een logische route door Lapland wilt maken, is het belangrijk om te weten dat er twee belangrijke wegen van zuid naar noord lopen: de E4 die van Stockholm naar Haparanda loopt en de E45, ook wel de Inlandsvägen genoemd, oftewel de binnenlandroute, deze gaat helemaal van het zuiden van Zweden naar Karesuando, waar je de grens met Finland over steekt.

De E10 is de belangrijkste route van oost naar west, deze loopt globaal gezien tussen Luleå, Kiruna en verder naar de Noorse grens. Ook de E12 loopt van oost naar west, namelijk tussen Umeå en Hemavan (en verder naar Mo i Rana in Noorwegen).

De E45 en de E10 zijn meestal gewoon tweebaans en je kunt er maximaal 80 tot 100 kilometer per uur rijden. De E4 is op sommige plekken vierbaans, met een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur.

Waar ligt Lapland en wat is Lapland? Dat lees je hier!
Aankomst in Lapland via de E45
Fly & Drive Lapland in de zomer

Om in Lapland te komen met eigen vervoer ben je minstens drie dagen onderweg vanuit Nederland. Het is daarom slim om, wanneer je niet super veel tijd hebt, een fly & drive te maken. Hierbij vlieg je naar een grote(re) luchthaven, waar je een huurauto ophaalt en verder reist per auto.

De meeste vluchten gaan met Scandinavian Airlines via Stockholm. Vanuit hier kun je door naar Umeå in het zuiden van Lapland of Luleå en Kiruna in het noorden van Lapland. Alle drie de steden hebben autoverhuurders en er zijn meerdere vluchten per dag vanaf Stockholm.

Je vlucht boeken kan snel en eenvoudig via Skyscanner. Een auto adviseer ik je te boeken bij Sunny Cars omdat zij het eigen risico al voor je afkopen zodat je onbezorgd op reis kunt gaan. Hotels regel je voordelig via Booking.com of Trivago.

Wil je een compleet verzorgde reis? Bekijk dan de volgende opties en reisorganisaties:

Abiskojaure
Abiskojaure
Het weer in Lapland in de zomer

“Hoe is het weer in Lapland in de zomer?” is een van de meest gestelde vragen die ik bijna dagelijks krijg. Mijn antwoord is simpel: het kan vriezen en het kan dooien. Ik heb in de zomer in de sneeuw gestaan, ben kletsnat geregend en weggewaaid maar heb ook prachtige zonnige dagen gehad, soms zelfs van 30 graden en warmer. De gemiddelde temperatuur in Lapland in de zomer varieert dan ook tussen de twee en dertig graden.

Bekijk hier mijn paklijst voor Zweden in de zomer, de meeste items zijn ook voor Lapland van toepassing.

Lapland Zomer vakantie
In juni op Stekenjokk
Het verschil tussen Fins-Lapland en Zweeds-Lapland in de zomer

Wil je Zweeds-Lapland combineren met Fins-Lapland in de zomer? Dat kan! Ik vind Zweden echter wel een stuk mooier dan Finland, hier zijn het vooral heel veel bossen en meren die het landschap domineren. Leuk, maar niet voor een volledige reis.

Om in de Zweedse bergen te komen moet je altijd wel richting de Noorse grens rijden vanaf de E45 (en vaak ook weer terug omdat er geen binnendoor route is) maar als je de eenmaal de Zweedse fjälls ziet denk je direct ‘wow’!

Mijn favoriete berggebieden in Zweeds-Lapland zijn Borgafjäll (deels in Jämtland), Marsfjäll (aan de Vildmarksvägen), Vindelfjällen, Padjelanta en Sarek Nationaal Park en de fjälls tussen Abisko en Saltoluokta, de eerste sectie van de Kungsleden. Je vindt hier talloze gletsjers, kraakheldere bergmeren en je mag bijna overal wildkamperen. Een paradijs voor de wandelaars dus!

De grens bij Zweeds- en Fins Lapland
De grens bij Zweeds- en Fins Lapland
Conclusie

Lapland is in de zomer echt enorm de moeite waard, of je nu alleen naar Zweeds-Lapland gaat of bijvoorbeeld ook het noordelijke deel van Noorwegen of Finland mee pakt. Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, neem dan gerust contact met me op!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *