Are in de zomer
Steden

Åre in Zweden: dit kun je er doen in de zomer

Het dorp Åre is een van de populairste wintersportbestemmingen in Zweden. Maar wist je dat je er in de zomer ook vanalles kunt doen? Åre ligt midden tussen de bergen en er omheen liggen verschillende mooie plekken die de moeite waard zijn. Ik vertel je wat je allemaal kunt doen in Åre in de zomer.

Åre ligt halverwege de stad Östersund en de Zweeds-Noorse grens in het midden van Zweden, aan de E14. Het is een typisch wintersportdorp met veel grote hotels en chalets, maar in de zomer is er ook veel te zien en beleven in de omgeving. Houd er wel rekening mee dat Åre een bepaalde status heeft en dus niet goedkoop is om te verblijven. Ik geef je mijn tips verderop in dit artikel. Het centrum van Åre is compact. Er zijn sportwinkels en er is een grote supermarkt. Dat is het wel zo’n beetje wat bezienswaardigheden in het dorp zelf betreft.

Omhoog de Åreskutan op

In de zomer kun je met de kabelbaan de Åreskutan op, de hoogste berg van Åre, op 1.420 meter hoog. Ik was er begin september en er was niet zo veel te doen. De berg is vrij dor en je kunt er niet echt leuk wandelen ofzo. Vanaf het bergstation van de kabelbaan moet je nog eens een flink stuk omhoog lopen over een niet zo duidelijk pad naar de Toppstugan.

Je hebt vanaf de Åreskutan wel echt prachtige uitzichten over de wijde omgeving, je kunt helemaal tot Vålådalen en de gletsjers van Sylarna kijken.

Ben je een mountainbiker, huur dan een downhill bike en zoef naar beneden over de trails van het bikepark.

De kabelbaan van Åre
De kabelbaan van Åre
Vålådalen Natuurreservaat

Op net iets meer dan een half uurtje rijden buiten Åre ligt het Vålådalen Natuurreservaat, een van mijn favoriete natuurgebieden van Zweden. Er komen maar nauwelijks buitenlandse bezoekers en je kunt er prachtig wandelen, onder meer naar het felblauwe meer Blanktjärn. Ook kun je hier de vierdaagse hike Vålådalens Fyrkanten lopen. STF Vålådalen ligt aan het einde van de weg en hier kun je prima terecht om te overnachten.

Blanktjärn Vålådalen is een mooie plek in Zweden
Het Blanktjärn meer in de vroege ochtend
De watervallen in de buurt van Åre

In de buurt van Åre liggen twee grote, beroemde watervall. De eerste is tevens de grootste waterval van Zweden: de Tännforsen. Deze waterval ligt ongeveer 20 minuten rijden van Åre vandaan, richting de Noors-Zweedse grens. Hij is 60 meter breed en 38 meter hoog en je kunt hem vanaf verschillende uitzichtspunten bekijken. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 200 meter lopen naar de waterval.

De andere grote waterval is Ristafallet, bekend van Ronja de Roversdochter die hier gefilmd werd. Ristafallet is aanzienlijk kleiner dan Tännforsen maar nog steeds de moeite waard. Deze waterval ligt in de Indalsälven en is eenvoudig te voet bereikbaar. Na je bezoek aan de waterval kun je voor een fika terecht bij de naastgelegen camping. Ristafallet ligt op ongeveer een kwartiertje rijden ten oosten van Åre.

De Tännforssen waterval is de grootste waterval van Zweden
De Tännforssen waterval
Waar te overnachten in Åre

Overnachtingen zijn niet voordelig in Åre, ik overnacht daarom meestal net buiten Åre. Mijn favoriete plek tot dusverre is Åre Fjällsätra, dit ligt op een kwartiertje buiten Åre in Undersåker, een klein gehucht richting Vålådalen. Qua camping heb ik prettig overnacht bij Vålågården.

Bekijk hier alle opties om te overnachten in Åre.

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over Midden-Zweden, dan vind je de volgende artikelen ook vast handig:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *