Bessen plukken in Zweden
Praktische tips

Bessen plukken in Zweden: dit moet je weten

Eén van de fijne dingen aan Zweden in de zomer is dat je er heerlijk bessen kunt plukken en beter nog: zo je mond in kunt stoppen. Geloof mij maar, wanneer je eenmaal geproefd hebt van de échte bosbessen zoals ze hier in de natuur groeien, wil je die opgespoten troep in Nederland echt niet meer. In de zomer en het vroege najaar is bessen plukken één van mijn favoriete bezigheden en ik probeer elk vrije uurtje dat ik heb dan ook de natuur in te gaan en met ten minste één bakje vol bessen thuis te komen. In dit artikel vertel ik je meer over de meest voorkomende bessen in Zweden en wat je erover moet weten.

Bessen plukken in Zweden
Het resultaat van een middag bessen plukken

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

De meeste bekende bes is natuurlijk de bosbes. Wie op zoek gaat naar bosbessen komt kan ze vanaf halverwege de zomer in het zuiden al tegenkomen. In het midden van Zweden duurt het wat langer voor ze eetbaar zijn, meestal vanaf eind juli. In Zweeds-Lapland zijn de bosbessen vaak pas vanaf augustus echt lekker. Bosbessen zijn donkerpaars en groeien vooral in het bos. Omdat ze vrij kwetsbaar zijn pluk ik ze altijd met de hand in plaats van met een bessenkam, om ervoor te zorgen dat ze niet beschadigen. Ik vries de meeste bosbessen in en gebruik elke dag een klein handje uit de vriezer voor door mijn smoothies of, samen met lingons en cloudberries, voor op mijn fil (= een Zweeds yoghurt).

Handig om te weten is dat wanneer de vorst aan de grond heeft gestaan, de bosbessen uitdrogen en niet lekker meer zijn. Zaak is dus om ze te plukken voor de eerste vorst zich aandient.

Het valt je wellicht op dat je langs de kant van de weg busjes ziet met in de buurt ervan Aziatische mensen. Dit zijn arbeiders die worden overgevlogen om in het hoogseizoen bessen te plukken, het zijn vaak Nepalezen. Zij plukken kilo’s per uur met de bessenkammen en worden betaald per kilo.

Bosbessen plukken in Zweden
Bosbessen plukken in Zweden
Lingons (rode bosbessen)

De rode bosbessen oftewel lingon berries zijn ontzettend gezond maar niet heel lekker om zo uit het vuistje te eten. Ze zijn vrij bitter en hebben aanzienlijk minder smaak dan bosbessen. Dit betekent niet dat ze minder vitaminen hebben. Sterker nog, lingons zijn een van de gezondste bessen die je kunt eten. Stop dus gerust een handjevol in je mond tijdens het plukken.

De lingons vind je vooral op open plekken in het bos en langs het water en zijn rijp om te plukken vanaf medio augustus. In tegenstelling tot de bosbes kun je de lingon ook prima nog plukken nadat het gevroren heeft. Indien dit laatste geval zijn ze vooral goed om sap van te maken. Daarnaast worden lingons veel gebruikt in sylt (een soort jam) bij vleesgerechten. Lingons kunnen uitstekend met een kam geplukt worden en hierdoor is het plukken van lingonberries in Zweden een stuk minder tijdrovend dan bosbessen.

Lingonberries zweden
Lingons zijn makkelijk te plukken
Cloudberries (bergbraambes)

Mijn favoriete bes om te plukken is de cloudberry oftewel de bergbraambes. Deze gele bes is een stuk zeldzamer dan de eerder genoemde bessen en heel bijzonder: dit is de enige bes ter wereld die niet opgekweekt kan worden. Een doosje cloudberries is dan ook pittig geprijsd, vanwege het vele werk dat erin zit om hem te plukken. De cloudberry ziet eruit als een gele framboos en dient handmatig geplukt te worden. Je vindt hem alleen in moerasgebieden en voornamelijk in het noorden van Zweden. De plukperiode is zeer kort: van begin tot medio augustus. Waar ik woon (Zweeds-Lapland) is de cloudberry de eerste bes van het seizoen die geplukt kan worden en is het voor velen een waar feest om een bakje of twee te vinden. Bovendien zijn ze ontzettend gezond, ook van deze bes doe ik er elke dag een aantal door mijn smoothie of yoghurt.

cloudberries zweden
Cloudberries zijn mijn favoriet!
Bessen plukken in Zweden
Een half uurtje plukken
Zwarte bessen (black currant)

Een bes die niet super veel geplukt wordt is de zwarte bes. Er zit weinig smaak aan en ze zijn ook niet super lekker om zo te eten. Waar ze vooral bekend om zijn is het sap dat eruit komt, daar worden de dan ook voornamelijk voor gebruikt. Je vindt zwarte bessen vaak in de buurt van bosbessen, maar zijn een stuk kleiner en steviger dan bosbessen.

Frambozen

Sta er niet van te kijken als je ook zomaar frambozen kunt plukken in de natuur, vooral in gebieden waar riet staat vind je ze terug. De framboos smaakt prima maar is een stuk kleiner dan we die uit de Nederlandse supermarkt kennen. Om hem te vinden moet je een beetje geluk hebben, tot nu toe ben ik pas twee plekken tegen gekomen om hem te plukken.

Algemene regens met betrekking tot het bessen plukken in Zweden

Volgens het Zweedse allemansrecht mag iedereen vrij bessen plukken in de Zweedse natuur. Houd hierbij wel rekening met privé grond (dit staat aangegeven) en de bijbehorende regels van het allemansrecht. Laat geen afval en sporen achter en behandel de natuur met respect.

Twee uur cloudberries plukken met vier personen
Twee uur cloudberries plukken met vier personen
Moet je bessen in Zweden wassen

Nee, wanneer je gaat bessen plukken in Zweden hoef je ze niet eerst te wassen voor je ze opeet. Ik heb dit nog nooit gedaan en ook de locals die ik ernaar gevraagd heb, doen dit niet. Mocht je het echter prettig vinden dit wel te doen, dan staat dit je natuurlijk vrij. Het is echter niet nodig.

Je handen kun je maar beter wel wassen na het bessen plukken in Zweden
Je handen kun je maar beter wel wassen na het bessen plukken

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over bessen plukken in Zweden nuttig en heeft het je vragen beantwoord. Mocht je nog aanvullingen en/of suggesties hebben, laat het me dan gerust weten!

Verder lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *