Cantharellen plukken in Zweden
Praktische tips

Cantharellen plukken in Zweden: dit moet je weten

De tijd om te wildplukken is op dit moment in volle gang en naar aanleiding van mijn foto’s heb ik heel veel vragen over het plukken van cantharellen in Zweden gekregen. Wil je cantharellen plukken in Zweden? Dan zijn er een aantal dingen die je vooraf moet weten. Alle tips heb ik voor je in dit artikel gebundeld!

Allereerst wil ik je op het hart drukken voorzichtig te zijn met cantharellen plukken. Weet je niet zeker of je een cantharel te pakken hebt, kies dan voor het zekere en consumeer hem niet. De meest voorkomende cantharel is de hanekam, deze is gelig van kleur en heeft een gestreepte onderkant. Deze vind je op heel veel plekken in Zweden, maar er zijn ook verschillende paddestoelen die erop lijken. Omdat ik zelf nog redelijk nieuw ben in het plukken van cantharellen doe ik dit alleen wanneer ik met mijn Zweedse partner op pad ben. Hij is bioloog plukt al zijn hele leven cantharellen, dus op zijn expertise durf ik te vertrouwen. Een foutje is echter snel gemaakt, dus wees voorzichtig.

Ik aanvaard geen enkele aansprakelijkheid over eventuele onjuiste informatie in dit artikel.

Cantharellen nadat ze klaar zijn gemaakt om de vriezer in te gaan
Cantharellen nadat ze klaar zijn gemaakt om de vriezer in te gaan
Waar vind je cantharellen?

Cantharellen groeien in de bossen en elke familie heeft zijn eigen favoriete plek om cantharellen te plukken. Deze plek is groot geheim en deelt men nooit met anderen. Cantharellen zijn namelijk enorm prijzig, in de Zweedse supermarkt betaal je zo 5 euro voor 150 gram. Reken dus maar uit je winst. Wil je cantharellen plukken in Zweden, dan moet je dus echt goed zoeken want de locals gaan het je niet vertellen.

Op Facebook worden ze vaak een stuk voordeliger verkocht (rond de 125-150 kronen per kilo) maar let op: de Zweedse Belastingdienst voert strenge controles uit op illegale verkopen dus je dient hier officieel gewoon inkomstenbelasting over te betalen. Just so you know …

Zo groeien cantharellen
Zo groeien cantharellen
Hoe pluk je cantharellen

De beste manier om cantharellen te plukken is ze met steel en al voorzichtig uit de grond te halen. De hele kleine cantharellen laat je achter om verder te groeien. Als een cantharel geplukt is, blijft er altijd een beetje achter in de grond, het duurt ongeveer 10 dagen voor de cantharel weer is terug gegroeid.

Ik neem ze meestal mee in plastic bakjes of in papieren zakken. In de supermarkt kun je speciale manden kopen en mesjes om ze mee schoon te maken en de wortels af te snijden.

Wat te doen met cantharellen na het plukken

Wil je ze niet direct gebruiken voor consumptie, dan adviseer ik je om ze schoon te maken en op te bakken zonder olie of boter. Het opgenomen vocht loopt er dan uit (niet vergeten af en toe af te gieten) en er blijft nog ongeveer eenderde van de originele grootte over. Nadat ze afgekoeld zijn kun je ze invriezen en minstens een jaar in de vriezer bewaren. Deze soort cantharel is niet geschikt om te drogen.

Cantharellen schoonmaken
Cantharellen schoonmaken
Voor welk eten kun je cantharellen gebruiken?

Cantharellen kun je net als andere paddestoelen gebruiken voor bijvoorbeeld ragout, soepen of bij wildgerechten. Ik doe ze ook regelmatig door de lasagne. Tip: gebruik ze met mate, de peperachtige smaak is vrij overheersend, dus al snel te sterk in een gerecht.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Conclusie

Ik pluk met ontzettend veel plezier cantharellen en wens jou ook veel plukplezier toe. Wil je verder lezen, dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *