Mooiste watervallen in Zweden
Bezienswaardigheden

De mooiste watervallen in Zweden

Op zoek naar de mooiste watervallen in Zweden? Look no further, want ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Alhoewel ik veel plekken in Zweden gezien heb, ben ik nog niet overal geweest. Heb jij dus een mooie waterval in Zweden die op deze lijst niet zou misstaan, laat het me dan zeker weten zodat ik hem komende zomer kan bezoeken!

De grootste waterval van Zweden is Tännforsen, in ieder geval als je kijkt naar volume. Deze waterval ligt ongeveer 20 minuten rijden van Åre vandaan, richting de Noors-Zweedse grens. Hij is 60 meter breed en 38 meter hoog en je kunt hem vanaf verschillende uitzichtspunten bekijken. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 200 meter lopen naar de waterval. Let wel op, want de houten planken kunnen behoorlijk glad zijn (zeg ik uit ervaring).

De toegang is gratis maar voor auto’s wordt er een service fee van 30 SEK per uur gevraagd. Bij de parkeerplaats is een klein restaurantje met toiletten en een souvenirshop.

Tännforsen
Tännforsen kiosk
Tännforsen mooiste watervallen in Zweden
De Tännforsen in Jämtland
Njupeskär, Dalarna

De Njupeskär waterval is de hoogste waterval in Zweden en ligt in het nationale park Fulufjället in de regio Dalarna. Je kunt vanaf het bezoekerscentrum een eenvoudig wandelpad volgen naar de waterval. Het is nagenoeg altijd druk hier, dus houd er rekening mee dat je niet de enige bent. Ook de bekende zin “results may vary” is hier van toepassing. Ik ben meermaals in Fulufjället geweest, de ene keer was ie vol en krachtig, andere keren was het een flauw straaltje.

Hoogtepunten bezienswaardigheden Dalarna
Njupeskar op zijn volst
De hoogste waterval van Zweden
De hoogste waterval van Zweden
Ristafallet, Jämtland

Ristafallet is bekend van de film Ronja de Roversdochter, die hier gefilmd werd. Ristafallet is aanzienlijk kleiner dan Tännforsen maar nog steeds de moeite waard. Deze waterval ligt in de Indalsälven en is eenvoudig te voet bereikbaar. Na je bezoek aan de waterval kun je voor een fika terecht bij de naastgelegen camping. Ristafallet ligt op ongeveer een kwartiertje rijden ten oosten van Åre.

Ristafallet is een van de bekendste watervallen van Zweden
Ristafallet

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Trappstegsforsen, Lapland

Mijn persoonlijke mooiste waterval van Zweden is Trappstegsforsen, gelegen aan de Vildmarksvägen in Lapland. Deze waterval is niet hoog maar wel ontzettend fotogeniek. Over een hoogte van 10 meter legt het water in verschillende trappen een weg af naar beneden. Bij de parkeerplaats is een kleine kiosk en er zijn toiletten. Je hoeft niet ver te lopen, je ziet de Trappstegsforsen al vanaf de weg liggen.

Trappstegsforsen waterval in Zweden
Trapstegsforsen
De watervallen in Abiskojåkka

De watervallen in de rivier Abiskojåkka in het nationale park Abisko zijn ontzettend fotogeniek. Ze zijn niet hoog, maar het water gaat hier enorm tekeer en zorgt voor een fotogeniek geheel. Een deel van de wandelroute gaat over houten vlonders, waardoor de uitzichtspunten ook voor minder validen goed bereikbaar zijn.

De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
De Abiskojaure in Abisko Nationaal Park
Hallingsåfallet, Jämtland

Een andere mooie waterval in Jämtland is de Hallingsåfallet, een verborgen pareltje net een stukje van de Vildmarksvägen af. Hij is 43 meter hoog en aan de basis wringt hij zich door een 800 meter lange canyon heen. Rondom de waterval zijn diverse wandelpaden en uitkijkpunten.

Hällingsåfallet aan de vildmarksvägen
Hällingsåfallet
Jockfallet, Lapland

De Jockfallet is de grootste waterval in de Kalixälven, een van de bekendste zalmrivieren van Zweeds-Lapland. De waterval ligt in het gehucht Jockfall, zo’n anderhalf uur ten noorden van Luleå vandaan. De waterval ligt direct aan de weg en je kunt met de auto over de brug heen. In de winter wordt de waterval in verschillende kleuren verlicht. Ongeveer een kilometer stroomopwaarts kun je, wanneer de rivier voldoende bevroren is, met je ski’s of sneeuwscooter de Kalixälven oversteken.

Jockfallet is een van de mooiste watervallen van Lapland
Jockfallet is een van de mooiste watervallen van Lapland
Brattfallet, Värmland

Ongeveer een half uurtje ten noorden van Hagfors in Värmland ligt de waterval Brattfallet. Het is een 10 meter hoge waterval met meerdere secties. Je kunt er prachtig wandelen en op enkele plekken is het mogelijk om te zwemmen in de rivier.

Bratfallet
Bratfallet in Värmland
Stora Sjöfallet, Lapland

Een waterval die niet enorm spectaculair is maar ik toch graag wilde noemen is de waterval in Stora Sjöfallet Nationaal Park. Het nationale park kreeg dus de naam van de waterval (Stora sjö = groot meer) toen de waterval talloze keren groter was dan zijn huidige staat. Helaas is het volume sinds de aanleg van de elektriciteitscentrale enorm afgenomen en doet hij zijn naam geen eer meer aan. Het nationale park is een bezoek echter meer dan waard.

In deze omgeving lagen ooit de grootste watervallen van Zweden
In deze omgeving lagen ooit de grootste watervallen van Zweden
En verder nog …

Hoe verder je richting de Noorse grens gaat, hoe meer watervallen je tegenkomt onderweg. Soms klein, soms verrassend groot. Hoe spectaculair een waterval is, is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan het weer de belangrijkste is. Veel watervallen zijn vooral in het seizoen, wanneer de sneeuw smelt, flink gevuld met water, evenals tijdens of net na flinke regenbuien.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Conclusie

Alhoewel Zweden niet zo bekend staat als bijvoorbeeld Noorwegen of IJsland om zijn mooie watervallen, vind ik toch wel dat er onverwacht mooie watervallen in Zweden zijn. Die je soms, vanuit het niets, tegenkomt terwijl je aan het rondreizen bent.

Hopelijk vond je dit artikel leuk om te lezen. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een comment achter! Verder lezen? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *