Grodkällan het mooiste meer van Zweden
Bezienswaardigheden,  Wandelingen

Grodkällan på Slengmyren – het mooiste meer van Zweden!

Een bijzondere bezienswaardigheid in het noorden van Zweden is Grodkällan på Slengmyren, een felblauwe bron midden tussen de moerassen. Om er te komen moet je een stukje van de verharde weg af en een klein eindje lopen, maar ik garandeer je dat je een bijzondere ervaring tegemoet gaat. Lees in dit artikel meer over je bezoek aan Grodkällan på Slengmyren, wat mij betreft het mooiste meer van Zweden!

Grdkällan på slengmyran
Het water op zijn felst!

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Grodkällan på Slengmyren oftewel de “kikkergrot in het moeras” is een bron in de Zweedse natuur. De Sámi naam is Tsuobbuojája. Het felblauwe meertje ligt op 600 meter lopen van de parkeerplaats in de buurt van Lomträsk in Zweeds Lapland, in de provincie Norbottens län.

Grodkällan kreeg zijn Zweedse naam als vertaling van de oudere Sámi-naam Tsuobbuojája, wat letterlijk kikkerbron betekent. Aangenomen wordt dat de naam afkomstig is van kikkers die hier in de lente een winterslaap hielden en die de nomadische Sami zagen toen ze stopten bij de bron op de weg tussen Lomträsk en Arvidsjaur.

De bron is een koudwaterbron en zo’n 15 meter in diameter en ongeveer 3 meter diep.

Wildkamperen bij Grödkallan
Wildkamperen bij Grödkallan
Hoe kom je bij het mooiste meer van Zweden?

Neem vanuit Arvidsjaur de E45 richting het noorden (Jokkmokk, Kiruna) en volg deze tot aan Auktsjaur. Hier sla je rechtsaf richting Lomträsk, de weg is onverhard maar in goede staat. Na 4 kilometer is er een afslag naar links, richting Grodkällan. De weg wordt nu aanzienlijk slechter, dus rij voorzichtig. Na ongeveer 3 kilometer vind je aan je rechterhand een parkeerplaats. Hier kun je parkeren en je weg naar het mooiste meer van Zweden vervolgen.

Het begin van de wandeling naar Grodkällan
Het begin van de wandeling naar Grodkällan
De wandeling naar Grodkällan

De wandeling naar Grodkällan is niet moeilijk en ongeveer 600 meter per enkele reis. Het eerste stukje gaat door het bos, soms over een bospad, soms over een plankenpad. Niet lang na het verlaten van de parkeerplaats kom je uit in het moeras, hier wandel je over planken verder naar Grodkällan. Wanneer het regent is het slim om voorzichtig te lopen aangezien de planken glad kunnen zijn.

Bij de bron staan een schuilhut en een droogtoilet. Om de bron zijn planken toegevoegd zodat je het opborrelende water van bovenaf kunt bekijken. Het is niet toegestaan het water te betreden en/of drinkwater uit de bron te halen.

Wildkamperen is toegestaan conform het Allemansrecht, meem afval weer mee en leave nothing but footprints.

Het wandelpad naar Grodkällan
Het pad door het moeras
Ook nog handig om te weten over je bezoek aan Grodkällan

Voor je bezoek aan een van de mooiste meren van Zweden is het handig om, vanaf de parkeerplaats, een uur tot anderhalf uur uit te trekken. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van je wandeltempo en hoe lang je ter plekke blijft. Behalve het meertje is er niet veel te zien, buiten het aangelegde pad loop je al snel het moeras in dus je kunt vanaf hier nog echt nog ergens anders naartoe.

De shelter is een populaire plek om te picknicken. Ook kun je natuurlijk een vuurtje maken, maar doe dit wel op verantwoorde wijze. Gebruik alleen dood hout en maak geen gezonde bomen kapot door takken af te zagen of te breken.

Verder ligt de kleur van het meer natuurlijk ook aan hoeveel zon er staat. Ik bezocht Grodkällan twee keer en had beide keren vrij zonnig weer waardoor het water nog blauwer leek. Maar al het een regenachtige dag is, kan het er zomaar ineens heel anders uit zien.

Bij Grodkällan het mooiste meer van Zweden
Bij Grodkällan
Overnachten in de buurt van Grodkällan

De meest voor de hand liggende plek om in de buurt te kamperen is Arvidsjaur. Ik heb hier zelf overnacht inde Lumi Lodge, een kleinschalige accommodatie op korte loopafstand van het centrum van Arvidsjaur. Bekijk hier alle andere opties voor overnachten in Arvidsjaur.

Reis je met de camper, dan kun je terecht bij Camp Gielas, een grootschalige camping in Arvidsjaur. Met je tent mag je vrij kamperen, dit heb ik ook een nacht gedaan zoals je op de foto’s kunt zien.

Lumi Guesthouse Arvidsjaur
Lumi Guesthouse
Conclusie

Ik ben inmiddels dus twee keer bij Grodkällan geweest. Alhoewel er tegenwoordig meer toeristen komen dan een paar jaar geleden, is Zweeds-Lapland in veel opzichten nog steeds onontdekt door het massa toerisme. Bovendien kennen veel Zweden Grodkällan niet eens. Ik was er beide keren alleen en zag alleen na mijn overnachting in mijn tentje de volgende ochtend drie mensen. Absoluut de moeite waard dus wanneer je over de E45 van Arvidsjaur naar Jokkmokk rijdt.

Wil je meer lezen over reizen in Zweeds-Lapland? Lees dan de volgende blogs:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *