IJzige val
Boekentips

Boekentip: IJzige val van Ulf Kvensler

Nadat ik een aantal maanden geleden de geweldige Scandi thriller Het hoge noorden (Sarek) van Ulf Kvensler had gelezen, keek ik enorm uit naar zijn tweede boek, IJzige Val. Een paar weken geleden viel het boek in de brievenbus en een paar dagen geleden had ik tijd om erin te beginnen. Met hoge verwachtingen, maar ook in gedachten houdend dat een dergelijk niveau evenaren wellicht een onmogelijke opgave is …

In mijn serie ‘Boekentips’ deel ik mijn favoriete boeken over Zweden. Als boekenfanaat lees ik gemiddeld vijftig boeken per jaar en daar zitten er altijd wel een aantal tussen die zich in Zweden afspelen. Zweden staat natuurlijk bekend om de ‘Nordic Noir’ op Netflix en in de boekenkast maar er zijn ook talloze literaire pareltjes. Lees hier alle boekentips die ik verzamelde op Zweden Reisinfo.

Het verhaal gaat over Isak, die samen met zijn vriendin Madde in een dorpje in het Zweedse Småland woont. Hij werkt in de thuiszorg en zij is werkzoekend en ogenschijnlijk lijden ze een rustig bestaan. Dan gaat de telefoon en krijgt Isak zijn vader aan de lijn. Hij is ernstig ziek en wil hem nog één keer ontmoeten.

Isak en zijn vader Fredrik hebben elkaar jarenlang niet gezien, nadat de moeder van het gezin en zusje Klara op tragische wijze zijn omgekomen. Isak is opgevoed door zijn opa en heeft geen goede band met de kunstzinnige Fredrik, die hem vraagt op bezoek te komen bij het eiland Gotland, waar hij woont.

Op Gotland

Madde en Isak reizen uiteindelijk naar Gotland, waar niks is wat het lijkt. Het prachtige, luxe huis van Fredrik heeft een griezelige kant en er gebeuren vreemde dingen. Hoe kan het dat Madde herkend wordt door een ober in het restaurant waar ze gaan eten? En wat heeft de niet kunnen pratende Barbro, de huishoudster, allemaal op haar lever?

Tussen heden en verleden

Het verhaal wisselt tussen drie verschillende periodes: het verleden waarin Isak nog jong was, de periode waarin Isak in Gotland is en de periode waarin Isak in de gevangenis is opgenomen voor een misdaad die hij begaan heeft. Soms is het even schakelen tussen de lijnen, maar het houdt de snelheid en de spanning erin.

Hoe ik IJzige val vond

Ik heb genoten van het boek, maar vond af en toe wel dat er wat nutteloze zaken in voorkwamen, zoals alle enge beelden die niet eng waren. Maar dat is mijn mening. De ontknoping vond ik verrassend, maar dat is ook weer persoonlijk uiteraard. Ik vond het een snel lezende, goed geschreven psychologische thriller en ik heb ervan genoten. Maar … toch niet zo goed als Het Hoge Noorden. Zoals ik al zei, het niveau van dat boek evenaren is bijna onmogelijk.

Bestel IJzige val via Bol
Bestel IJzige val via je lokale boekhandel

Verder lezen?

Wil je verder lezen over Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *