Ales Stenar Zweden
Bezienswaardigheden

Ales Stenar in Skåne

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het zuiden van Zweden is Ales Stenar, oftewel de stenen van Ale. Deze stenen liggen op een landengte hoog boven zee en zijn zeer de moeite van een bezoekje waard tijdens je rondreis door Skåne en zuid-Zweden. In dit artikel vertel ik je er meer over. In totaal 59 stenen van elk zo’n vijf ton vormen een gigantisch schip dat 32 meter boven zee uittorent. Het is het best bewaarde monument in de vorm van een schip in het hele land en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

De stenen van Ale
De stenen van Ale

E-book Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweeds-Lapland. In mijn e-book vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ik deel veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden. Bekijk het e-book hier.

De geschiedenis van Ales Stenar

Ales Stenar is een van grootste historische wonderen van Zweden en waarschijnlijk al zo’n 1.400 jaar oud. Onderzoek toont aan dat de structuur dateert uit het einde van de Noordse ijzertijd. De huidige naam Ales Stenar werd voor het eerst gevonden in 1624 als ‘Ale Stene’ door een parochiaan uit Valleberga. Voor die tijd stond het monument bekend als Heds Stenar of Hé Stenar, namen die nog steeds door de bewoners van de omgeving gebruikt worden.

Het is niet exact duidelijk door wie en waarom Ales Stenar gebouwd is. Er is onderzoek gedaan naar de geschiedenis en onderzocht of het mogelijk een grafmonument was, maar graven zijn er bij Ales Stenar nooit gevonden. Ook de mogelijkheid van een zonnekalender wordt genoemd in de geschiedenis. De centrale lijn van het schip wijst naar de plek aan de horizon waar de zon opkomst op de zomer- en winterzonnewende.

Wat het verhaal ook moge zijn, het monument is een bezoek meer dan waard, al is het maar vanwege het fraaie uitzicht over de zee. Op een heldere dag kun je in de verte zelfs het Deense eiland Bornholm zien liggen.

Ales Stenar Skåne
Ik had helaas geen heldere dag …
Praktische tips voor je bezoek aan Ales Stenar

Ales Stenar ligt op ongeveer 20 minuten rijden ten oosten van Ystad aan de zuidkust van Skåne, net buiten het gehucht Kåseberga. Handig om te weten is dat de dichtstbijzijnde parkeerplaats (alleen betaald parkeren) op ruim een kilometer lopen van Ales Stenar ligt, het pad wandelpad is echter niet moeilijk. Je loopt op weg naar de stenen door Kåseberga, waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben. Je vindt er een handjevol charmante winkeltjes, een cafeetje en zoals het een toeristische attractie betaamt: een enorme camping voor de toeristen. Ook een bezoekje aan de haven van Kåseberga is de moeite waard. 

Tenslotte heb ik nog wat handige tips voor je:

  • Er zijn behalve buiten Kåseberga geen voorzieningen bij Ales Stenar
  • Hoeveel tijd je nodig hebt ligt natuurlijk volledig aan jezelf, maar ik had het binnen een kwartiertje wel gezien.
  • Wil je fotograferen zonder andere personen, ga dan zo laat mogelijk op de dag. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt medio juli om 18:18u.
  • Houd rekening met alle weersomstandigheden. Ik had die ochtend nog op het strand van Ystad gezeten en in de avond liep ik met een dikke jas en muts naar Ales Stenar omdat het zo koud was. Zomers in Zweden …
Ales Stenar Zweden
Meer dan stenen is het niet …
Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je deze pagina met meer informatie over Ales Stenar in Zweden nuttig. Wil je meer lezen over Zweden? Koop dan mijn Reishandboek Zweden!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *