Betalen in Zweden doe je zo
Praktische tips

Betalen in Zweden: zo werkt het

Betalen in Zweden werkt min of meer hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je op reis gaat. Zo gebruikt er bijvoorbeeld niemand meer cash en kom je de term ‘Swish’ op veel plekken tegen. In dit artikel vertel ik je meer over hoe het precies werkt met betalen in Zweden en hoe je je het beste kunt voorbereiden op je vakantie.

De eenvoudigste manier om je aankopen te betalen in Zweden is met je pinpas. De munteenheid van Zweden is de Zweedse kroon en als vuistregel kun je rekenen met 1:10, dus 1 euro is 10 kronen (ruim genomen, op het moment van schrijven is het 1:8,4). Houd er rekening mee dat je bij sommige banken een koersverschil betaalt, dit kun je opvragen bij jouw eigen bank. Je kunt met je pinpas nagenoeg overal betalen, ook contactloos.

Betalen in Zweden met je creditcard

Met je creditcard betalen is in Zweden ook overal mogelijk. Dit werkt hetzelfde als met je pinpas. Houd er rekening mee dat je voor je pinpas een pincode nodig hebt dus zorg dat je die weet. Ook voor de meeste creditcards geldt dat je meestal een koersopslag betaalt. Soms komt het voor dat een bankpas niet werkt, creditcards worden nagenoeg altijd geaccepteerd. Houd er bij creditcards wel rekening mee dat je vaak een bestedingslimiet hebt en dat er soms, bijvoorbeeld bij een huurauto of een sneeuwscooter huren, een tijdelijke borg geblokkeerd wordt.

Contant betalen in Zweden

Er is eigenlijk niemand meer dit in Zweden met contant geld betaalt. Het heeft dus ook geen zin om kronen te pinnen of mee te nemen vanuit Nederland. Ik woon inmiddels een jaar in Zweden en heb nog nooit met contant geld betaald. Op veel plekken is het inmiddels zelfs niet meer mogelijk om contant te betalen dus geld pinnen is echt niet nodig. Alleen in sommige berghutten in het noorden kan alleen contant betaald worden, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Mocht je onverhoopt toch contant geld nodig hebben, dan zijn er overal in het land pinautomaten.

Betalen met Swish

Een betaalmethode die door de Zweden zelf voornamelijk wordt gebruikt, naast de creditcard, is Swish. Dit is een Zweeds betaalsysteem waarbij je direct geld van de ene naar de andere bankrekening kunt overmaken. Maar je kunt ook online betalen met Swish, (bus)tickets kopen en andere betalingen doen. Het is een combinatie van een tikkie en een betaalverzoek zoals we dat hier in Nederland kennen, maar Swish is gekoppeld aan je telefoonnummer en Bank ID. Een Bank ID krijg je alleen als je een persoonsnummer hebt en een persoonsnummer krijg je alleen wanneer je in Zweden woont en geregistreerd staat. Het is voor Nederlanders dus niet mogelijk om met Swish te betalen helaas.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je meer handige weetjes lezen over Zweden? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.