is lapland een land
Bezienswaardigheden,  Praktische tips

Is Lapland een land? (+ meer vragen over Lapland beantwoord)

“Is Lapland een land?” is een vraag die ik regelmatig krijg. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: nee, Lapland is geen land maar een regio. In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over Lapland en geef ik je tips voor je reis naar Lapland. Ik woon zelf sinds afgelopen zomer in Lapland en kan dus al je vragen uit eigen ervaring beantwoorden!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Er wordt vaak gezegd dat Lapland een land is, maar niets is minder waar. Even als friendly reminder: Gelderland is ook geen land toch?

Lapland is dus géén land maar een regio. Namelijk het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ik woon zelf in zuid-Lapland in Zweden en vanaf hier is het nog ca. 10 uur rijden voordat ik in het noorden van Lapland ben, om je een idee te geven van de afstanden en grootte.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan mijn artikel “waar ligt Lapland?”

Waar ligt Lapland
Aankomst in Västerbottens län oftewel Lappland
Is het altijd koud in Lapland?

Nee zeker niet! Sterker nog, ik heb regelmatig in een korte broek en t-shirt over de wandelpaden in het uiterste noorden van Zweeds-Lapland gewandeld terwijl het zweet over mijn rug liep. Ik zwem in rivieren en meren om af te koelen en heb het hier in de zomer regelmatig gewoon lekker warm. Dus nee, het is zeker niet altijd koud in Lapland.

In  korte broek in het noorden van Lapland
In korte broek in het noorden van Lapland
Wonen er Lappen in Lapland?

Als er één ding is wat ik wil dat je uit dit artikel onthoud is het dat je nooit ofte nimmer het woord “Lappen” mag gebruiken om de inheemse bevolking van Lapland aan te duiden. Dit wordt als zeer onbeschoft beschouwd en is een scheldwoord. In plaats daarvan heb je het over de Sámi. Meer over de Sámi vertel ik je in een ander artikel.

Is het in de winter altijd donker in Lapland?

Op 21 december, de kortste dag van het jaar, komt in Kiruna, de noordelijkste stad van Zweden, de zon op om 11:29 en gaat hij om 11:57 weer onder. Hier in Zuid-Lapland, waar ik woon, heb ik ongeveer 3 uur daglicht op de kortste dag van het jaar. Dus nee, het is niet het hele winter donker in heel Lapland.

In het uiterste noorden van Noorwegen en Finland komt de zon inderdaad gedurende een periode helemaal niet op en is het wel gedurende een periode de hele dag donker.

Is het altijd donker in Lapland
Noorderlicht in januari
Is een reis naar Lapland duur?

Ja en nee. Ik vind duur sowieso een rare term want je moet dan eerst een referentie hebben. Om je een idee te geven:

  • Zweeds-Lapland is de goedkoopste bestemming van de drie landen, Noorwegen de duurste. Finland zit er qua prijsniveau tussenin.
  • Alles wat van ver moet komen is duurder dan in Nederland. Denk aan levensmiddelen en brandstof, alhoewel de benzine in Zweden net iets voordeliger is dan in Nederland.
  • Wat een reis naar Lapland duur maakt zijn, indien je in de winter gaat, je excursies, zoals een hondensledetocht en een tocht per sneeuwscooter. De bestemming op zich is niet veel duurder dan andere westerse landen (bijvoorbeeld Zwitserland, Engeland, Oostenrijk).
Met de huskies in Fins-Lapland
Met de huskies in Fins-Lapland
Reizen naar Lapland

Interesse gekregen om naar Lapland te reizen? Ik werk samen met de volgende reisorganisaties en kan je hen dan ook van harte aanbevelen:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen?

Ik hoop dat ik je hiermee een beter idee heb gegeven van wat Lapland is. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een comment achter!

Verder lezen over Lapland? Dan zijn de volgende artikelen ook nuttig:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *