Sarek het hoge noorden
Boekentips

Boekentip: Het hoge noorden – Ulf Kvensler

In mijn serie ‘Boekentips’ deel ik mijn favoriete boeken over Zweden. Als boekenfanaat lees ik gemiddeld vijftig boeken per jaar en daar zitten er altijd wel een aantal tussen die zich in Zweden afspelen. Zweden staat natuurlijk bekend om de ‘Nordic Noir’ op Netflix en in de boekenkast maar er zijn ook talloze literaire pareltjes. 

Vandaag vertel ik je meer over het beste boek dat ik dit jaar – tot nu toe – heb gelezen: Het hoge noorden van Ulf Kvensler. 

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Eerste kennismaking met Het hoge noorden (Sarek)

Zo’n anderhalf jaar geleden liep ik in Göteborg met een vriendin door een boekwinkel toen ik ineens een thriller met de titel ‘Sarek’ zag liggen. Ik pakte het boek op en bladerde er doorheen, maar aangezien ik geen Zweeds spreek, was het boek kopen geen optie voor me.

Ik was in 2018 voor het eerst in Sarek en sindsdien ben ik in de ban geraakt van de woestheid het gebied. In 2023 kwam ik er opnieuw als onderdeel van de Padjelantaleden en de aantrekkingskracht van de bergen is enorm.

Onlangs tipte een vriendin van me het boek “Het hoge noorden” en wat bleek … Sarek is vertaald! Ik kocht het e-book direct op Bol.com en las het binnen 48 uur uit.  

Het Rapadal in Sarek in het hoge noorden van Zweden
Het Rapadal in Sarek
Waar gaat Het hoge noorden over?

Het hoge noorden gaat over een groep vrienden uit Stockholm die van plan zijn een deel van de Kungsleden te gaan lopen in het hoge noorden van Zweden. Eén van de vrienden, Milena, heeft sinds kort een relatie met Jakob en ze wil haar nieuwe vriend graag meenemen. De andere twee vrienden, Henrik en Anna, stemmen in aangezien hij ruime ervaring in de bergen heeft en ze Milena niet teleur willen stellen.

Ter plekke besluit het viertal, onder aanmoediging van Jakob, de Kungsleden te laten voor wat het is en op een groter avontuur te gaan: de wildernis van Sarek in. Hun avontuur wordt ruiger, onherbergzamer en gevaarlijker dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.

Al snel blijkt dat Jakob psychopathische trekjes heeft en Anna, die het verhaal vertelt, is uiteindelijk de enige overlevende in dit bijzonder spannende en meeslepende drama. 

Wildkamperen op de grens van Padjelanta en Sarek
Wildkamperen op de grens van Padjelanta en Sarek
Minpuntjes

Ik ben kritisch en heb toch wel wat opmerkingen over het verhaal en de vertaling. Er wordt regelmatig gesproken over “hoogvlakte” maar dit vind ik niet correct. Ik heb de Zweedse editie van Het hoge noorden niet, maar verwacht dat er in het boek over fjälls gesproken wordt, de Zweeds bergen. Door over een hoogvlakte te spreken, impliceer je dat er geen bergtoppen zijn, wat voor de beschreven gebieden (Abisko, Jämtland) zeker niet het geval is. Ook Padjelanta en Sarek zijn geen hoogvlaktes.

Daarnaast ben ik van mening dat, voor ervaren wandelaars als de hoofdpersonen zijn, er wel veel domme beginnersfouten gemaakt worden, zoals het niet meenemen van wandelstokken, het kwijtraken van een wandelkaart en het niet waterdicht verpakken van je spullen. Dit vond ik niet helemaal in overeenstemming met het wandelniveau dat de karakters hebben. 

Met de boot door Sarek Nationaal Park in het hoge noorden
Sarek Nationaal Park bij Aktse
Conclusie

Dit gezegd hebbende, bracht ik de uren die ik las in Het hoge noorden in spanning door en kon ik het boek nauwelijks wegleggen. Ik woon sinds afgelopen zomer in het noorden van Zweden en kan beamen hoe gevaarlijk de fjälls hier kunnen zijn en hoe verraderlijk het landschap is, ook al lijken de bergen niet zo hoog. Dit maakte het verhaal nog aantrekkelijker om te lezen.

Het volgende boek van Ulf Kvensler komt in maart uit en ik kijk er enorm naar uit om zijn nieuwe thriller te lezen! 

Koop Het Hoge noorden via Bol.com
Koop Het Hoge noorden via de lokale boekhandel

De foto’s in het artikel zijn ter illustratie uit mijn eigen beeldarchief van mijn bezoeken aan Padjelanta en Sarek Nationaal Park

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over de bijzondere natuur van Zweden? Bezoek dan mijn handige overzicht met alle nationale parken van Zweden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *